Nisu radili nikakva istraživanja za SDS

Goran Maunaga
Nisu radili nikakva istraživanja za SDS

BEOGRAD, BANjALUKA - Institut za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu nije radio nikakvo istraživanje javnog mnjenja u Republici Srpskoj, ni samostalno ni u saradnji sa bilo kim.

Rečeno je to "Glasu Srpske" u Institutu za sociološka istraživanja uz pojašnjenje da se taj institut bavi naučnim istraživanjem socioloških kretanja, a ne izbornim istraživanjima javnog mnjenja.

Generalni sekretar SDS-a Dragan Ćuzulan u četvrtak je izjavio da je SDS prije sedam dana sproveo istraživanje javnog mnjenja "putem Centra demokratskih inicijativa, a u saradnji sa stručnjacima iz beogradskog Instituta za sociološka istraživanja".

- Ne znamo ni za kakav Centar demokratskih inicijativa iz RS niti smo bilo šta s njim radili. Institut za sociološka istraživanja radi projekte sa temama proučavanja društvene strukture i društvenih promena u Srbiji - kažu na Institutu za sociološka istraživanja u Beogradu.

Na internet portalu nevladinih organizacija u BiH, Centar demokratskih inicijativa iz Kotor Varoša navedena je adresa Radomira Putnika 13, piše da je kontakt osoba izvjesni Neđo Lipovčić, a dati su i brojevi dva telefona. Na jednom broju telefona rečeno nam je da se radi o privatnom stanu, dok drugi broj nije u funkciji.

Najnovije vijesti na tom portalu, koji je, prema svemu sudeći, neaktivan, jesu one od prošle godine.

Ćuzulan u petak nije želio ništa da kaže o ovim istraživanjima i ugledu agencija koje su ih navodno radile, a koje je naveo na pres konferenciji dan ranije.

- Nisam ja ovdje da vam dajem informacije. I nisam rekao da je istraživanje radio Institut nego stručni saradnici tog instituta - rekao je on.

Upitan koji su to saradnici, on je odgovorio da neće da kaže imena, jer je jasno da ti ljudi "ne smiju da se predstave zbog Milorada Dodika i Borisa Tadića".

Ipak, poslije malog ubjeđivanja saopštio je jedno ime Milica Aranđelović, koje nije poznato u krugovima agencija koje se bave istraživanjima javnosti na Balkanu.

Ćuzulan je rekao i to da "CDI nije NVO iz Kotor Varoša, nego iz Banjaluke", ali nije želio da dadne kontakte.

 - Nisam ja vaš izvor informacija. Čitao sam ja komentar vaše glavne urednice i sutra ćete dobiti odgovor - kazao je Ćuzulan.

Sami nismo mogli da otkrijemo da je bilo gdje u gradu registrovana ova NVO, ali jesmo da se nikada nije bavila istraživanjima javnog mnjenja. NVO se ne bave istraživanjima javnog mnjenja, jer za to nemaju kvalifikovan kadar i to obično za njihove potrebe rade firme registrovane i kvalifikovane za ovaj posao.

Institut

Na internet sajtu Instituta za sociološka istraživanja navedeno je da je to naučna jedinica u sastavu Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Postoji od 1972. godine, otkad je urađeno 18 istraživačkih projekata u okviru kojih su sprovedena teorijska i empirijska istraživanja, a prvi upravnik Instituta bila je Zagorka Golubović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana