Nedeljko Čubrilović Koalicija SNSD-DNS-SP najbolje rješenje za Srpsku

Vedrana Kulaga
Nedeljko Čubrilović Koalicija SNSD-DNS-SP najbolje rješenje za Srpsku

Koalicija SNSD-DNS-SP najbolje je rješenje za Republiku Srpsku i BiH, rekao je u intervjuu za "Glas Srpske" nosilac liste Demokratskog narodnog saveza (DNS) za Narodnu skupštinu RS u izbornoj jedinici dva Nedeljko Čubrilović.

- Odnosi u koaliciji su dobri i korektni, uprkos različitim pogledima na neke stvari koji ne ugrožavaju odnose u koaliciji - rekao je Čubrilović.

* GLAS: Po čemu su ovi izbori značajni za DNS i za stanovnike RS?

ČUBRILOVIĆ: Važno je da RS ima stabilnost i stabilan politički ambijent kakav je imala u prethodnom mandatnom periodu i očekujem da će se to i ponoviti. Izbori su učestali na ovim prostorima tako da se mogu strateški riješiti određena pitanja i problemi. Mi uvijek imamo istorijske trenutke, a ovi izbori su veoma bitni za BiH, pogotovo za Republiku Srpsku i njene stanovnike pa se nadam da će izbori, u prvom redu, donijeti stabilnost na ovim prostorima.

* GLAS: Nosilac ste liste u izbornoj jedinici dva za NSRS. Zašto ste pristali na ovu kandidaturu i kakav rezultat očekujete?

ČUBRILOVIĆ: Procjena DNS-a je bila da mogu da doprinesem boljem izbornom rezultatu. Očekujem da Banjaluka dobije barem jednog poslanika, da popravimo rezultat u odnosu na lokalne izbore i da konačno na prostoru izborne jedinice dva DNS dobije odgovarajuću poziciju koju zaslužuje i mislim da će to i realizovati.

* GLAS: DNS je u koaliciji sa SNSD-om i SP-om. Kako gledate na tu koaliciju i kakav rezultat očekujete?

ČUBRILOVIĆ: Koalicija SNSD-DNS-SP je najbolje rješenje za RS i BiH da potvrdi svoj rezultat sa prethodnih izbora da ove tri stranke budu u poziciju da formiraju vlast i mislim da će ti odnosi ostati u domenu korektnog u idućem periodu. Odnosi u koaliciji su dobri i korektni, uprkos različitim pogledima na neke stvari koji ne ugrožavaju odnose u koaliciji.

* GLAS: U trci za predsjednika RS učestvuje 19 kandidata, između ostalih, aktuelni premijer RS Milorad Dodik, Ognjen Tadić iz SDS-a i Dragan Kalinić iz SzDS. Kakvo je Vaše viđenje "trke za predsjednika"?

ČUBRILOVIĆ: Dodik nema konkurenciju u odnosu na pomenute kandidate i sasvim je izvjesna pobjeda predsjednika SNSD-a. Očekujem da kampanja bude sa strane opozicije nekorektna i sa mnogo izmišljotina.

* GLAS: Kako gledate na koaliciju "Zajedno za Srpsku"?

ČUBRILOVIĆ: Prvenstveno očekujem da sadašnja koalicija u vlasti ima apsolutnu pobjedu. Što se tiče druge strane, to je njihov politički program i demokratsko pravo da se na taj način organizuju. Opredijelili su se za tu vrstu politike i mislimo da u ovoj situaciji ne mogu biti ozbiljan protivnik na političkoj sceni RS.

* GLAS: U kojim dijelovima RS očekujete najveću izlaznost i kakav će, prema Vašem mišljenju, biti ukupni odziv građana na izborima?

ČUBRILOVIĆ: Smatram da će ukupna izlaznost građana biti mala, nešto više od 50 odsto. Teško je pretpostaviti u kojoj regiji će biti najveća izlaznost građana, ali mislim da će procenat izlaznosti biti najveći u ruralnim oblastima.

Izborna retorika

* GLAS: Kakva je izborna retorika političara na ovim prostorima?

ČUBRILOVIĆ: Sve zavisi od načina na koji se političar predstavi javnosti. U politici je najteži put istine, a DNS neće nikoga da blati. Tokom kampanje govorićemo o stranci i svom radu, ali za očekivati je od stranke do stranke različite poglede na izbore. Često pojedine stvari izmaknu kontroli i dese se stvari koje ne priliče niti ličnostima niti strankama kojima pripadaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana