Zdravko Krsmanović: Prioritet donošenje zakona o platama

Vedrana Kulaga
Zdravko Krsmanović: Prioritet donošenje zakona o platama

U temelju političkog programa Nove socijalističke partije (NSP) je pravedna država zasnovana na Dejtonskoj strukturi, koja jasno i nedvosmisleno definiše svoj evropski put zajedno sa Srbijom i Hrvatskom.

Rekao je to u intervjuu za "Glas Srpske" nosilac liste NSP-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske u izbornoj jedinici šest Zdravko Krsmanović.

- Ako sam u Foči kao načelnik od malog i nerazvijenog grada uspio da napravim primjer otvorene i izuzetno razvijene opštine, to mi daje za pravo da tražim glas i da mi stanovništvo vjeruje - rekao je Krsmanović

* GLAS: Šta očekujete od predstojećih izbora? Hoće li građani biti više zainteresovani da glasaju nego što je to bilo na prethodnim izborima?

KRSMANOVIĆ: NSP očekuje između četiri i šest predstavnika u NSRS i poslanike u Kantonu Sarajevo, Goraždanskom, Livanjskom i Zeničko-dobojskom kantonu, te po jednog predstavnika u Parlamentu FBiH i dva u Parlamentu BiH. U poređenju sa proteklim izborima, očekujem veću izlaznost birača na izbore kao i da u RS bude oko 35.000 glasača, dok u FBiH očekujemo oko 80.000 birača.

* GLAS: Šta ćete prvo da uradite ako poslije izbora budete u vlasti?

KRSMANOVIĆ: Prioritet je donošenje zakona o platama i regulisanje primanja poslanika u Parlamentu BiH i NSRS. Plate u javnim preduzećima i javnoj administraciji moraju da budu ograničene na maksimalno 3.000 KM. Potrebno je promijeniti zakon o lokalnoj samoupravi i opštinama i vratiti nadležnosti koje su imale u pogledu upravljanja njihovim resursima.

* GLAS: Kako ćete da privučete glasove? Šta nudite u svom programu?

KRSMANOVIĆ: Ovo je jedina prava socijalistička partija koja hoće da omogući ljudima da ponovo imaju besplatno školstvo, zdravstvo i socijalnu zaštitu. Riječ je o demokratskoj političkoj alternativi koja je u stanju da uvede državu u EU u najkraćem roku. U temelju političkog programa stranke je normalna, pravedna država zasnovana na Dejtonskoj strukturi, ali koja jasno i nedvosmisleno definiše svoj evropski put zajedno sa Srbijom i Hrvatskom. U ekonomskom programu suština se svodi na zaustavljanje propadanja i napravljenje društva u kojem će se poštovati red, rad i zakoni.

* GLAS: Možete li to i da ispunite?

KRSMANOVIĆ: Ako sam u Foči kao načelnik od malog i nerazvijenog grada uspio da napravim primjer otvorene i izuzetno razvijene opštine, to mi daje za pravo da tražim glas i da mi stanovništvo vjeruje.

Mogućnosti

* GLAS: Šta mogu građani da očekuju poslije 3. oktobra?

KRSMANOVIĆ: Sve zavisi od rezultata izbora. Ako ljudi daju povjerenje postojećim vlastima, otvoriće mogućnost aktuelnoj vlasti da prodaju preostale prirodne resurse. Ako se budu opredijelili za partije opozicije onda će doprinijeti rasvjetljavanju kriminala i deblokadi reformskih procesa pri članstvu u Evropskoj uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana