Ponovljeni izbori u Doboju i Srebrenici u nedjelju, od sutra izborna tišina

Srna
Foto: Arhiva

Lokalni izbori u Srebrenici i Doboju biće ponovljeni u nedjelju, 21. februara. Predsjednik Centralne izborne komisije BiH (CIK) Željko Bakalar je rekao da su dobili obavještenja iz Doboja i Srebrenice u kojima je navedeno da je lokalna vlast obezbijedila svoj dio novca za nove izbore.

- Izborna tišina uoči ponovljenih lokalnih izbora počeće u sutra u sedam časova i trajaće do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do 19 časova u nedjelju, 21. februara – saopštio je CIK.

Na dan ponovljenih lokalnih izbora u Doboju i Srebrenici u nedjelju biračka mjesta biće otvorena od sedam do 19 časova.

U skladu sa Izbornim zakonom BiH, ponovni izbori se sprovode na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima.

Ponovljene izbore u Doboju i Srebrenici će u ime CIK-a nadgledati 130 supervizora koji su obučeni i sertifikovani u skladu sa usvojenim Programom i metodologijom obuke supervizora za nadgledanje ponovljenih izbora.

Na glasačkom listiću za izbor gradonačelnika Doboja nalaze se tri kandidata u ime tri ovjerene političke stranke, dok se na glasačkom listiću za Skupštinu grada Doboja nalaze kandidati u ime 85 ovjerenih političkih subjekata (34 nezavisna kandidata, četiri koalicije i 47 političkih stranaka).

Na glasačkom listiću za izbor načelnika opštine Srebrenica nalaze se četiri kandidata u ime četiri ovjerena politička subjekta (dva nezavisna kandidata, jedna koalicija i jedna politička stranka), dok se na glasačkom listiću za Skupštinu opštine Srebrenica nalaze kandidati 27 političkih subjekata (jedan nezavisni kandidat, četiri koalicije i 22 političke stranke).

Na 89 redovnih biračkih mjesta na ponovljenim izborima u Doboju imenovano je 427 predsjednika i članova biračkih odbora i isto toliko njihovih zamjenika.

Na 26 redovnih biračkih mjesta u Srebrenici imenovano je 108 predsjednika i članova biračkih odbora i isto toliko njihovih zamjenika, te jedan poseban kovid mobilni tim sa tri člana. Imenovani su i članovi biračkih odbora na dva biračka mjesta za glasanje u odsustvu za Srebrenicu u Gradačcu i Živinicama.

Pravo glasa na ponovljenim izborima na 89 biračkih mjesta u Doboju ima 50.615 birača. Pravo glasa na 26 redovnih biračkih mjesta u Srebrenici imaju 10.002 birača, te 437 birača na dva biračka mjesta u odsustvu u Gradačcu i Živinicama.

Za posmatranje ponovljenih izbora u Doboju i Srebrenici Centralna izborna komisija BiH je 18. februara akreditovala 118 posmatrača udruženja građana, dok je za akreditovanje posmatrača političkih subjekata za posmatranje rada biračkih odbora i opštinske/gradske izborne komisije nadležna opštinska/gradska izborna komisija.

Iz Komisije napominju da i svi posmatrači akreditovani za posmatranje poništenih izbora održanih 15. novembra 2020. godine imaju pravo posmatrati i ponovljene izbore.

Predsjednik Gradske izborne komisije (GIK) Doboj Nenad Paleksić rekao je Srni da je sve spremno da se ponove izbori i da je GIK po instrukciji CIK-a izvršio provjeru uslovnosti prostorija gdje su bila biračka mjesta i donio odluku o promjeni tri biračka mjesta.

Prema njegovim riječima, dva biračka mjesta iz Zajednice etažnih vlasnika Pijeskovi, kao i biračko mjesto u Fudbalskom klubu "Željo" izmještaju se na Saobraćajni fakultet.

- Gdje god se moglo insistirali smo da biračka mjesta budu u većem prostoru - rekao je Paleksić.

On je poručio da GIK neće dozvoliti da se izborni proces dovede u pitanje, da se naruši javni red i mir, i da će se svima omogućiti da u skladu sa zakonom posmatraju izborni proces i da glasaju.

Paleksić je napomenuo da su popunjeni birački odbori i imenovani svi članovi i zamjenici, te istakao da pojedini politički subjekti, kojih je ukupno 85, nisu predali svoje prijedloge za članove.

- Bilo je i odustajanja jer pravilo je bilo po instrukciji CIK BiH da oni koji su bili zamjenici članova i predsjednika po automatizmu dolaze na mjesto članova biračkih odbora, pa je nakon njihovog odustajanja GIK morao da popuni prethodno zatraživši od političkih subjekata da dostave prijedloge za članove, što je i urađeno, izuzev za njihove zamjenike koje nisu dostavili - rekao je Paleksić.

On je naveo da je na ponovljenim izborima prijavljeno više posmatrača u odnosu na izbore održane 15. novembra, kojih je trenutno više od 4.100 i svi su dobili akreditacije.

- Među posmatračima su i imena koja nisu iz Doboja, dosta ih dolazi iz Banjaluke i Teslića, a tu ima imena i političara - rekao je Paleksić, koji smatra da je veliki pritisak posmatrača bespotreban jer se stvara nepotrebna gužva na biračkim mjestima.

On je naveo da će poštujući epidemiološke mjere svim posmatračima biti omogućeno da prate izbore.

- Međutim na prvom mjestu u biračko mjesto moraju da uđu supervizori ispred CIK-a, zatim posmatrači ispred međunarodnih organizacija, posmatrači udruženja "Pod lupom i tako dalje" - rekao je Paleksić.

U Srebrenici i Skelanima će sutra i u nedjelju, 21. februara, povodom održavanja ponovljenih lokalnih izbora, raditi službe za izdavanje ličnih dokumenata.

- Šalteri za izdavanje dokumenata radiće od sedam do 19 časova - saopštila je Policijska uprava Zvornik.

Građanima će na lokacijama za izdavanje ličnih dokumenata biti na raspolaganju referati ličnih karata, prebivališta, boravišta i izdavanja jedinstvenih matičnih brojeva, uključujući i akviziciju.

CIK BiH je 21. januara donio odluke o poništavanju izbora na 26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta u odsustvu za nivo načelnika i Skupštine opštine Srebrenica, te poništavanje izbora na 89 redovnih biračkih mjesta za nivo gradonačelnika i Skupštine grada Doboja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana