Šarović: Ograničavanje broja posmatrača - kršenje izbornog prava

Srna
Šarović: Ograničavanje broja posmatrača - kršenje izbornog prava

BANjALUKA - Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je da je namjera da se ograniči broj posmatrača na dan lokalnih izbora, 15. novembra, kako bi bila poštovana preporuka zdravstvenih organa, osporavanje izbornog prava, istakavši da je to drastično kršenje Izbornog zakona BiH i da može da utiče na regularnost izbornog procesa.

"SDS je uputio protest Centralnoj izbonoj komisiji /CIK/, zahtijevajući da opštinske izborne komisije obezbijede na biračkom mjestu adekvatan prostor koji će omogućiti prisustvo svakog posmatrača koji je verifikovan od opštinske izborne komisije, odnosno predložen od svake političke organizacije. U suprotnom, mislim da će nastati pravi haos", rekao je Šarović novinarima u Banjaluci prije početka sjednice Predsjedništva SDS-a.

Prema njegovim riječima, ovo je jedan od najdrastičnijih primjera kršenja izbornog prava da svaka politička opcija mora da ima svog posmatrača na biračkom mjestu, te kršenja prava na nadzor nad izbornim procesom.

Šarović vjeruje da će CIK prepoznati ovaj problem i da će instrukcija iz jula biti izmijenjena jer je njom opštinska izborna komisija praktično ovlaštena da odredi koji posmatrači koje političke opcije mogu da budu u prostoriji gdje se obavlja glasanje ili da to pravo imaju oni koji prvi dođu na otvaranje biračkih mjesta što je, smatra on, skandalozno.

"Može da se desi na da izborni dan zbog ograničenog prostora pravo da prisustvuje izbornom procesu na izbornom mjestu ima samo jedna politička opcija i da zahvaljujući tome što ima prednost ili većinu u opštinskim izbornim komisijama za sebe obezbijedi pravo da ima samo svoje posmatrače, a da neke druge političke opcije, uljkučujući i SDS, ne mogu da ostvare pravo i mogućnost nadgledanja izbornog procesa putem posmatrača", rekao je Šarović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana