Smanjena kazna za Vlada Sladoja

Srna
Smanjena kazna za Vlada Sladoja

SARAJEVO- Odlučujući u ponovljenom postupku po odluci Apelacionog odjeljenja Suda BiH, Centralna izborna komisija /CIK/ BiH danas je Vladu Sladoju, umjesto ranije kazne od 20.000 KM za govor mržnje izrekla kaznu od 15.000 KM, dok je PDP-u, čiji je kandidat za načelnika Kalinovika u to vrijeme Sladoje bio, potvrdila kaznu od 3.000 KM.

Na sjednici CIK-a rečeno je da je Sud BiH, odlučujući po žalbi PDP-a i Sladoja, donio rješenje da je Komisija prilikom donošenja odluke pogrešno tumačila Izborni zakon BiH i izrekla kaznu višu nego što zakon dozvoljava, odnosno da je maksimalan iznos koji se za ovo djelo može izreći kandidatu 15.000 KM.

Član CIK-a Vanja Bjelica Prutina bila je protiv izricanja kazne od 15.000 KM navodeći da je prilikom donošenja prve odluke o kažnjavanju Sladoja Komisija ocijenila da nije moguće izreći maksimalnu kaznu od 30.000 KM i izrekla kaznu od 20.000 KM, odnosno nešto više od 66 odsto maksimalnog iznosa.

"Zato mislim da bi adekvatna kazna trebalo procentualno da odgovara ranije izrečenoj, što bi iznosilo 10.000 KM, a ne da odmjeravamo paušalne iznose", rekla je Prutina.

Član Komisije Željko Bakalar stava je da CIK nije pogriješio u odmjeravanju sankcije od 20.000 KM, niti da je postupao proizvoljno.

"Sud je odlučujući ukazao da primat treba dati drugom članu zakona i misli da je 15.000 KM odgovarajuća kazna", dodao je Bakalar.

Predsjednik CIK-a Irena Hadžiabdić podržala je kaznu od 15.000 KM, ocijenivši da je jezik mržnje nešto najopasnije.

Sladoje je nakon prve kazne CIK-a povukao kandidaturu za načelnika Kalinovika.

CIK je u ponovljenom postupku na osnovu odluke Apelacionog odjeljenja Suda BiH detaljnije obrazložio odluke u predmetu kršenja Izbornog zakona BiH od stranke SNSD i kandidata ove stranke Miljana Jovičića za govor mržnje, pri čemu su kazne ostale iste, odnosno SNSD je kažnjen sa 5.500, a Jovičić sa 7.500 KM.

CIK je danas u postupku ponovljenom iz formalnopravnih razloga potvrdio ranije izrečenu kaznu od 4.000 KM SDS-u i po 3.000 KM njenim članovima Milanu Miličeviću i Milanu Kasapoviću za preuranjenu izbornu kampanju.

Prigovor Opštinskog odbora SDA Bugojno da je kandidat SDP-a za načelnika Bugojna Edin Mašić istovremeno bio i državni službenik, odbijen je kao neosnovan, uz ocjenu da je imenovani postupao u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana