Vraćanje mandata političkim partijama

PR
Foto: Ustupljena fotografija

​Na parlamentarnim izborima političke partije osvajaju mandate za Narodnu skupštinu Republike Srpske, na osnovu povjerenja koje im narod ukaže.

Političke partije treba da budu garanti sprovođenja političkog programa koji zastupaju i da onemoguće pojedine nosioce mandata da odstupaju od političkog programa kojem je narod ukazao povjerenje. Vraćanje mandata političkim partijama je mehanizam koji spriječava zloupotrebu mandata od strane pojedinaca u parlamentu.

Ranije su mandati pripadali partijama, ali pod uticajem zapada poslanički mandati su preneti na pojedince, poslanike. Ako političke partije učestvuju na izborima onda i  mandati treba da pripadaju političkim partijama a ne pojedincima.

Vlasti u Republici Srpskoj su za ovih 30 godina bili skloni da besprekorno izvršavaju naređenja vaninstitucionalnih, nadnacionalnih organizacija poput tzv. Venecijanske komisije čime su interese imperijalista postavljali kao imperativ svojih ciljeva. Nemojmo zaboraviti da  Venecijanska komisija, koja daje “preporuke” i vlastima u Republici Srbiji za ustavne promjene, u svoj sastav država članica uvrstila je i  separatističko Kosovo.

Ne trebaju Republici Srpskoj savjeti Venecijanske komisije, niti bilo kojih drugih nadnacionalnih dušebrižnika.

Republika Srpska mora da ima stav, na osnovu stava da zasluži kredibilitet, a na osnovu kredibiliteta da bude uvažavana.

Uostalom, nijedan međunarodnopravni akt ne dozvoljava mešanje u unutrašnja pitanja bilo koje države, sljedstveno, to ne smijemo da dozvolimo ni za BiH u kojoj je Republika Srpska. Naprotiv,  Poveljom UN (Glava I, član 2., tačka 7.) i Deklaracijom o nedopustivosti miješanja u unutrašnje poslove država i o zaštiti nezavisnosti i suvereniteta (član 1.) koja je prihvaćena Rezolucijom 2131 Generalne Skupštine OUN, eksplicitno je zabranjeno mješanje stranog faktora u unutrašnja pitanja država članica UN.

Zato, moramo da napustimo praksu nametanja tuđih pravnih normi, da uspostavimo pravične pravne norme kako bismo bili pošteni prema svom narodu koji nam ukaže povjerenje na izborima.

Vratimo mandate političkim partijama jer njima narod daje glas i povjerenje. Samo tako će Republika Srpska biti NAŠA PRIČA, A NE TUĐA!

Prof. dr Zoran Kalinić Kandidat za predsjednika Republike Srpske

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana