Petar Kunić: Očuvaćemo postojeće institucije Srpske

Vedrana Kulaga
Petar Kunić: Očuvaćemo postojeće institucije Srpske

Potrebno je očuvati postojeće institucije Republike Srpske, odnosno treba spriječiti prenos nadležnosti jer su svuda u svijetu na sceni decentralizacija i dobra organizacija.

Rekao je u to intervjuu za "Glas Srpske" nosilac liste Demokratskog narodnog saveza za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u izbornoj jedinici jedan Petar Kunić.

- Na ovim prostorima treba da bude prihvaćena ideja decentralizacije, a ne centralizacije. Konstantno upiranje prsta u RS i optužbe da ona radi blokade je jedna pomalo dosadna zamjena teza gdje se uvijek optužuju drugi da vrše opstrukciju rada zajedničkih institucija, a sve da svijet ne bi vidio da BiH sa tim nadležnostima ne može funkcionisati - rekao je Kunić.

* GLAS: Kakva su Vaša očekivanja?

KUNIĆ: Očekujem da će DNS ostvariti bolje rezultate nego na proteklim izborima, s obzirom na to da je stranka ojačana novim kadrovima, tako da mislim da ćemo uspjeti da ostvarimo zapaženije rezultate. Nadam se da ću dobiti zadovoljavajući broj glasova.

* GLAS: Mislite li da će izlaznost birača biti veća nego na prethodnim izborima? Šta građani mogu da očekuju poslije izbora?

KUNIĆ: Ne vjerujem da će doći do radikalnih promjena na vlasti u RS poslije izbora i mislim da će postojeća vladajuća garnitura zadržati većinu. Nijedna vlast ne može da zadovolji svakoga, ali to je sudbina izvršne vlasti. Apelovao bih na birače da izađu na izbore, jer je to prilika da utiču na izborni rezultat. Građani moraju da učestvuju na izborima da bi odabrali one koji su za njih najbolji, jer je glasanje jedna od odnosnih građanskih dužnosti.

* GLAS: Ako uđete u Parlament BiH, šta će Vam biti prioritetni zadaci?

KUNIĆ: Moraćemo da razmotrimo šta je prioritet. Prenošenje nadležnosti je apsolutno nepotrebno, a neke je potrebno vratiti. Moj prioritet će biti da se prvo izvrše reforme na dijelu BiH koji ima niz disfunkcija u svom funkcionisanju, počev od Federacije BiH.

* GLAS: Šta još nudite biračima u svom programu?

KUNIĆ: Potrebno je očuvati postojeće institucije Republike Srpske, odnosno da se ne prenose nadležnosti, jer su svuda u svijetu na sceni decentralizacija i dobra organizacija. Na ovim prostorima treba da bude prihvaćena ideja decentralizacije, a ne centralizacije. Konstantno upiranje prsta u RS da ona radi blokade je jedna pomalo dosadna zamjena teza gdje se uvijek optužuju drugi da vrše opstrukciju rada zajedničkih institucija, a sve da svijet ne bi vidio da BiH sa tim nadležnostima ne može funkcionisati. Na ekonomskom polju prioritet su svakako pitanje uvoza i izvoza, kao i oživljavanje privrede.

* GLAS: Čime garantujete da ćete sve to ispuniti?

KUNIĆ: Građani već znaju kako se ko ponaša i ko ide u politiku, a da se ne bavi kriminalom, što je veoma važno. Na taj način može se steći povjerenje da izabrani kandidat neće biti na vlasti radi sticanja bogatstva.

Protivničke kampanje

* GLAS: Kakvi su Vam konkurenti i njihove kampanje?

KUNIĆ: Gledajući sa aspekta DNS-a, imamo dobre kandidate i mislim da će to vidjeti i građani koji moraju da analiziraju kandidate i njihove mogućnosti. Njihove kampanje su njihove kampanje, a DNS je dao svoju riječ prije deset godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana