Počela izborna kampanja: Stranke u trku kreću sa trgova i šetališta

GS
Počela izborna kampanja: Stranke u trku kreću sa trgova i šetališta

BANjALUKA - Izborna kampanja za lokalne izbore u BiH zakazane za 15. novembar zvanično je počela danas i trajaće do 14. novembra do sedam časova, kada počinje izborna tišina.

Među prvima su u jutarnjim časovima u izbornu trku krenuli SP, SPS i DEMOS.

Predsjednik SPS-a Goran Selak danas je na banjalučkom Trgu Krajine zalijepio prvi plakat ove stranke za predstojeće lokalne izbore, te poručio da je SPS mlada partija koja nudi budućnost i ima dokazane ljude u svim oblastima.

Postavljanjem prvih izbornih plakata ispred prostorija stranke u Derventi, Socijalistička partija zvanično je počela predizbornu kampanju, uz slogon "Udarnički za Derventu!". Prvi plakat zalijepio je predsjednik Opštinskog odbora SP-a Derventa Slaven Gojković uz prisustvo kandidata za lokalnu skupštinu.

Gradski odbor Demokratskog saveza (Demos) Doboj obilježio je danas početak izborne kampanje postavljanjem bilborda i predstavljanjem kandidata ove stranke za lokalne izbore.

Kampanja, ali i izbori odvijaće se u promijenjenim uslovima zbog pandemije, zato su iz Centralne izborne komisije pozvali sve učesnike da se pridržavaju epidemioloških mjera.

U CIK-u su ponovo potvrdili sumnju u birački spisak za glasanje poštom, i poručili da će na dan izbora, osobe koje su bez svog znanja prijavljene da glasaju u inostranstvu, a žive u BiH, biračko pravo moći da ostvare na nepotvrđenom glasačkom listiću, a da će njihov glas koji stigne poštom biti odbačen.

Centralna izborna komisija pozvala je sve aktere uključene u izbornu kampanju na fer ponašanje.

Period izborne kampanje u Izbornom zakonu BiH definisan je kao period u kojem politički subjekti na zakonom utvrđen način upoznaju birače i javnost sa svojim programom i kandidatima.

U ovom periodu političke stranke, koalicije, liste nezavisnih kandidata i nezavisni kandidati imaju pravo da vode izbornu kampanju u mirnom okruženju, da organizuju i održavaju javne skupove na kojima mogu slobodno iznositi svoje stavove kako bi stekli podršku birača, te da štampaju i dijele plakate, postere i druge materijale u vezi sa izbornom kampanjom.

Nadležna gradska/opštinska tijela dužna su obezbijediti ravnopravan tretman političkim strankama, koalicijama, listama nezavisnih kandidata i nezavisnim kandidatima koji su ovjereni za učešće na izborima u njihovim zahtjevima da javna mjesta i javne objekte koriste u svrhu kampanje, uključujući održavanje skupova, izlaganje oglasa, plakata, postera i drugog sličnog materijala.

Iz CIK-a podsjećaju političke subjekte da je u izbornoj kampanji zabranjeno uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mijenjati štampane oglase, postere, plakate ili druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje, te voditi kampanju na način kojim se narušava polna ravnopravnost.

Takođe je zabranjeno postavljanje štampanog, pisanog ili bilo kojeg drugog materijala u vezi sa izbornom kampanjom unutar ili na zgrade u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, javna preduzeća, ustanove i mjesne zajednice, kao i na vjerskim objektima, javnim putevima i javnim površinama, odnosno, dozvoljeno je samo na mjestima predviđenim za postavljanje plakata i oglašavanje.

Zakonom je zabranjeno nošenje i pokazivanje oružja na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini, kao i ometanje skupova dugih političkih subjekata i podsticanje drugih na takve aktivnosti.

Nije dozvoljeno ni sprečavanje novinara da obavljaju svoj posao u skladu sa pravilima profesije i izbornim pravilima, kao ni lažno predstavljanje u ime bilo kog političkog subjekta.

Jedna od zakonskih zabrana na koju CIK posebno skreće pažnju jeste korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje.

CIK ističe da ima ovlaštenja da izrekne novčanu kaznu do 10.000 KM i ukloni ime kandidata sa kandidatske liste ako se utvrdi da je lično odgovoran za povredu zakona ili da poništi ovjeru političkog subjekta.

Koja će od navedenih sankcija biti izrečena zavisi od težine učinjenog prekršaja kao i učestalosti, navodi se u saopštenju CIK-a.

U emisijama elektronskih medija nijedan politički subjekt ne može imati povlašten položaj u odnosu prema drugom, a zvaničnici na svim nivoima vlasti koji su kandidati na izborima ne smiju imati povlašten položaj prema drugim učesnicima u izbornom procesu.

Informisanje o redovnim aktivnostima zvaničnika na svim nivoima vlasti, prema odredbama Izbornog zakona BiH, dopušteno je u okviru informativnih programa elektronskih medija, bez navođenja njihove kandidature na izborima i stranačke pripadnosti, kad god se radi o aktivnostima koje proizilaze iz zakonom utvrđenog djelokruga tijela kojima pripadaju.

CIK BiH je pozvao političke stranke, kandidate i pristalice političkih stranaka, koalicija, kao i nezavisne kandidate i njihove pristalice, te zaposlene ili na drugi način angažovane u izbornoj administraciji da se uzdrže od izjava koje dižu tenzije i da vode fer izbornu kampanju.

CIK je pozvao i predstavnike medija i birače da daju doprinos da kampanja i cijeli izborni proces proteknu u demokratskom okruženju.

Predsjednik CIK-a BiH Željko Bakalar rekao je juče da će ove godine 543 politička subjekta učestvovati na lokalnim izborima u BiH na kojima pravo glasa ima 3.283.194 građana, koliko je upisano u centralni birački spisak.
Bakalar je naveo da se izbori organizuju za 56 skupština opština u Republici Srpskoj, 64 opštinska vijeća u FBiH, 120 načelnika opština, 14 gradskih vijeća u FBiH, sedam skupština gradova u Srpskoj, 22 gradonačelnika i Skupštinu Brčko distrikta.
On je podsjetio da će građani Istočnog Sarajeva prvi put ove godine neposredno birati gradonačelnika.

Zvanično otvaranje kampanja

Istočno Sarajevo - Zvanično otvaranje predizborne kampanje Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), kojem će prisustvovati i predsjednik stranke Milorad Dodik:

- u 10.40 časova u Istočnoj Ilidži na šetalištu "Dr Miodrag Lazić" okupljanje kandidata za gradonačelnika Istočnog Sarajeva, kandidata za načelnike gradskih opština Istočnog Sarajeva, kao i kandidata za odbornike i koalicionih partnera u Istočnoj Ilidži;

- u 11.00 časova obraćanje novinarima predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i kandidata koalicije "Izgradimo zajedno Istočnu Ilidžu" za načelnika Istočne Ilidže Nebojše Šešlije;

- u 11.30 časova predizborni program na Trgu Republike Srbije u Istočnom Novom Sarajevu. U slučaju loših vremenskih uslova program će biti održan u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo od 11.00 časova.

Banjaluka - U 14.00 časova kandidat za gradonačelnika Banjaluke koalicije "Okupljanje za Banjaluku" Igor Radojičić, zajedno sa nosiocima izbornih lista PUP-a, US-a, DNS-a, Demosa, SP-a, SPS-a, Prve SDS, NDP-a i Poligrafa, postaviće prve stranačke plakate povodom početka predizborne kampanje. - u 18.00 časova krenuće auto-povorka sa aktivistima svih članica koalicije "Okupljanje za Banjaluku" sa parkinga na Malti do "Krajiške kuće" u centru grada, a na pješačkoj stazi na dionici od Malte do Bulevara cara Dušana biti postavljeni promotivni štandovi svih 10 članica koalicije;

- u 18.20 časova Radojičić će održati govor povodom početka predizborne kampanje.

Trnovo - U 13.00 časova potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović sastaće se sa kandidatima SNSD-a za načelnika opštine Trnovo i odbornike u Skupštini opštine.

Brčko - U 12.00 časova konferencija za novinare brčanskog odbora Ujedinjene Srpske kojoj će prisustvovati i lider stranke Nenad Stevandić.

 Banjaluka - Gradski odbor Socijalističke partije (SP) Banjaluka:

- u 9.00 časova ozvaničiće početak predizborne kampanje u prisustvu rukovodstva stranke, predvođenog predsjednikom Petrom Đokićem; (Trg Krajine)

- u 18.00 časova predstaviće listu odborničkih kandidata za Skupštinu grada Banjaluka. (ispred Spomenika palim borcima NOR-a, kod hotela "Bosna")

Banjaluka - U 12.00 časova biće ozvaničen početak predizborne kampanje Demosa pod sloganom "Bez dileme - Srpska prije svega", čemu će prisustvovati rukovodstvo stranke, predvođeno predsjednikom Nedeljkom Čubrilovićem. (Staklenac)

Banjaluka - U 15.00 časova konferencija za novinare predsjednika NDP-a Dragana Čavića i predsjednika Gradskog odbora ove stranke Banjaluka i nosioca liste za odbornike u Skupštini grada Banjaluka Aleksandra Lukića, kojom će NDP ozvaničiti početak predizborne kampanje za predstojeće lokalne izbore. (Trg Krajine)

Banjaluka - U 11.15 časova zvanično otvaranje kampanje PDP-a. U 11.30 časova izjave za novinare, koje će dati predsjednik PDP-a Branislav Borenović, predsjednik SDS-a Mirko Šarović i kandidat za gradonačelnika Banjaluke Draško Stanivuković. (Lazarevo, Ulica knjaza Miloša 59, nekadašnja zgrada "M:tela")

Bijeljina - U 16.00 časova otvaranje kampanje PDP-a. Prvi izborni plakat zalijepiće predsjednik PDP-a Branislav Borenović, nakon čega će se obratiti novinarima zajedno sa nosiocem liste za Skupštinu grada Bijeljina i predsjednikom Gradskog odbora PDP-a Slavišom Markovićem. (plato ispred Robne kuće "Emporijum")

Banjaluka/Istočno Sarajevo - Srpska demokratska stranka (SDS) predizbornim skupovima otvoriće kampanju za predstojeće lokalne izbore, čemu će prisustvovati predsjednik stranke Mirko Šarović:

- u 10.30 časova Šarović će se sastati sa kandidatima sa odborničke liste SDS-a za Skupštinu grada Banjaluka. Predviđeno je i obraćanje medijima Šarovića i nosioca odborničke liste Slavka Grbića (prostorije Gradskog odbora SDS-a Banjaluka)

- u 16.00 časova počeće skup u Istočnom Sarajevu lijepljenjem prvog plakata na šetalištu "Dr Miodrag Lazić" u Istočnoj Ilidži. Novinarima će se obratiti Šarović i kandidat za gradonačelnika Istočnog Sarajeva Miroslav Lučić.

Prijedor - U 15.00 časova predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenad Nešić prisustvovaće otvaranju predizborne kampanje za lokalne izbore. (Na malom gradskom trgu)

Bijeljina - U 13.00 časova kandidat Stranke demokratske Srpske Semberija i koalicije "Zajedno za Semberiju i Srpsku" za bijeljinskog gradonačelnika Mićo Mićić i predstavnici koalicionih partija skupom na novoizgrađenoj pješačkoj stazi pored kanala Dašnica ozvaničiće početak predizborne kampanje u koju Mićić ulazi pod sloganom "Dogovor za Bijeljinu". (Ulica neznanih junaka)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana