Slavko Ždrale: SzDS nudi kvalitetan program oporavka RS

Željka Domezet
Slavko Ždrale: SzDS nudi kvalitetan program oporavka RS

Vjerujem da ćemo i poslije ovih izbora u Republici Srpskoj imati stabilne institucije spremne da sačuvaju naš entitet.

Rekao je to u intervjuu "Glasu Srpske" nosilac liste Saveza za demokratsku Srpsku za Narodnu skupštinu RS u izbornoj jedinici pet Slavko Ždrale.

- Nadam se da će svi novoizabrani poslanici kao i nova Vlada više raditi na stabilnosti ekonomskih i socijalnih prilika u RS. SzDS nudi kvalitetan i stručan program ekonomskog oporavka RS - istakao je Ždrale.

* GLAS: Šta očekujete od predstojećih izbora?

ŽDRALE: Očekujem da SzDS postane snažna i stabilna parlamentarna partija u RS. Takođe, očekujem da ćemo osvojiti mandat i u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Vjerujem da ćemo i poslije ovih izbora u RS imati stabilne institucije spremne da sačuvaju naš entitet. Nadam se da će svi novoizabrani poslanici kao i nova Vlada više raditi na stabilnosti ekonomskih i socijalnih prilika u RS. To je jedan od ključnih programskih ciljeva za koje će se SzDS boriti.

* GLAS: Ako poslije izbora budete u vlasti, šta ćete prvo da uradite?

ŽDRALE: Jedan od razloga zbog kojeg sam se politički angažovao jeste činjenica da kao ljekar hirurg nikako ne mogu biti zadovoljan uslovima koji vladaju unutar zdravstva RS. Smatram da situaciju u toj oblasti treba promijeniti na bolje i spreman sam sa svoje strane da konkretnim radom pomognem da se unaprijedi naše zdravstvo. Osim toga, kao čovjek koji živi u Istočnom Sarajevu smatram da bi nova Vlada trebalo da uloži što više truda u što ravnomjerniji razvoj RS. To po meni znači da bi se evidentni problemi u istočnom dijelu RS rješavali bez obzira na to ko čini republičku, a ko opštinsku vlast.

* GLAS: Čime ćete privući glasove birača?

ŽDRALE: SzDS nudi kvalitetan i stručan program ekonomskog oporavka RS koji se zasniva na, uopšteno govoreći, obezbjeđenju investicija, podršci malim i srednjim preduzećima i stvaranju novih radnih mjesta. Konkretno, urgentno treba otvoriti fabrike i preduzeća koja su malverzacijama oteti radniku i prosječnom čovjeku, na primjer pokrenuti i osmisliti proizvodnju u "Famosu" i "Energoinvestu" u Istočnom Sarajevu, fabrikama tepiha i alata u Bileći i Trebinju, drvnoj industriji u Foči i drugim gradovima RS. Treba  iskoristiti hidropotencijal RS i druga prirodna bogatstva kojima se RS može turistički promovisati. Takođe, imamo veoma konkretne planove koji se odnose na reformu zdravstva, povratak dostojanstva ljekarima i zdravstvenim radnicima, konkretne ideje kako da reformišemo školstvo odnosno obrazovanje, kako da obnovimo selo i poboljšamo i zaštitimo domaću poljoprivrednu proizvodnju kao i ideje koje će poboljšati položaj mladih i doprinijeti razvoju porodice i sporta i kako zaustaviti bijelu kugu. Zalažemo se da RS konačno dobije i jedan ozbiljan socijalni program zaštite najugroženijih kao što su penzioneri, socijalno nezbrinuta lica i lica sa posebnim potrebama. Posebno će se voditi briga o ratnim vojnim invalidima i porodicama poginulih boraca. Kada je riječ o politici, podrazumijeva se da ćemo se SzDS i ja lično založiti za očuvanje RS u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma. Naša politika biće takva da ćemo sa našim komšijama pokušavati da se dogovorimo o svim pitanjima bitnim za budućnost ove zemlje ali nipošto na štetu srpskog naroda i RS.

Protivnici

* GLAS: Šta mislite o kandidatima iz drugih partija?

ŽDRALE: Kao čovjek koji je predan svome poslu i stalno se nalazi pored pacijenta i u operacionoj sali, nemam vremena da se bavim drugim kandidatima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana