Za novu strategiju razvoja Srpske

Glas Srpske
Za novu strategiju razvoja Srpske

BANjALUKA - Savez za demokratsku Srpsku zalagaće se za novu strategiju regionalnog i lokalnog razvoja Republike Srpske, koja treba da bude dokument od nacionalnog značaja i od čijeg sprovođenja korist moraju osjetiti obični ljudi, izjavio je kandidat SzDS-a za predsjednika RS Dragan Kalinić.


On je na tribini SzDS-a u srijedu uveče u Banjaluci rekao da je potrebno mijenjati "nepravedno centralizovani sistem upravljanja prirodnim dobrima" i naglasio da šume, vode i ostale prirodne resurse treba vratiti na upravljanje opštinama i gradovima.

Prema njegovim riječima, SzdS će tražiti da mnogo više prihoda ostane tamo gdje su ta sredstva stvorena, odnosno gdje su ti prihodi ubrani, javila je Srna.

- Smatramo da nije dobar sadašnji procenat raspodjele prihoda, po kojem u republičku kasu ide 60 odsto, a u budžet opština 40 odsto prihoda, a trebalo bi da bude obrnuto - rekao je Kalinić i dodao da to podrazumijeva i uvođenje ozbiljnih mehanizama kontrole trošenja sredstava iz opštinskih i gradskih budžeta, kako sa republičkog tako i sa lokalnog nivoa.

Kalinić je istakao da se SzDS zalaže da građani u opštinama formiraju savjete za zaštitu lokalne samouprave, te da se u opštinama i gradovima razvijaju i drugi demokratski mehanizmi koji bi omogućili direktno učešće građana u odlučivanju o važnim pitanjima, poput zborova građana, narodnog veta i referenduma.

Papović

Kandidat SzDS-a za člana Predsjedništva BiH Rajko Papović osudio je podršku poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića zahtjevu grupe sandžačkih Bošnjaka da EU u Rašku pošalje evropske posmatrače, navodeći da to predstavlja "nepotrebno, nepristojno, pa čak i opasno miješanje vjerskog visokodostojnika BiH u unutrašnje poslove Srbije".

Papović je naglasio da ne isključuje mogućnost da će "Cerić i njegova kuhinja i neki inostrani centri moći da diriguju stvaranjem nemira u Sandžaku, odakle bi nastojali da ih prošire na ostatak Srbije i RS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana