Velibor Stanić, nosilac liste SP-a za Skupštinu grada Banjaluka: U ovom gradu ništa nije izgrađeno bez socijalista, tako će i ostati

PR
Velibor Stanić, nosilac liste SP-a za Skupštinu grada Banjaluka: U ovom gradu ništa nije izgrađeno bez socijalista, tako će i ostati

Velibor Stanić ima značajno iskustvo u rukovođenju velikim sistemima i organizacijama. Dugogodišnji je direktor Šumskog gazdinstva Banjaluka, a u aprilu ove godine izabran je i za predsjednika Gradskog odbora Socijalističke partije Banjaluka.

Nosilac je liste banjalučkih socijalista za Skupštinu grada Banjaluka na ovogodišnjim lokalnim izborima.

GLAS: Kako teče predizborna kampanja i koja su Vaša očekivanja od ovih izbora?

STANIĆ: Nažalost, usljed pandemije uzrokovane novim korona virusom, ove godine imamo jednu specifičniju i drugačiju kampanju nego do sada. Drugačiji način rada, koji je zabranio velika okupljanja, bio je novina za sve, ali naš narod i građani su preživjeli i gore, tako da sam siguran da ćemo, pridržavajući se epidemioloških mjera i smjernica, izaći kao pobjednici i iz ove situacije. Što se tiče same kampanje Socijalističke partije u Banjaluci, kao predsjednik Gradskog odbora Banjaluka moram istaći da sam zadovoljan radom i angažmanom svih naših članova, kandidata, aktivista i simpatizera. Garantujem javnosti Banjaluke i Republike Srpske da će Socijalistička partija ostvariti odličan rezultat na ovim izborima.

GLAS: Na čemu gradite svoju političku platformu, odnosno po čemu se prepoznajete u javnosti i razlikujete od drugih partija?

STANIĆ: Razlikujemo se od drugih po tome što mi ne vodimo kampanju za ostvarivanje svojih ciljeva i programa samo jedan mjesec svake dvije ili četiri godine. Socijalistička partija je jedna od najstarijih političkih partija na teritoriji Republike Srpske i za sve ove godine imamo istu viziju Republike Srpske - kao razvijene, moderne, evropske države sa izuzetno efikasnim jedinicama lokalne samouprave, tj. svim njenim opštinama i gradovima koji predstavljaju servis građanima, a u tom konceptu naše politike Banjaluka ima posebno mjesto, kao najveći i glavni grad naše Srpske.

GLAS: Spomenuli ste politički program SP-a, možete li nam reći nešto više?

STANIĆ: Socijalistička partija, kao ozbiljna politička organizacija, usvojila je na prošlogodišnjem Osmom kongresu "Program razvoja Republike Srpske za period od 2018. do 2026." u kojem smo definisali 22 prioriteta i oblasti strateškog razvoja Republike Srpske. Ove godine smo predstavili i "Manifest Socijalističke partije" u kojem smo definisali viziju razvoja Banjaluke kroz nekoliko najvažnijih oblasti razvoja. Želimo smanjiti nezaposlenost u Banjaluci, poboljšati privredni ambijent, učiniti naš grad još atraktivnijim za strane investicije nego što je bio do sada. Pazite, ukoliko samo 30-ak kilometara od nas imamo neke opštine u koje dolaze strane firme i zapošljavaju građane, zašto to isto tim investitorima ne bismo mogli ponuditi i u našoj Banjaluci? Ovo je vrijedan narod koji samo želi da pošteno živi od svoga rada i da mu djeca ne idu u inostranstvo trbuhom za kruhom, već da ostaju ovdje. Zato je jedan od prioriteta naše politike taj da mladi ostaju u Banjaluci i zasnivaju svoje porodice, želimo da naši nekadašnji giganti obnove svoj rad. Jednostavno, socijalisti žele da se živi kao nekada, kada je naša ideologija i vizija društva bila avangardna.

GLAS: Ko čini listu kandidata SP-a za ovogodišnje izbore, tj. ko će se boriti za te ciljeve?

STANIĆ: Listu banjalučkih socijalista čini 35 vrsnih kandidata. Radi se o ljudima domaćinima, obrazovanim, kompetentnim i stručnim kandidatima kojima je Banjaluka u srcu i koji žele da rade za njen napredak. Ko god da je odrastao u ovome gradu, zna koja se posebna emocija stvori prema njemu i koliko Banjalučani vole svoj grad i žele mu dobro. Svim tim smo se vodili kada smo sastavljali listu banjalučkih socijalista, koji su reprezenti naših ideja i vizija. Sa ponosom mogu reći da naša lista čini najkvalitetniju listu kandidata, na kojoj možete pronaći mlade magistre, doktore nauka, ljekare, privrednike. Ono što me posebno raduje jeste što je naša lista jedna od najmlađih sa 14 mladih kandidata od ukupno 35. To je naše opredjeljenje, ekonomski snažna Banjaluka sa mladim ljudima koji dobijaju šansu za svoje ideje.

GLAS: Koja je Vaša lična vizija Banjaluke i za šta ćete se zalagati ukoliko postanete odbornik u Skupštini grada Banjaluka?

STANIĆ: Čovjek sam koji je živio i u vremenu stare Jugoslavije, u kojoj je postojala industrija i razvijena privreda, ali sam i savremenik današnjeg, modernog načina života i savremenih tehnologija. Moja vizija Banjaluke predstavlja upravo spoj ta dva koncepta - ljevičarska vizija svijeta i ideja otjelotvorenih kroz rad i djelovanje Socijalističke partije, industrijski i privredno oporavljena Banjaluka i Republika Srpska, kao što je bila nekada, ali i Banjaluka koja je savremena, razvijena i regionalna prestonica IT sektora, savremenih tehnologija i drugih mogućnosti zapošljavanja i samozapošljavanja. Želim da vidim Banjaluku kao grad mladih i zbog toga smo mi u Socijalističkoj partiji dali šansu velikom broju mladih ljudu na našoj listi, ali ih i prepoznali u našim politikama, kako bismo zajedno mijenjali i stvarali još bolju Banjaluku. Ovdje živim, ovdje mi žive djeca i prijatelji, ovdje namjeravam ostati, tako da osjećam odgovornost i vjerujem da upravo radom i rezultatima najbolje mogu doprinijeti da nešto popravimo u našem društvu.

GLAS: Koji je broj glasova i odborničkih mandata koji očekujete od ovih izbora?

STANIĆ: Mi socijalisti od ovih izbora očekujemo sprovođenje i implementiranje naših programskih načela, a to je: više posla, podsticaji za privrednike i ugostitelje, razvoj malih i srednjih preduzeća, nastavak infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćaja i vodosnabdijevanja, jačanje i osnaživanje naših sela, borba za ostanak mladih i demografsku obnovu našeg grada. Imamo stručne, sposobne mlade ljude i dokazane kadrove koji žele dobro ovom gradu u ovim ljudima. Iza sebe imamo decenije dobrog rada, rezultata i kontinuiteta u stvaralaštvu. Ništa u ovome gradu nije izgrađeno bez podrške i politike socijalista, tako će ostati i u budućem periodu. Socijalistička partija će odbraniti svoj rezultat i u broju glasova i u broju odbornika, jer građani prepoznaju naše ideje i zalaganje, znam to i iz razgovora sa građanima, jer sam svaki dan sa njima! Garantujem vam izbornu pobjedu u noći 15. novembra, a treba da znate da ja nikada ne dajem obećanja olako, međutim, u ovo sam siguran jer znam sa kojim timom ljudi i kandidata radim!

Odgovornost

GLAS: Vaša poruka za građane Banjaluke?

STANIĆ: Moja poruka za građane Banjaluke, moje prijatelje, saradnike i komšije je da se čuvaju i paze na sebe i svoje bližnje. Moramo da budemo oprezni, jer pandemija izazvana ovim virusom još ne jenjava. Zdravlje naših najmilijih nam je najvažnije i ja se svakim danom molim za ljude i porodice koje je ovaj virus pogodio. Upravo zbog toga želim da pošaljem tu poruku, te da ih zamolim da 15. novembra, kada budu izašli na glasanje, budu posebno odgovorni prema svome zdravlju i zdravlju drugih, ali i da daju svoj doprinos demokratskom procesu izbora koji određuju našu sudbinu u sljedeće četiri godine! Zbog toga su izbori važni, kao i naše učešće na njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana