Višković: Firma “Megamont” primjer dobrog poslovanja

Srna
Višković: Firma “Megamont” primjer dobrog poslovanja

BANjALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je Fabrika “Megamont” iz Čelinca, koja se bavi proizvodnjom dijelova za električne aparate za domaćinstvo i auto-industriju i zapošljava 295 radnika, primjer dobrog i odgovornog poslovanja.

Višković je naveo da je ovo preduzeće izvozno orijentisano, te da redovno isplaćuju poreze, doprinose i plate.

“Dobio sam informaciju da oni sa industrijom koja se bavi kožom, tekstilom i obućom nisu u istoj ravni i taj problem ćemo razmatrati na sjednici Vlade, da bismo našli rješenje”, rekao je Višković novinarima.

On je izrazio zadovoljstvo što je ovo preduzeće prevazišlo probleme koje je imalo zbog epidemije virusa korona, te da sada imaju narudžbe do kraja godine.

“Cilj nam je da zaštitimo zdravlje ljudi, ali i privredu Republike Srpske, ekonomiju, te smo danas ovdje da razgovaramo o problemima sa kojima se naša preduzeća nose”, rekao je Višković.

Kada je riječ o opštini Čelinac, Višković je istakao da je to opština u kojoj se vidi domaćinski odnos i rad.

Suvlasnik ovog preduzeća Vinko Džombić zahvalio je Viškoviću za podršku i zainteresovanost za poslovanje ovog preduzeća.

“Izvozno smo orijentisani, uglavnom prema Sloveniji i Italiji, te smo imali manjih problema sa izvozom u vrijeme vanrednog stanja, ali su oni riješeni u avgustu i sada ponovo radimo u punom kapacitetu”, rekao je Džombić.

On je naveo da problem ovom preduzeću predstavlja blizina opštine Kotor Varoš, gdje se nalaze dvije veće firme iz obućarske industrije, koje imaju veće subvencije za doprinose.

“Tako da su nam oni nelojalna konkurencija, jer dio naših radnika odlazi tamo da radi, jer za istu bruto platu dobijaju oko 180 do 200 KM veću neto platu”, rekao je Džombić.

U posjeti Fabrici “Megamont” iz Čelinca, zajedno sa premijerom Viškovićem, bio je i ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić.

Višković je, nakon posjete novom mostu i šetalištu u opštini Čelinac, izrazio zadovoljstvo novim, savremenim izgledom koji ova lokalna zajednica sada ima, ali i što je uređenjem korita Vrbanje riješen problem poplava.

"Investicija koju smo ovdje uložili nije bila samo da se napravi šetalište sa rasvjetom i klupama, nego i da zaštitimo ljude koji ovdje žive od štete koju su pretrpjeli od poplava", rekao je Višković novinarima u Čelincu.

Višković je naglasio da će Vlada Republike Srpske nastaviti da podržava razvoj ove opštine.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je Vlada Srpske unazad destetak godina uložila 210 miliona KM u projekte iz vodoprivrede, kao što je uređenje korita i izgradnja nasipa.

"Nastavljamo da ulažemo u Čelinac, te početkom novembra krećemo sa uređenjem dodatnih 250 metara uzvodno od mosta, čime ćemo da obezbijedimo i još neka naselja, kao što je Žitnjak, gdje će biti izgrađen i most koji će da olakša život njegovih stanovnika", naveo je Pašalić.

Pašalić je rekao i da su početkom sljedeće godine planirani novi projekti čija je vrijednost oko 19 miliona evra u desetak lokalnih zajednica, počevši od Modriče, Doboja i Bijeljine.

Načelnik opštine Čelinac Momčilo Zeljković zahvalio je predsjedniku Vlade i ministru za posjetu ovoj opštini, te podršku koja je posljednjih godina za ovu lokalnu zajednicu bila obimna i velikodušna.

"Jedan od najozbiljnijih, najdominantnijih i najskupljih projekata je uređenje korita rijeke Vrbanje, koje je rađeno prethodnih godina, a pečat tog projekta je gradski most, koji je završen prošle godine", naglasio je Zeljković.

Prema njegovim riječima, te dvije investicije su ukupno koštale oko četiri miliona KM, koje je izdvojila Vlada Republike Srpske, dok je jedan dio investicije za izgradnju mosta učešće Vlade Srbije.

"Nastavićemo sa uređenjem ovog korita i u ovoj godini, uzvodno još 300 metara, te da zatvorimo ovaj prsten koji će poslužiti da bude jedno od najljepših šetališta u Republici Srpskoj", najavio je Zeljković.

On je dodao da bi radovi trebali da počnu 1. novembra, te da je sredstva obezbijedilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

"Tokom ove godine, bez obzira što je riječ o teškoj godini, kako za republički, tako i za opštinski budžet, radimo na realizaciji još nekoliko projekata, kao što je uređenje rijeke Jošavke i završena je ta investicija, vrijedna oko 130.000 KM", rekao je Zeljković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana