Slobodan Mrdić: Jedan potez ne može riješiti sve probleme

Ratomir Mijanović
Slobodan Mrdić: Jedan potez ne može riješiti sve probleme

Predstojeći izbori izuzetno su značajni za Republiku Srpsku i njene građane, jer je ukupna politička situacija u BiH, pa onda i u RS veoma složena, u prvom redu zbog pokušaja da se određena rješenja definisana Dejtonskim mirovnim sporazumom jednostrano mijenjaju kroz ustavne promjene.

Rekao je to u intervjuu "Glasu Srpske" nosilac liste Socijalističke partije i Partije ujedinjenih penzionera za Narodnu skupštinu RS u izbornoj jedinici šest Slobodan Mrdić.

* GLAS: Šta nudite biračima? Čime ćete privući njihove glasove?

MRDIĆ: SP nije nova partija. Ponudili smo kandidate koji mogu, znaju i hoće da odgovore izazovu i teretu vremena koji stoji pred nama i društvu u cjelini. Zato će građani glasati za SP. U svom programu nudimo borbu za obezbjeđenje prava čovjeka na slobodu, jednakost, sigurnost, svojinu, stvaralaštvo i otpor svakom obliku ugnjetavanja, uspostavljanje efikasne i racionalne državne uprave i nezavisnog sudstva, borbu protiv kriminala, korupcije, nezakonitog rada i zloupotrebe i zakonsko regulisanje oduzimanja nelegalno stečene imovine.

* GLAS: Koliko su predstojeći izbori značajni za RS i njene stanovnike?

MRDIĆ: Smatram da su predstojeći izbori izuzetno značajni za RS i njene građane, jer je ukupna politička situacija u BiH, pa onda i u RS veoma složena, u prvom redu zbog pokušaja da se određena rješenja definisana Dejtonskim mirovnim sporazumom jednostrano mijenjaju kroz ustavne promjene. Uz to, ekonomska situacija je izuzetno nepovoljna, sa visokom stopom nezaposlenosti, velikim brojem stanovništva u stanju socijalne potrebe, sa tendencijom pogoršanja, sa penzijama koje ne obezbjeđuju često ni osnovne potrebe njihovim korisnicima. Objektivno, imajući u vidu svjetsku ekonomsku krizu i nedostatak jasnijeg plana razvoja privrede za idućih, barem, pet godina, ne očekujem da će se stanje poboljšati, šta više u sljedeće dvije do tri godine možemo očekivati dalji pad standarda.

* GLAS: Šta će biti Vaš prvi potez ako pobijedite na izborima?

MRDIĆ: Naša koalicija će, uvjeren sam, pobijediti. Međutim, u ovako složenim i teškim uslovima kakvi su kod nas, pa i našem okruženju, nema tog jednog poteza koji bi donio rješenje i razriješio sve probleme. Smatram da postoji cijeli set aktivnosti koje se moraju sprovesti kako bi se zaustavio pad i krenulo u oporavak. Prednost bih dao ekonomskom razvoju, borbi protiv kriminala i funkcionisanju države i njenih institucija u punom kapacitetu i afirmisanju struke i znanja. U sferi ekonomije napravićemo petogodišnji plan razvoja privrede, koristeći prirodne pretpostavke i resurse koje imamo, a koji nisu mali. U tom planu, značajno mjesto imaće i ostaci razrušene privrede i preduzeća koja su privatizovana i prepuštena, u najviše slučajeva, uništavanju.

Glasovi

* GLAS: Koliko glasova birača očekujete?

MRDIĆ: Plan nam je i cilj da svaka izborna jedinica za NSRS obezbijedi najmanje po jednog našeg poslanika, što znači da bismo imali šest poslanika u NSRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana