Srpska trn u oku Sarajevu i međunarodnoj zajednici

Svjetlana Tadić
Srpska trn u oku Sarajevu i međunarodnoj zajednici

BANjALUKA - Republika Srpska je trn u oku političarima iz Sarajeva i većem dijelu međunarodne zajednice. Ako ne mogu da je ukinu, žele da je vide što jadniju i slabiju, rekao je kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za predsjednika RS Milorad Dodik u srijedu uveče na tribini u banjalučkom naselju Čokorska polja.

- Srpska će postojati zauvijek, a BiH dok mora. Neće se ponoviti 2005. godina kada su na vlasti bili PDP, SDS i SRS i kada je RS bila izgubljena. Tadašnja vlast prodala je 870 preduzeća, a ostavila samo 20 miliona maraka, a iza privatizacije za vrijeme SNSD-a ostalo je 1,4 milijarde maraka - istakao je Dodik.

Dodao je da opozicija ni u malo većoj kancelariji ne može da održi miting.

- Ja sam ponosan što sa 5.000 ljudi u Čokorskim poljima mogu da se družim, da razgovaramo i da zapjevamo - kazao je Dodik.

Nosilac liste SNSD-a za Parlamentarnu skupštinu BiH u izbornoj jedinici jedan Nikola Špirić poručio je da je SNSD sa narodom, za razliku od onih koji kažu da su "bliže narodu, kojem kao da se prikradaju".

- Mladen Ivanić naredio je da zastave idu na pola koplja kada je umro Alija Izetbegović. Zato on ne može da bude srpski član Predsjedništva. On radi za muslimane - dodao je Špirić.

Kandidat SNSD-a za člana Predsjedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović rekao je da opozicija traži povjerenje, a nije u stanju i ne može očuvati RS.

- SNSD u čitavoj RS radi, gradi i stvara uslove za najbolji život u jugoistočnoj Evropi i zato imamo podršku naroda SNSD-u i Miloradu Dodiku - istakao je Radmanović i dodao da SNSD, osim što razvija, čuva RS.

Dodao je da će RS biti ravnopravna u BiH ili BiH neće biti, ali da za čvrstu i jaku RS SNSD-u treba natpolovična većina.

Nosilac liste SNSD-a u izbornoj jedinici jedan za NSRS Igor Radojičić rekao je da veliku podršku koju danas ima SNSD opozicija neće imati ni kada 4. oktobra prebroji sve zajedničke kutije.

- Za desetak dana biraćemo između dvije mogućnosti, između SNSD-a kao jednog tima i između družine koja se naziva udruženom opozicijom, a nema tu niti družine niti jedinstva - kazao je Radojičić.

Kandidat SNSD-a za poslanika u NSRS Slobodan Gavranović kazao je da opozicija stalno pita šta je SNSD uradio za sve ove godine.

- Šta smo mi uradili vidljivo je na svakom koraku, a šta je to što je ostalo iza njih, samo jedna marka poslije privatizacije banaka. Ognjen Tadić je "zelen" da bi bio protivnik Miloradu Dodiku - istakao je Gavranović.

Kandidat SNSD-a za poslanika u NSRS Gordana Đurić istakla je da je ovaj saziv NSRS i Vlade RS, pored mnogih važnih odluka koje su donijeli, radio i na stvaranju Zavoda za obrazovanje odraslih, što je osnovni preduslov da se smanji nezaposlenost u RS.

- Ognjen Tadić poziva na glasanje sloganom "razumno", kao da su oni koji ne misle kao on nerazumni, on tako vrijeđa narod - istakla je Đurićeva.

Na predizbornom skupu u Čokorskim poljima prisutne je pozdravio i gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović, a predstavljeni su i drugi kandidati SNSD-a za NSRS i za PS BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana