Nešić: Imamo plan da Srpska iskoristi potencijale

Srna
Nešić: Imamo plan da Srpska iskoristi potencijale

BIJELjINA - Kandidat DNS-a za srpskog člana Predsjedništva BiH Nenad Nešić izjavio je da je plan DNS-a da Republika Srpska iskoristi svoje potencijale i postane primjer razvoja.

Nešić je tokom posjete Međunarodnom sajmu poljoprivrede, lova, ribolova i ekologije “Interagro” u Bijeljini istakao da DNS ima plan za poljoprivrednike.

Nešić se sastao i sa predstavnicima Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice, te istakao značaj uvođenja novih mjera podrške poljoprivrednicima i učešća u inicijativi “Otvoreni Balkan”.

On je naveo da ravnomjeran razvoj za koji se DNS zalaže ne znači iste mjere za sve, već pametna ulaganja u potencijale svakog kraja, što, kako je rekao, znači izdvajanje 100 miliona KM za subvencionisanje beskamatnih kredita u strateškim granama privrede, a to u Semberiji znači za poljoprivredu i prehrambenu industriju.

“Pametnim i vrijednim radom obezbijedićemo rast BDP-a od pet odsto godišnje, a time i novac za rast prosječne plate do 2.000 KM i novac za nova ulaganja u poljoprivredu. LJudi kod nas često pominju primjer Holandije koja površinski nije veća od BiH, ali bolje koristi svoje potencijale”, rekao je Nešić.

Kandidat DNS za predsjednika Republike Srpske Radislav Jovičić rekao je da je jak poljoprivrednik osnova svake jake države, te da će se zalagati za formiranje poljoprivredne banke koja bi bila spona između Vlade Srpske i poljoprivrednih proizvođača.

“Udruženje poljoprivrednika mora imati jaku ulogu u izboru ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a posebnu pažnju treba posvetiti ljudima koji su i borci i poljoprivrednici”, rekao je Jovičić.

Prema njegovim riječima, da bi se poljoprivrednicima maksimalno olakšao rad mora biti obezbijeđeno regresirano gorivo, jaki i pravedni podsticaji, siguran otkup proizvoda kroz robne rezerve, kao i stabilne cijene i zaštita od uvoznih lobija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana