Ognjen Tadić - Ustavne promjene nepotrebne

Glas Srpske
Ognjen Tadić - Ustavne promjene nepotrebne

BANjALUKA - Ognjen Tadić, kandidat za predsjednika Republike Srpske koalicije "Zajedno za Srpsku" poručio je da Srpska nema potrebu za ustavnim promjenama u BiH.

On je u intervjuu agenciji Srna naveo da ulogu predsjednika Srpske vidi u zastupanju interesa građana, te da se nije kandidovao da bi bio nečija marioneta ili formalni predsjednik, koji će se pojaviti dva-tri puta godišnje.

- Očekujem da građani razumiju da su izbori "dan D" za sve nas, jedan od prelomnih trenutaka u istoriji RS i svih njenih građana i da je ovo tačka sa koje možemo krenuti još dublje u degradaciju institucija Srpske i degradaciju njenog ekonomskog i pravnog sistema ili iskoristiti priliku i napraviti zaokret koji će nas polako početi izvlačiti sa puta prema dnu, kojim, nažalost, idemo - rekao je Tadić.

On je pozvao građane da izađu na predstojeće izbore u što većem broju, "jer se radi o prelomnom trenutku, koji odlučuje o daljem putu Srpske ka dnu ili izlasku iz te situacije".

Tadić smatra da nijedan glas, kao oruđe promjene, ne smije ostati pasivan i napominje da građani treba da se prilikom glasanja "osvrnu na protekle četiri godine i procijene da li su zadovoljni svojim životima i da li je za taj protekli period postavljen temelj za bolju budućnosti ili se produžio tunel u kojem se nalazimo".

On očekuje da građani Srpske na izborima "iskažu građansku hrabrost i da ulože glas za promjene, a protiv politike nepotizma, kriminala, načina na koji se rasprodaje državna imovina i interes, obavlja privatizacija, pere novac, te protiv smanjivanja plata i penzija".

- Ono čemu se moramo posvetiti je poboljšanje ekonomskog i socijalnog statusa građana, a koliko je u našoj moći, i čitavog okruženja. To je prioritetan cilj, a naše je da, uz podršku građana našem programu prije izbora, i stalnu saradnju sa njima poslije izbora, pronađemo najbolji način i politički okvir za ostvarivanje tog cilja - rekao je Tadić agenciji Srna.

On je društveno-ekonomsku situaciju ocijenio kao krajnje ozbiljnu, potkrepljujući to "padom investicija za 25 odsto, željom sve većeg broja ljudi, pogotovo mladih, da napuste ove prostore, kao i podatkom UNHCR-a prema kojem u BiH 170.000 djece živi ispod granice siromaštva".

Tadić je istakao odlučnost koalicije "Zajedno za Srpsku" za uspostavljanje bezbjednije i izvjesnije ekonomske, socijalne i političke budućnosti građana i ocijenio da je "mnogo vremena utrošeno na zavaravanje građana pričama o udruživanju, razdruživanju, konfederaciji, federaciji, u kojima je zanemaren položaj građanina kao čovjeka i pojedinca".

Odgovarajući na pitanje da li bi se kao predsjednik Srpske miješao u rad Vlade, Tadić je naveo da se u funkcionisanju sadašnje vlade mnogo toga može staviti pod znak pitanja i da su mnogobrojne situacije u kojima bi morao da reaguje kao predsjednik RS i zastupnik interesa građana.

Prema njegovim riječima, apsolutno je primarno da Vlada radi u interesu građana, a ne premijera, ministara i njima bliskih krugova.

- Postupci ove vlade nisu transparentni i nisu društveno pravedni i kao takvi nisu dobar primjer za rad nijedne buduće vlade. Stvorio se uzak krug ljudi koji od tih postupka imaju izrazitu finansijsku korist i sve širi krug građana preko čijih leđa se ostvaruju interesi ovog uskog kruga - ocijenio je Tadić u intervjuu za Srnu.

Tadić je rekao da sama konstrukcija pitanja da se predsjednik RS miješa u rad Vlade "u startu pokazuje nezdravu politiku i mišljenje koje se nameće od aktuelne vladajuće političke opcije, prema kojem te dvije institucije mogu funkcionisati jedino ukoliko njeni predstavnici dolaze iz iste opcije i da je to saradnja, a da su sve ostale mogućnosti miješanje".

Tadić ne da intervju "Glasu Srpske"

Kandidat SDS-a, PDP-a i SRS RS za predsjednika RS Ognjen Tadić nije želio da da predizborni intervju "Glasu Srpske".

Iako je iz SDS-a obećano da će Tadić na pitanja novinara "Glasa Srpske" odgovarati u srijedu, on je rekao da ne želi da daje intervju za naš list.

Zbog toga smo odlučili da objavimo intervju koji je Ognjen Tadić dao agenciji Srna, da bi ispoštovali profesionalne standarde ravnopravnog predstavljanja kandidata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana