Siniša Đorđević: Sačuvati status Republike Srpske

Slobodan Puhalo
Siniša Đorđević: Sačuvati status Republike Srpske

U osnovi političkog programa Partije demokratskog progresa jeste dalja stabilizacija političkih prilika i statusa Republike Srpske u okviru BiH.

Rekao je to u intervjuu "Glasu Srpske" nosilac liste PDP-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske u izbornoj jedinici tri Siniša Đorđević.

* GLAS: Šta će izbori značiti za stanovnike RS?

ĐORĐEVIĆ: Ako bi kojim slučajem vladajuće partije ostale na vlasti, građane Republike Srpske očekuju još teži dani. S obzirom na ekonomsku i političku situaciju koju ostavljaju iza sebe, jasno je da će novu vlast sačekati ogromni problemi, koji će se moći postupno rješavati u cijelom izbornom mandatu.

* GLAS: Šta Vi i Vaša partija nudite glasačima?

ĐORĐEVIĆ: U osnovi političkog programa PDP-a je dalja stabilizacija političkih prilika i statusa Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine. Što se tiče ekonomskog programa, njegova realizacija će uslijediti poslije promjene zakonske regulative u oblasti lokalne uprave i samouprave, kao i zakona koji će omogućiti dolazak stranih investitora u lokalne zajednice, izmjene zakona o poreskom sistemu kao i drugih propisa koje vladajuća struktura za četiri godine svog mandata nije uspjela donijeti.

* GLAS: Šta ćete prvo da uradite ako budete u vlasti?

ĐORĐEVIĆ: Ako PDP poslije izbora bude učestvovao u vlasti, prve aktivnosti bi trebalo da budu usmjerene na utvrđivanje prave ekonomske situacije u kojoj se nalazi Republika Srpska, s obzirom na činjenicu da vladajuća struktura svjesno građanima Republike Srpske šalje netačne informacije o aktuelnoj situaciji u kojoj se nalazi Republika Srpska. Tek poslije toga treba prići realizaciji programskih načela PDP-a.

* GLAS: Kako biste ocijenili protivničke kandidate i njihove kampanje? Kakve su njihove šanse?

ĐORĐEVIĆ: Što se tiče kandidata ostalih političkih partija koji učestvuju u izborima, o njima nemam posebno mišljenje, a to zbog toga što svi predstavljaju partije iz kojih dolaze i kreću se u okviru programskih opredjeljenja svojih partija, odnosno stranaka.

* GLAS: Šta je to zbog čega će se birači odlučiti za Vas, a ne za njih?

ĐORĐEVIĆ: Stanovnici RS imaju izbor da se opredijele da žive na način kako su to činili u protekle četiri godine ili da promjenom vladajuće strukture u budućem periodu učine svoj život kvalitetnijim. Na njima je da odluče šta je za njih prihvatljivije.

* GLAS: Kako ćete garantovati građanima da ćete ispuniti obećano, ako pobijedite?

ĐORĐEVIĆ: Stanovnici RS imaju mehanizme da kazne partije i pojedince koji nisu ispunili svoja obećanja. Očekujem da se tim mehanizmima koriste i prema sadašnjoj vladajućoj strukturi, a takođe poslije četiri godine, ako ne dođe do ispunjenja predizbornih obećanja, da to isto učine i prema meni lično kao i prema partiji iz koje dolazim.

Izlaznost

* GLAS: Koliko glasova birača će, prema Vašim procjenama, dobiti PDP?

ĐORĐEVIĆ: Očekujem da PDP na ovim izborima dobije između 15 i 20 odsto glasova birača, a što se tiče izlaznosti, smatram da će biti na nivou prethodnih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana