Srpska izabrala Dodika, Radmanovića i SNSD

Ekipa Glasa Srpske
Srpska izabrala Dodika, Radmanovića i SNSD

BANjALUKA, SARAJEVO - Kandidat SNSD-a Nebojša Radmanović pobjedio je u trci za člana Predsjedništva BiH iz RS, preliminarni su rezultati opštih izbora koje je u jedan čas jutros saopštila Centralna izborna komisija BiH.

Prema podacima koje je iznio SNSD kandidat ove stranke za predsjednika RS Milorad Dodika ima dvije trećine glasova Republike Srpske, a svi ostali kandidati jednu trećinu. SNSD vodi i u trci za Narodnu skupštinu RS i parlament BiH.

- Nebojša Radmanović od obrađenih 74,60 odsto glasova osvojio je 49,84 odsto, Mladen Ivanić 47,07 odsto, Rajko Papović 3,0 odsto, saopštio je CIK.

Radmanović je između ostalog pobijedio u Banjaluci, Doboju, Bijeljini, Prijedoru, Zvorniku, Foči, Šekovićima, Čelincu, Gradišci, Milićima, Srpcu, Laktašima.... Ivanić je dobio više glasova u Vukosavlju, Šamcu, Han Pijesku, Sokocu...

- SNSD ima razloga za veliko slavlje. Sve ovo smo očekivali, ali nismo očekivali da će ovoliki broj Bošnjaka glasati za Ivanića i to je unijelo malu neizvjesnost. Izbori su bili fer i korektni, rekao je Dodik u prvoj izjavi za medije.

- SNSD ima razloga za veliko slavlje. Sve ovo smo očekivali, ali nismo očekivali da će ovoliki broj Bošnjaka glasati za Ivanića i to je unijelo malu neizvjesnost. Izbori su bili fer i korektni - rekao je Dodik u prvoj izjavi za medije.

Trijumf SNSD-a u RS

- SNSD pobjeđuje na svim nivoima u RS. Ovaj trend je teško promijeniti. Samo u Doboju Radmanović vodi u odnosu na Ivanića sa 12.000 glasova razlike, rekao je izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić.

Ivanić je rekao da je prema podacima PDP-a sa 72 odsto prebrojanih glasova Radmanović osvojio 233.000, a on 221.000 glasova.

Vasić je kazao da je, kada je riječ o kandidatu SNSD-a za predsjednika RS, Milorad Dodik trijumfovao od Trebinja do Novog Grada.

To je na pres konferenciji prije ponoći priznao i sam Tadić, koji je za svoj poraz optužio medije, a Republici Srpskoj poželio laku noć.

- Razlika nije onolika koliko su njegovi mediji radili na njoj.  Ali kako god, građani RS su izabrali i to je njihova odluka. Ja se poslije ovoga ne smatram odgovornim za ono što će se dešavati Republici Srpskoj. Jedino što mogu reći je: laku noć Republiko Srpska, rekao je Tadić.

Nosilac liste SNSD-a za parlament BiH Nikola Špirić rekao je da je prema podacima ove stranke Dodik osvojio 68 odsto glasova, a Ognjen Tadić 17 odsto.

- Ko gubi ima pravo da se ljuti, ali nije red na ovakav način da se obraća Republici Srpskoj. Zato želim da kažem: Dobar dan Zauvijek Srpska, rekao je Špirić, odgovarajući Tadiću.

Dodao je da se prema podacima SNSD-a Milanko Mihajlica, koji se predstavljao kao novi ministar policije, bori da uđe u parlament.

Za razliku od Tadića, Ivanić nije priznao poraz nego je rekao da su "izbore presudili nevažeći listići".

Prema podacima Opštinskog štaba SNSD-a u Bijeljini SNSD je prvi put u ovoj opštini, najjačem uporištu SDS-a, pobjedio na svim nivoima. Ovu pobjedu obznanili su trubači u centru Bijeljine. SNSD je prije ponoći počeo slavlje i u Banjaluci, ali i u Istočnom Sarajevu, Palama i Foči.

Predsjednik SzDS Dragan Kalinić izrazio je očekivanje da će kandidati ove stranke u izbornim jedinicima tri i pet  ući u Narodnu skupštinu RS.  Prema nezvaničnim podacima, SRS RS neće preći cenzus za ulazak u Narodnu skupštinu RS, kao ni DP Dragana Čavića.

Prema preliminarnim nezvaničnim rezultatima CIK za Predstavnički dom parlamenta BiH u izbornoj jedinici jedan u RS SNSD je dobio 46,73 glasova, SDS 26,70, PDP 5,05, DNS 3,87 i DP 3,56 odsto glasova. U izbornoj jedinici dva u RS SNSD je dobio 45,07, SDS 26,39, PDP 6,18 i SP 3,70 odsto glasova. U izbornoj jednici tri SNSD je dobio 43,29 odsto glasova, SDS 33,46, PDP 8,67 i SRS dr Vojsilav Šešelj 3,14 odsto glasova.

Vode Izetbegović i Komšić

Prema podacima CIK sa 82,25 odsto obrađenih glasova u FBiH kandidat SDA Bakir Izetbegović pobjedio je u trci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH sa 34,65 odsto glasova. Drugi je kandidat Stranke za bolju budućnost Fahrudin Radončić sa 30,26 odsto osvojenih glasova, a treći kandidat SBiH Haris Silajdžić 25,23 odsto.

Kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da je ostvario očekivano dobar rezultat na izborima.

- Dobro smo radili i to je i dalo ovakav rezultat - rekao je Izbetbegović.

Preliminarni rezultati CIK-a BiH kažu da je za hrvatskog člana Predsjedništva BiH pobjedio kandidat SDP-a Željko Komšić 59,07 odsto glasova. Slijedi kandidat HDZ-a BiH Borjana Krišto sa 20,65 odsto, kandidat HDZ-a 1990. Martin Raguž 11,36 odsto.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je žaljenje što bošnjački narod ovog puta nije prepoznao ključnu poruku hrvatskog naroda i što je sebi dopustio da izabere hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Čović je rekao da u i ovi izbori u kojima su Bošnjaci birali hrvatskog člana Predsjedništva BiH da je neophodno stvaranje hrvatskog entiteta.

- Komšić nije hrvatski član. Bošnjački narod je ovim poslao lošu poruku BiH. Mi moramo izboriti federalnu jedinicu sa hrvatskom većinom i sjedištem u Mostaru i to će biti do lokalnih izbora. BiH ne može preživjeti ako će bošnjački narod birati u ime hrvatkog, rekao je Čović.

Šef Izbornog štaba SDP-a BiH Damir Hadžić rekao je da "uvjerljiva pobjeda Komšića vrlo jasna poruka da su građani u BiH izazbrali predsjednika BiH".

- SDP BiH ima obavezu da pravi novu i modernu BiH koja će zasnivati svoje vrijednosti na ZAVNOBiH-u, rekao je Hadžić.

Slično je govorio i lider te stranke Zlatko Lagumdžija, koji je rekao da je ovo "najveća pobjeda SDP-a od 1945."

Prema preliminarnim rezultatima CIK za parlament BiH najviše glasova imaju SDA, SDP i Savez za bolju budućnost. HDZ BiH je najjači u dvije izborne jedinice sa hrvatskom većinom. SNSD je dobio 18,49 odsto glasova u jednoj izbornoj jedinici. 

Prema posljednjim podacima CIK-a u RS je glasalo 55,64 odsto registrovanih birača. U FBiH je glasalo 56,42 odsto, a u Brčko distriktu 64,90 procenata birača.

- Već je izvjesno da je ovaj odziv najveći od 2002. od kada postoji CIK-a, kazala je predsjednica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić.

Ona je istakla da je izlaznost u nekim opštinama iznosila oko 80 odsto, u većini mjesta između 60 i 80 procenata.  Hadžiabdićeva je dodala da nije bilo značajnijih slučajeva kršenja izbornog procesa. 

Obrad Kesić

Politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić rekao je da je Vašington prije izbora očekivao da će doći do naglih promjena i u RS i u FBiH.

- Želja Vašingtona je bila da dođe do promjena, nadali su se da će se opozicija u RS nekako izboriti, a kasnije da će SNSD bar biti oslabljen i da će morati da uđe u koaliciju sa nekom strankom koja bi više bila raspoložena za saradnju - rekao je Kesić.

On je dodao da bi SAD voljele da Zlatko Lagumdžija dođe na čelo Savjeta ministara BiH, te da su im ustavne reforme najvažnije pitanje za koje očekuju da će biti pokrenute ubrzo nakon formiranja vlasti.

"SDS kupovala glasove"

- SzDS raspolaže podacima da su predstavnici SDS na području Zvornika i Pala dijelili 50 KM za jedan glas, kao i onima koji su prikupljali te glasove, rekao je lider te stranke Dragan Kalinić.

On je dodao da je to podatak o kojem bi trebalo da se svi pobrinu i zapitaju "odakle opoziciji novac za podmiživanje birača i za ovakve aktivnosti".

PDP je saopštio da je došlo do neregularnosti na biračkom mjestu Krupa na Vrbasu, gdje je navodno izlaznost bila 98 odsto, a glasači su glasali za SNSD u velikom procentu. SNSD je odbacio te navode ističući da su svi članovi izborne komisije u tom mjestu potpisali zapisnik da su izbori bili regularni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana