Za glasove se bori 8.149 kandidata

S. Tadić, Ž.Domazet
Za glasove se bori 8.149 kandidata

BANjALUKA, SARAJEVO - U BiH danas zvanično počinje predizborna kampanja za šeste poslijeratne opšte izbore, koji će se održati 3. oktobra, a na kojima će učestvovati ukupno 8.149 političkih kandidata, 39 stranaka, 11 koalicija i 13 nezavisnih kandidata.

Centralna izborna komisija BiH (CIK) saopštila je da je za izbore ovjereno 8.149 kandidata, od kojih su 5.145 muškarci (63,13 odsto), te 3.004 žene (36,86 odsto).

- Za člana Predsjedništva BiH prijavljeno je ukupno 20 kandidata, od čega su za srpskog člana četiri kandidata, za bošnjačkog člana devet i za hrvatskog člana sedam kandidata. Za mjesto predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske prijavljeno je ukupno 19 kandidata, a na većini kandidatskih lista političkih stranaka ima više od 100 kandidata - rekli su u CIK-u.

Za izbore je registrovano 3.126.529 birača, od kojih u Republici Srpskoj 1.192.182, a u FBiH 1.934.417.

- Najviše birača po izbornim jedinicama, njih 1.192.417, registrovano je za izbor predsjednika i potpredsjednika RS i člana Predsjedništva BiH koji se neposredno biraju sa teritorije RS. Za izbor člana Predsjedništva BiH sa teritorije FBiH registrovano je 1.934.417 birača - istakli su u CIK-u.

Na izborima 3. oktobra birači će imati priliku da u šest izbornih jedinica u Srpskoj glasaju za kandidate, koji će se naći u idućem sazivu Narodne skupštine RS. Prema podacima CIK-a, najviše birača registrovano je za glasanje u izbornoj jedinici jedan i to 276.856.

Dodali su da su iz inostranstva registrovana 35.644 birača, dok je 5.199 zahtjeva odbijeno, a najčešći razlozi za odbijanje su nedostatak dokaza o identitetu i državljanstvu.

- Najviše registrovanih birača, i to 7.939, je iz Hrvatske, Njemačke 6.151, Švedske 5.575, dok je broj birača iz SAD 3.033 i Austrije 2.988, a iz Švajcarske 2.750 - istakli su u CIK-u i dodali da će na izborima učestvovati 1.081 birač iz Srbije i 239 birača iz Crne Gore.

U većini opština u RS na predstojećim oktobarskim izborima biće povećan broj biračkih mjesta za glasanje, a njihove tačne lokacije biće poznate u drugoj polovini septembra.

Prema odluci CIK-a o određivanju biračkih mjesta za glasanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH, biračka mjesta na dan izbora biće otvorena u Beču, Berlinu, Minhenu, Štutgartu, Frankfurtu, Oslu i Kopenhagenu.

Predsjednik CIK-a Irena Hadžiabdić podsjetila je juče u Sarajevu da CIK ima zakonsko ovlašćenje da prati na koji način politički subjekti predstavljaju svoje programe i da li kampanju vode u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

- Političkim subjektima i njihovim kandidatima dozvoljeno je da vode kampanju u mirnom okruženju, da organizuju javne skupove za sticanje podrške kampanji i da štampaju i dijele plakate, postere i drugi materijal u vezi sa kampanjom - navela je Hadžiabdićeva.
Dodala je da je u vremenu izborne kampanje zabranjeno uklanjanje, prekrivanje, oštećivanje ili mijenjanja štampanih oglasa, postera, plakata ili drugih materijala koji se koriste u svrhu izborne kampanje.

- Političkim subjektima je zabranjeno da sprečavaju novinare da obavljaju svoj posao u skladu sa pravilima profesije i izbornim pravilima - istakla je Hadžiabdićeva i dodala da politički subjekti ne smiju obećavati novčane nagrade s ciljem dobijanja podrške birača, jer na taj način rizikuju da počine krivično djelo.

Ona je podsjetila političke subjekte da je zabranjena upotreba jezika koji nije primjeren fer kampanji i koji bi nekoga mogao navesti na nasilje ili širenje mržnje.

- CIK ima zakonska ovlašćenja da za kršenje pravila izrekne novčanu kaznu do 10.000 maraka, ako utvrdi da je kandidat lično odgovoran za povredu i može da ga skine sa biračke liste, a kao najdrastičniju kaznu može da poništi ovjeru političkog subjekta - istakla je Hadžiabdićeva.

Dodala je da je strankama za vođenje kampanje dozvoljeno da potroše ukupno oko 65 miliona maraka, što je najviše do sada.

- Najviše novca moći će da potroši SDP, oko 3,2 miliona maraka, Stranka za BiH i SDA oko 3,16 miliona, a dozvoljena suma za kampanju SNSD-u je 2,3 miliona maraka - kazala je Hadžiabdićeva.
Izbori 3. oktobra se organizuju za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, Narodnu skupštinu Republike Srpske, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH i skupštine kantona u FBiH.

Izborna kampanja trajaće do 2. oktobra do sedam časova, kada počinje izborna tišina, a ovo su do sada najskuplji izbori u BiH i koštaće 12,6 miliona maraka.

Glasački listići

U CIK-u su rekli da očekuju da će se proces štampanja glasačkih listića za predstojeće opšte izbore završiti do 10. septembra. Za više od tri miliona birača biće štampano ukupno 14.098.200 glasačkih listića.

Obrazovanje kandidata

Kada je riječ o obrazovanju, oko 3.500 kandidata ima visoku školsku spremu, oko 970 višu, a 366 kandidata su nekvalifikovani radnici.

Prema starosnoj strukturi, 6.253 (76,73 odsto) kandidata su starija od 30 godina, dok je mlađih od 30 godina 1.896 (23,26 odsto).

Najstariji kandidat ima 87 godina, a najmlađi je u avgustu napunio 18 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana