Petar Đokić Opozicija nema snagu i političku zrelost

Vedrana Kulaga
Petar Đokić Opozicija nema snagu i političku zrelost

U proteklim godinama svi koji se sada nude kao alternativa kroz opoziciju imali su priliku da upravljaju i da kao vlast pokažu šta i koliko znaju, ali ih je zbog brojnih grešaka, propusta i štete koju su nam nanijeli narod sklonio.

Istakao je to u intervjuu "Glasu Srpske" nosilac liste Socijalističke partije za Narodnu skupštinu Republike Srpske u izbornoj jedinici četiri Petar Đokić.

- U osnovi političkog programa SP-a je trajno očuvanje i jačanje RS kao jedine domovine - rekao je Đokić.

* GLAS: Šta će oktobarski izbori značiti za RS?

ĐOKIĆ: Očekujem da pokažu demokratsku sposobnost i zrelost RS i da se u Srpskoj očuva kurs postojeće politike u kojoj je učestvovala i SP. Smatram da bi ovi izbori trebali konačno da dovedu do toga da u BiH na svim nivoima njene političke organizacije prevladaju realni politički stavovi i da svi prihvate realne političke odnose i da se BiH nastavi graditi kao država. U suprotnom, zemlja može da dođe u ozbiljnu krizu. Izbori treba da budu demokratska utakmica gdje će se ukrstiti različite ideje i na kraju izdvojiti i pobijediti one najbolje koje će omogućiti normalniji život ljudima ove zemlje. Očekujemo da će pobijediti naša ideja borbe za ekonomski razvoj i državu socijalne pravde.

* GLAS: Očekujete li da će glasači shvatiti važnost ovih izbora i da će ih biti više nego na prethodnim?

ĐOKIĆ: Izlaznost birača će vjerovatno biti na nivou ranijih izbora i ja ih ovom prilikom pozivam da u što većem broju izađu na izbore. Na ovim izborima očekujemo značajno povećanje broja glasova imajući u vidu da smo u koaliciji sa Partijom ujedinjenih penzionera i da SP predstavlja i zastupa interese socijalno obespravljenog stanovništva.

* GLAS: Šta u svom programu nudite glasačima?

ĆOKIĆ: U osnovi političkog programa je trajno očuvanje i jačanje RS kao jedine domovine. Zalažemo se za jačanje i veći uticaj države u planiranju i usmjeravanju privrednih tokova. Država mora da obezbijedi pravedniju raspodjelu novostvorene vrijednosti. Suština ekonomskog programa svodi se na obezbjeđivanje što većeg broja radnih mjesta, jer borba za svako radno mjesto mora da bude apsolutni prioritet države.

* GLAS: Šta ćete prvo uraditi ako pobijedite na izborima?

ĐOKIĆ: Pokrenućemo izmjene određenog broja zakona i donijeti nove kojima će se ojačati uloga države u privredi i javnom sektoru RS. Jedino odlučnim angažovanjem države i svih poluga koje joj stoje na raspolaganju moguće je ostvariti promjene i pokrenuti ubrzan ekonomski razvoj.

* GLAS: Kakve su šanse protivničkih kandidata? Šta mislite o njima?

ĐOKIĆ: U proteklim godinama svi koji se sada nude kao alternativa kroz opoziciju imali su priliku da upravljaju i da kao vlast pokažu šta i koliko znaju, ali ih je zbog brojnih grešaka, propusta i štete koju su nam nanijeli narod sklonio. U njihovim politikama ne vidim snagu i političku zrelost, zbog čega smatram da ne mogu i neće dobiti podršku građana. Među opozicionim partijama ima i onih koji su se juče pojavili, a rasipaju se ogromnim količinama novca. Pitam se ko im je dao toliki novac i za koje agenture oni ovdje rade? Uvjeren sam da će to narod prepoznati i da će ih odbaciti.

Politika SP-a

* GLAS: Kako ćete garantovati građanima da ćete ispuniti obećano?

ĐOKIĆ: Garancija je naša riječ koju nikada nismo pogazili i snaga i vrijednost političkih ideja koje zastupamo, kao i kadrovi koji će na tome raditi. Siguran sam da ćemo zbog toga pobijediti. Svjetska praksa je pokazala da samo moderni socijalizam može da obezbijedi izlazak iz krize u koju je zapao čitav svijet, pa i RS, a to je ono što je politika SP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana