Slobodan Protić, predsjednik Izvršnog odbora Glavnog odbora Socijalističke partije i šef Glavnog izbornog štaba SP-a: Socijalisti biju bitku za život dostojan čovjeka

PR
Slobodan Protić, predsjednik Izvršnog odbora Glavnog odbora Socijalističke partije i šef Glavnog izbornog štaba SP-a: Socijalisti biju bitku za život dostojan čovjeka

Lokalni izbori za Socijalističku partiju su bitka za život dostojan čovjeka, njegovo ekonomsko osnaživanje i međusobnu solidarnost, s ciljem napretka svake lokalne zajednice, kaže predsjednik Izvršnog odbora Glavnog odbora SP-a i šef Glavnog izbornog štaba ove stranke Slobodan Protić.

 

GLAS: Koje su vrijednosti Socijalističke partije, da poslije 27 godina i dalje predstavlja odgovoran i uticajan politički subjekt na polarizovanoj političkoj sceni Republike Srpske i BiH?

PROTIĆ: Vrijeme formiranja Socijalističke partije obilježila je euforija nacionalizma na prostoru bivše Jugoslavije, u političkoj modi su bile takozvane nacionalne partije koje su i podijelile jugoslovenski prostor sa posljedicama izazvanim ratnim sukobima. I tada smo imali viziju da je sve što je euforično kratkog daha, da ideje socijalističkih partija nisu nastavak komunističke ideologije, već razmišljanja za sljedeći vijek. Socijalistička partija je gotovo tri decenije istrajni čuvar demokratskih vrijednosti u našoj zemlji. Svoju politiku temeljimo na postulatima opšteg dobra, solidarnosti i međusobnog uvažavanja. Oni koji su nas razumjeli i danas nas razumiju, dosljedni su i podržavaju nas.

GLAS: Ipak, neki iz vaših redova imali su svoj put razvoja socijalističkih ideja, što je kulminiralo proljetos, kakav je Vaš stav o tome?

PROTIĆ: Za Socijalističku partiju to je završena priča. Sve što činimo u životu, činimo sa dobrom namjerom, ali nekad se ne završi na način kako smo to zamišljali. Mala koincidencija sa epidemijom virusa “kovid 19” i partijskog iredentizma koji je zadesio Socijalističku partiju. Obje epidemije počele su u isto vrijeme, mislim da će se završiti u isto vrijeme, poslije 15. novembra.

GLAS: Danas je medijski prostor Republike Srpske i BiH kontaminiran izbornom kampanjom za lokalne izbore koji će biti održani 15. novembra. Šta izbori predstavljaju za Vašu partiju?

PROTIĆ: Lokalni izbori za Socijalističku partiju su bitka za život dostojan čovjeka, njegovo ekonomsko osnaživanje i međusobnu solidarnost, s ciljem napretka svake lokalne zajednice. Izbori su uvijek provjera vjerodostojnosti ispričanih priča u međuizbornom periodu.  Za razliku od izbornih aktera koji su građanima pričali i danas pričaju bajke u izbornoj kampanji, priče Socijalističke partije bile su i ostale prozne. U književnosti proza može biti lijepa, ali ne zbog načina na koji je pisana, nego zbog onoga što je rečeno. Iza naših priča stoje naša djela na kojima su zasnovana i naša izborna obećanja.

GLAS: Da li je Socijalistička partija spremno ušla u izbornu kampanju?

PROTIĆ: Pripreme za izbornu kampanju Socijalističke partije počele su poslije lokalnih izbora 2016. godine. Na osnovu naših prednosti, ali i slabosti, političkog i ekonomskog ambijenta i uticaja novih i starih izbornih aktera, gradili smo i dograđivali put do zacrtanog izbornog cilja, našu strategiju izborne kampanje, koju je Socijalistička partija usvojila početkom septembra.

GLAS: Vi ste prvi operativac partije, koja su Vaša zaduženja u izbornoj kampanji?

PROTIĆ: Za predsjednika Izvršnog odbora, prvog operativca partije obično kažu da je “vladar u sjenci”, koji osmišljava život partije pa i izbornu kampanju. Naravno, ja tako ne posmatram partijski život pa i izbornu kampanju. Partija ima rukovodeće organe. U ovoj izbornoj kampanji na čelu sam izbornog štaba, organa partije koji osmišljava i rukovodi izbornom kampanjom. Struktura izbornog štaba u organizacionom smislu i ljudskim potencijalima uvijek je spremna da odgovori izazovima koje nudi izborna kampanja.

GLAS: Vi ste onda najinformisaniji da nas uputite u izbornu kampanju Socijalističke partije?

PROTIĆ: Prihvatiću vašu tvrdnju da sam najinformisaniji, ali predsjednik partije je najodgovorniji, izborni štab je prije svega stručno tijelo koje rukovodi izbornom kampanjom.

GLAS: Šta Socijalističku partiju razlikuje od drugih političkih aktera?

PROTIĆ: Praćenje rada i analiza rada političkih konkurenata je jedan od elemenata u kreiranju naše izborne strategije. Na ovu izbornu pijacu u Republici Srpskoj i BiH, Socijalistička partija je iznijela svoj izborni program, koji se razlikuje od konkurencije i nije program dobrih želja i udvaranja biračima, već realnost koja oslikava mogućnost i potrebe građana.

GLAS: Rekli ste da izborni program za lokalne izbore oslikava mogućnosti i potrebe lokalnih zajednica, na čemu se Vaša tvrdnja zasniva?

PROTIĆ: Na početku sam istakao da je naša izborna kampanja počela poslije završenih lokalnih izbora prije četiri godine. Prije dvije godine Socijalistička partija je održala osmi Kongres partije, na kome je usvojen strateški dokument Programski principi, koji nudi odgovore i nova rješenja za najvažnija pitanja opstanka i razvoja našeg naroda i države u 21. vijeku. Za razvoj lokalnih zajednica izgradili smo Koncept održivog razvoja i predstavlja novu strategiju i filozofiju društvenog razvoja, kojeg smo nazvali Manifest Socijalističke partije.

GLAS: Riječ “Manifest” asocira na neka druga vremena, šta predstavlja za Socijalističku partiju?

PROTIĆ: Izborni program za svaku našu opštinu zasnovan je na temeljnoj analizi stanja i mogućnosti. Mi smo to prepoznali i dali smjernice kroz Manifest Socijalističke partije. Svaki lokalni program zasnovan je na Manifestu Socijalističke partije, vizije razvoja lokalnih samouprava u Republici Srpskoj i BiH, koja građanima nudi veći stepen učešća u odlučivanju o strateškim, ali i egzistencijalnim pitanjima. Želimo da naši građani u svojoj zajednici žive dostojanstveno od svog rada, ostvarujući svoje životne potrebe kroz funkcionalne lokalne institucije, zasnovane na vladavini prava.

GLAS: Po čemu se još, osim izbornog programa, Socijalistička partija razlikuje od izborne konkurencije?

PROTIĆ: Pored izbornog programa koji nas razlikuje od konkurencije, tu su sredstva i način predstavljanja izborne kampanje, izbornoj javnosti, u uslovima epidemiološke situacije izazvane virusom “kovid 19”. Naš reklamni materijal koji predstavlja Socijalističku partiju i njene kandidate na izborima razlikuje se po kreaciji, izrazu, savremenosti, modernosti, ali sa tradicionalnim prepoznatljivim obilježjima sa kojima se identifikujemo posljednje tri decenije. Naš reklamni materijal ima i upotrebnu vrijednost. Mi svojim materijalom ne trajemo životom leptira, vremenom hoda između dvije kante za otpatke, naš materijal predstavlja viziju i rado je prihvaćen od građana, na šta smo ponosni.

GLAS: Vaš izborni slogan se razlikuje od slogana ostalih izbornih takmaca, koju poruku šaljete glasačima?

PROTIĆ: Naš izborni slogan je “Udarnički”, razlikuje se jer ne nudi, nego poziva i podstiče. Socijalistička partija poziva građane Republike Srpske i BiH da nastavimo zajedničku borbu za poštovanje ljudskih prava, bez pravljenja razlike po osnovu pola, starosti, zanimanja, imovinskog stanja, nacionalnog, vjerskog ili bilo kog drugog porijekla ili obilježja. Koju želimo da zajedno gradimo kao savremenu, demokratsku, pravnu, ekonomski prosperitetnu, slobodnu, socijalno pravednu snažnu državu, i društvo u njoj.

GLAS: Šta Socijalistička partija očekuje od predstojećih izbora?

PROTIĆ: Pobjedu, ispunjenje postavljenih ciljeva Socijalističke partije.

GLAS: Na čemu temeljite takvu optimističku tvrdnju?

PROTIĆ: Već sam u odgovorima više puta istakao riječ “vizija”. Socijalistička partija se nije uklopila u bosanskohercegovačke vrleti gdje se od bukve, ako je neko već nije posjekao, ne vidi dalje. Savremeni svijet neminovno mora da transformiše liberalni kapitalizam, i to ništa manje nego u - socijalizam, kako tvrde kritičari ove namjere. Ko nas na vrijeme shvati i pridruži nam se, duže će trajati!

GLAS: Vaša poruka glasačima?

PROTIĆ: Na izborima se rješava naša sudbina. Republika Srpska nije ugrožena od drugih naroda, već od loših srpskih političara. Udarnički!

PR

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana