Vukota Govedarica: U RS ćemo gazdovati kao u svojoj kući

Ratomir Mijanović
Vukota Govedarica: U RS ćemo gazdovati kao u svojoj kući

Moj ekonomski kredo je gazduj u Republici Srpskoj kao u rođenoj kući. Jedino tako, kao i uz detaljan program ekonomske obnove možemo makar stopu naprijed.

Rekao je to u intervjuu "Glasu Srpske" nosilac liste Srpske demokratske stranke za Narodnu skupštinu RS u izbornoj jedinici šest Vukota Govedarica.

* GLAS: Šta RS, prema Vašem mišljenju, očekuje poslije izbora?

GOVEDARICA: Očekujem da će RS krenuti putem privrednog oporavka, makar za jedan mali korak. Želim da se napokon pojavi neko ko će imati volje i snage da stane nogom za vrat kriminalu i korupciji, koji je rak-rana našeg društva. Očekujem da 3. oktobra RS vidimo slobodnu, demokratsku, pravednu i pravičnu, ekonomski održivu i socijalno odgovornu. Građani trećeg oktobra biraju između dva bloka, jednog koji predvodi SDS i drugog na čijem čelu stoji SNSD - Milorad Dodik. Oni moraju da znaju da su dva najkrupnija pitanja u BiH ustavne promjene i evroatlantske integracije - ulazak u NATO alijansu. SNSD se već opredijelio po ova dva ključna pitanja. SDS smatra da za RS nije dobro da se mijenja dvoentitetsko uređenje BiH kao i to da RS nema nijednog dobra kada je u pitanju članstvo u NATO-u. Aktuelna vlast je pokazala da jedino umije da rasproda imovinu i da se zaduži. Zbog toga RS trebaju promjene jer naprijed RS ne može ići dok se ne obračuna sa kriminalom i korupcijom, za šta SNSD nema ni volje ni snage.

* GLAS: Šta je u osnovi programa SDS-a?

GOVEDARICA: Kada je riječ o krupnim političkim pitanjima, mislim da RS treba da ima makronacionalnu političku strategiju da se ne bi bavili dnevnim ili sedmičnim politikanstvom, kako kada kome odgovara, već na način kako bi RS imala koristi od toga. Kada je riječ o ekonomiji, moram istaći da realno stanje u kome se nalazi RS najbolje osjeća svaki njen stanovnik i ona nije ni približna onome što režim predstavlja preko svojih medija. U ovom slučaju, ekonomsku komponentu ne možemo posmatrati bez socijalne komponente. Socijalna pomoć u RS iznosi 41 KM. Moj ekonomski kredo je gazduj u Republici, kao u rođenoj kući. Jedino tako, kao i uz detaljan program ekonomske obnove možemo makar stopu naprijed. Žiranti za sve to su moja porodica, supruga i moja djeca sa kojima želim da živim u slobodnoj i demokratskoj RS, pravednoj i pravičnoj državi koja ima efikasnu izvršnu vlast. Isto tako ekonomski održivoj i socijalno odgovornoj državi. Za tako nešto se valja boriti i neće mi biti žao da sebe ugradim u ono za šta sam siguran da je san mnogih očeva i majki u Republici Srpskoj.

* GLAS: Šta prvo treba uraditi kada izbori budu završeni?

GOVEDARICA: Ako pobijedimo, svojim kapacitetom i autoritetom koji posjedujem zahtijevaću da izvršnu vlast u RS jednim dijelom popunimo kvalitetnim ljudima od Ljubinja do Višegrada, jer ćemo jedino na taj način moći da gradimo odnose u kome će se pomoći Hercegovini i Podrinju, koji imaju izrazito negativan trend kada je riječ o odlivu mladih ljudi. Poslije toga po redu, slijede obračun sa kriminalom, provjera imovine...

Očekivanja

* GLAS: Koliko ćete, prema Vašim procjenama glasova da dobijete?

GOVEDARICA: Ne bih želio da licitiram. To ostavljam biračima koji će se odlučiti da izađu i ostvare svoje demokratsko pravo vrednujući političke partije i njihove kandidate po sopstvenoj volji, imajući u vidu sve kvalitete i mane koje može sebi da "priušti" neka od političkih partija ili već neko od kandidata. S druge strane, ono što je sasvim izvjesno je to da se očekuje veliki odziv biračkog tijela zbog ogromnog nezadovoljstva koje hara Srpskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana