Slobodan Nagradić: Više ekonomije, a manje politike

Vanja Štrbac
Slobodan Nagradić: Više ekonomije, a manje politike

Naša najviša vrijednost je mir. Samo tamo gdje ima političke stabilnosti ima i ekonomskog razvoja. Nijedna strana investicija neće doći u Republiku Srpsku ako nema političke stabilnosti.

Rekao je to u intervjuu "Glasu Srpske" nosilac liste Partije demokratskog progresa za Predstavnički dom Parlamenta BiH u izbornoj jedinici jedan Slobodan Nagradić.

* GLAS: Kakva su Vaša očekivanja? Kakve rezultate i izlaznost birača očekujete?

NAGRADIĆ: Očekujem da se promijeni vlast i da se stabilizuju političke prilike u RS i BiH, da se konačno težište javnih rasprava sa "suve" politike prebaci na teren ekonomije i razvoja i da građanima u iduće četiri godine, makar za neki promil bude bolje nego danas. Građani su mnogim potezima aktuelne vlasti destimulisani, tako da ne očekujem veću izlaznost na izbore. Jedan od zadataka svih političkih aktera trebalo bi da bude stimulacija i poziv biračima da izađu na izbore, da makar polovina biračkog tijela da legitimitet budućim vlastima. Očekujem dovoljno glasova za prolaz u Parlament BiH.

* GLAS: Da li su RS potrebne promjene?

NAGRADIĆ: Način obavljanja vlasti od strane njihovih nosilaca pokazao je da se pred kraj četvorogodišnjeg mandata legitimitet vlasti izliže, da one postaju nesigurnije. U tom pogledu je dobro da dođe do promjena, do redizajniranja vladajućih garnitura u budućem periodu. Čak i da je PDP na vlasti, mislim da bi bilo potrebno da se poslije četiri godine to malo promijeni. Previše živimo od politike, a premalo od ekonomije i zato mislim da je potrebno da dođe do promjene. Nije realno obećati da će se povećati plate, da će se smanjiti nezaposlenost u nekom velikom broju, ali u nekoj manjoj mjeri, to je moguće, ako se sprovedu neki projekti opozicije.

* GLAS: Šta biračima nudite Vi i Vaša stranka?

NAGRADIĆ: PDP ima mjere za poboljšanje života u pet oblasti. Riječ je o ekonomiji sa težištem na zapošljavanju, obrazovanju, zdravstvu, penzijama i socijalnoj zaštiti i poljoprivredi i selu. Mislimo da je u tih pet oblasti moguće učiniti neke pozitivne pomake.

* GLAS: Ako budete izabrani, čime ćete se prvo pozabaviti?

NAGRADIĆ: Naša najviša vrijednost je mir. Samo tamo gdje ima političke stabilnosti ima i ekonomskog razvoja. Nijedna strana investicija neće doći u RS ako nema političke stabilnosti. Zato ćemo se zalagati za očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, po kome je BiH konstruisana od dva entiteta. To možda nije idealno, ali je trenutno najbolje rješenje. Previše je političkih opcija koje nastoje to da promijene i onih koje bi da ukinu entitete. Mi mislimo da je to nerealno i nepovoljno za ovakvu BiH.

Predstavljaću srpski narod

* GLAS: Kako ocjenjujete protivničke kandidate?

NAGRADIĆ: Ne spadam u one političare koji svoju poziciju grade na negaciji pozicija drugih. Kandidati su takvi kakvi jesu, ima tu ljudi koji i znaju i mogu da odgovore ulozi poslanika. Među kandidatima ima i onih koji teško da zaslužuju da budu i predsjednici kućnih savjeta, ali u svakom slučaju ima dovoljno onih koji to zaista zaslužuju. Ako budem izabran, zajedno sa njima imam namjeru da predstavljam srpski narod i RS u institucijama BiH, a interes RS je da svakim danom sve više jača. Ko god ode tamo sa mišlju da sam može mnogo toga promijeniti, na pogrešnom je putu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana