Perica Bundalo: Osnova programa stabilna Srpska

Željka Dobrić
Perica Bundalo: Osnova programa stabilna Srpska

Očekujem da će PDP ostvariti najbolji rezultat od svog osnivanja i da će imati značajno veći broj poslanika u Narodnoj skupštini RS i Parlamentu BiH nego do sada.

Rekao je to u intervjuu "Glasu Srpske" nosilac kandidatske liste Partije demokratskog progresa za Narodnu skupštinu RS u izbornoj jedinici 1 Perica Bundalo.

- Osnova našeg političkog programa je čvrsta i stabilna pozicija Republike Srpske i put ka Evropskoj uniji. Nema promjene Ustava BiH, a pogotovo Dejtonskog uređenja bez saglasnosti RS - istakao je Bundalo.

* GLAS: Očekujete li pobjedu? Šta će se dogoditi u RS poslije izbora?

BUNDALO: Očekujem sigurnu pobjedu koalicije "Zajedno za Srpsku" na svim nivoima. To će dovesti do promjene političkog ambijenta, posebno u RS, do promjene odnosa političkih snaga i konačnog prestanka jednopartijskog sistema vlasti u RS. Dolazak drugih političkih partija na vlast značiće okretanje ka rješavanju osnovnih ekonomskih i životnih pitanja građana, pokretanje razvoja RS i postepeno rješavanje najvažnijeg pitanja, a to je zapošljavanje. Očekujem da će PDP ostvariti najbolji rezultat od osnivanja i da će imati značajno veći broj poslanika u Narodnoj skupštini RS i Parlamentu BiH nego do sada.

* GLAS: Šta će novo izbori donijeti stanovnicima Srpske?

BUNDALO: Ako građani ne izađu na izbore ili se u značajnom procentu opredijele za političke opcije koje su na vlasti, sami će snositi odgovornost za bijedu, siromaštvo, nezaposlenost i katastrofu koja je u tom slučaju neminovna. Ipak, siguran sam da će većina prepoznati težinu svega što se dešava, te da će, svjesni činjenice da se ovakvo stanje može promijeniti, izaći na izbore, opredijeliti se za kandidate PDP-a i koalicije "Zajedno za Srpsku" .

* GLAS: Šta ćete prvo uraditi ako pobijedite na izborima?

BUNDALO: Očekuje nas mnogo posla. Teško je reći šta je važnije i šta je za građane prioritetnije. U svakom slučaju, ekonomija, razvoj, zapošljavanje kao sama suština boljeg života građana i realizacija u praksi naših jasnih rješenja u ovim i drugim oblastima, biće naša obaveza od prvog dana preuzimanja vlasti. No, nećemo zaboraviti ni pitanje odgovornosti onih koji su nas doveli u ovakvo stanje.

* GLAS: Šta mislite o protivničkim kandidatima?

BUNDALO: O ljudima pojedinačno ne želim govoriti. Kandidati političkih partija koje vrše vlast uklapaju se, manje ili više u sivilo, beznađe, niz praznih priča i lažnih obećanja kao i do sada. Svojim radom u prethodnim godinama rekli su sve o sebi. Vidi se to na svakom koraku, a i građani to prepoznaju. Istina, ima među njima i časnih ljudi ali veoma malo. Očekujem vrlo prljavu kampanju partija na vlasti.

* GLAS: Šta je osnov Vašeg političkog i ekonomskog programa?

BUNDALO: Osnova našeg političkog programa je čvrsta i stabilna pozicija RS i put ka Evropskoj uniji. Nema promjene Ustava BiH, a pogotovo Dejtonskog uređenja bez saglasnosti RS. Nismo za bilo kakvo prekomponovanje BiH tipa "četiri teritorijalne jedinice". Ekonomski program PDP-a je jasan, precizan i ostvariv, sadrži konkretna rješenja za bolji život građana u pet ključnih oblasti: zapošljavanje, poljoprivreda, penzijski sistem, zdravstvo i obrazovanje. Najvažnije je zapošljavanje, ali u proizvodnim preduzećima, a ne u ministarstvima i opštinama.

Izlaznost

* GLAS: Hoće li izlaznost birača biti veća nego na prethodnim izborima?

BUNDALO: Od obećanog gradilišta RS postaje samo velika crna rupa od koje svi bježe što brže i što dalje. Građani su ovo prepoznali i zbog toga i evidentnog opredjeljenja da se učini promjena, očekujem znatno veću izlaznost nego do sada. Oni koji ne izađu na izbore, glasaju za to da postojeće stanje ostane i dalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana