NDP: Oživjeti autentičnu banjalučku gastronomiju

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- Narodni demokratski pokret /NDP/, u okviru svog plana za razvoj Banjaluke pod nazivom "10 puta 10", zalaže se za oživljavanje autentične i tradicionalne banjalučke gastronomije, njeno obogaćivanje, promociju i predstavljanje kao sastavnog dijela identiteta i imidža grada.

Potrebno je i obezbijediti zaštitu oznake geografskog porijekla za prehrambene proizvode iz banjalučke regije, kao što su banjalučki ćevap, banjalučki trapist sir, kozaračka pita, ljevuša, kvrguša, bunjgur, gužvara, lipljen sa prelivom od kiselog mlijeka, banjalučki ražnjić, krajiške pole, banjalučka lepinja, banjalučki bombon i banjalučka torta, navodi se u saopštenju NDP-a.

U okviru tog plana, koji uključuje po 10 konkretnih mjera u 10 različitih kategorija, navodi se i strateški razvoj okoline grada i prirodnih resursa, kao i turističkih i rekreativnih zona Manjače, kanjona Vrbasa, kanjona Suturlije, Šibova, Banj Brda i jezera u Busnovima.

NDP se zalaže i za pružanje podrške razvoju vinarstva, vinogradarstva i kraft pivarstva, za promovisanje turističkih potencijala i lokalne kulture kroz projekte izgradnje etno-sela.

Ova stranka ukazuje i da će se zalagati za promociju medicinskog turizma, dentalnih i estetskih usluga, avanturističkog turizma, kao i za produženo radno vrijeme ugostitelja u užoj gradskoj zoni, ali uz ograničenje buke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana