Vrhovac: Direktno miješanje Ustavnog suda BiH u finiš predizborne kampanje

Srna
Vrhovac: Direktno miješanje Ustavnog suda BiH u finiš predizborne kampanje

PRIJEDOR - Kandidat SNSD-a za narodnog poslanika iz Izborne jedinice jedan Dražen Vrhovac rekao je da današnja odluka Ustavnog suda BiH predstavlja direktno mješanje u finiš predizborne kampanje, u kojoj je institucija, koja treba da štiti temelje BiH, u funkciji izbornog štaba SDA.

Vrhovac je poručio da imovina u Ustavu BiH pripada entitetima i da je ovo neustavna odluka navodno Ustavnog suda.

On je istakao da Ustavni sud BiH nema nadležnost da utvrđuje koja imovina pripada BiH niti da vrši raspodjelu nadležnosti između Republike Srpske i BiH.

"Ovom svojom odlukom Ustavni sud BiH pokazao je još jednom da je u službi samo jednog naroda u BiH i samo jedne politike", naveo je Vrhovac.

Prema njegovim riječima, onoga trenutka kada je Kristijan Šmit privremeno supendovao Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u Republici Srpskoj i konačnu odluku prepustio Ustavnom sudu BiH, narodni poslanici SNSD-a znali su da će Ustavni sud da se oglasi uoči samih izbora i da će njegova odluka biti u korist jedne bošnjačke partije i njene politike, a to je SDA.

"Znamo da i u centrali SDA poslije svakog usvojenog zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske tim advokata i pravnika piše zahtjeve za ocjene ustavnosti i šalje sudovima", naveo je Vrhovac.

On je istakao da je uloga Ustavnog suda BiH da tumači i štiti Ustav, a u Ustavu jasno piše da imovina pripada entitetima i jasno je da je svako osporavanje imovine Republici Srpskoj neustavno.

"Dakle, ovo je još jedna neustavna odluka Ustavnog suda BiH i dokaz da ova institucija ne štiti Ustav, nego naprotiv čini sve da što više zakomplikuje i odnose i političke prilike u ovoj zemlji", naglasio je Vrhovac.

On je naveo da Republika Srpska ima nadležnost za donošenje zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti i nijedna odredba ovog zakona nije u suprotnosti ni sa Ustavom Republike Srpske niti sa Ustavom BiH.

Ustavni sud BiH utvrdio je danas da "Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske", jer je to, kako navodi, "nadležnost BiH".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana