Rajko Papović: Štitiću vitalne interese Srpske

Željka Dobrić
Rajko Papović: Štitiću vitalne interese Srpske

Ko god od nas iz Republike Srpske uđe u Predsjedništvo BiH suočava se sa stalnom mogućnošću da bude preglasan, ali i sa prijekom potrebom da češće koristi ustavnu mogućnost ulaganja veta, odnosno instituta zaštite vitalnog interesa entiteta koji predstavlja.

Naglasio je to u intervjuu "Glasu Srpske" kandidat Saveza za demokratsku Srpsku za srpskog člana Predsjedništva BiH Rajko Papović.

- Zato jeste suštinski bitno da srpski član Predsjedništva BiH blisko sarađuje sa institucijama RS - dodao je Papović.

* GLAS: Kakva su očekivanja od predstojećih izbora? Šta će oni značiti za stanovnike RS?

PAPOVIĆ: Ne treba očekivati velike promjene, pa i kad je riječ o sastavu Predsjedništva BiH. Svjestan sam činjenice da su šanse da budem izabran na poziciju srpskog člana Predsjedništva manje u odnosu na moja dva rivala, koji su kandidati koalicija, ali ću se boriti za svaki pojedinačni glas. Sigurni smo da ćemo u bliskoj budućnosti postati značajan faktor na političkoj sceni RS i BiH. Nadam se da će stanovnici RS da dobiju stabilnu vlast i stabilne institucije, spremne i sposobne da izdrže sve buduće političke pritiske na RS, i izvana, i iznutra. Ko god od nas iz RS uđe u Predsjedništvo BiH suočava se sa stalnom mogućnošću da bude preglasan, ali i sa prijekom potrebom da češće koristi ustavnu mogućnost ulaganja veta, odnosno instituta zaštite vitalnog interesa entiteta koji predstavlja. Zato jeste suštinski bitno da srpski član Predsjedništva BiH blisko sarađuje sa institucijama RS, da s njima svakodnevno komunicira. Samo tako može da odbrani interese srpskog naroda i RS u Sarajevu, što mu i jeste dužnost i ustavna obaveza.

* GLAS: Šta ćete prvo uraditi ako pobijedite na izborima?

PAPOVIĆ: Tražiću da se obavi ozbiljno "provjetravanje" u Ministarstvu inostranih poslova BiH, da se vidi ko je kako radio, ko je koliko novca i u koje svrhe potrošio. Takva diplomatija, ako se ono što je Sven Alkalaj radio uopšte može tako nazvati, najviše je štete nanijela interesima srpskog naroda, protiv kog se, po nalozima Harisa Silajdžića, lobiralo na svim stranama svijeta.

* GLAS: Kako procjenjujete šanse Vaših rivala?

PAPOVIĆ: Činjenica je da se Mladen Ivanić nije proslavio na poziciji šefa diplomatije, baš kao što je činjenica da su se i Haris Silajdžić i Željko Komšić u posljednje vrijeme toliko osilili da se takvo njihovo ponašanje mora hitno preduprijediti ili spriječiti ustavnim mehanizmima koji su na raspolaganju srpskom članu Predsjedništva BiH.

* GLAS: Zašto da građani glasaju za Vas i Vašu političku stranku? Šta im nudite u svom programu?

PAPOVIĆ: Zato što je u fokusu političkog programa SzDS-a bitka za interese običnog čovjeka, koji živi na rubu egzistencije. SzDS ima sjajnu i stručno urađenu predizbornu platformu. U osnovi političkog programa jeste očuvanje RS u okvirima Dejtona, bolja saradnja sa Srbijom, evropski put, ali ne po cijenu gubljenja nacionalnog identiteta i nadležnosti RS. Ekonomsko-socijalni segment platforme još je obimniji i sadrži konkretna rješenja.

Hercegovina

* GLAS: Garantujete li da ćete ispuniti obećano?

PAPOVIĆ: Mi u Hercegovini, već vijekovima držimo do date riječi. S tim u vezi, šteta je što je ukinut onaj dio zakletve koji su, svojevremeno, u Narodnoj skupštini RS izgovarali i poslanici i članovi Vlade: Kako radio, onako mi Bog pomogao!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana