NDP: Banjaluka - grad kulture i kreativnosti

Srna
NDP: Banjaluka - grad kulture i kreativnosti

BANjALUKA - Plan za razvoj Banjaluke NDP-a nazvan “10 puta 10”, koji uključuje po 10 konkretnih mjera u 10 različitih kategorija, posvećen je razvoju Banjaluke kao grada kulture i kreativnosti, saopšteno je iz ove stranke.

U saopštenju se navodi da ova programska aktivnost podrazumijeva izgradnju reprezentativne koncertno-kongresne dvorane prema rješenju odabranom na međunarodnom konkursu, otvaranje gradskog muzeja u kamenoj kući na Kastelu, kao i pretvaranje zgrade Komunalne policije u Ulici kralja Alfonsa Trinaestog u omladinski kulturni centar za razvoj kulturnih i kreativnih industrija.

U NDP-u ističu da je neophodno zaštititi dajak čamac kao kulturno blago, a vožnje učiniti stalnom turističkom ponudom, te izgraditi najmanje pet novih pristaništa za dajake u naredne četiri godine.

Planom je predviđen i nastavak projekta rekonstrukcije Tvrđave Kastel i njena promocija kao mjesta kulturno-umjetničkih dešavanja u gradu na Vrbasu.

U NDP-u smatraju da je potrebno prilagoditi obale Vrbasa na nekoliko lokacija u gradskoj zoni za održavanje sportskih i događaja u oblasti kulture.

“Neophodno je i redovno održavanje sajmova preduzetništva, inovativnosti i kreativnosti u saradnji sa profesionalnim udruženjima, mrežama preduzetništva i regionalnim partnerima”, navodi se u saopštenju.

Iz NDP-a naglašavaju da je planom predviđeno i oživljavanje Male čaršije kao gradske kulturne i kreativne zone, u kojoj bi se nalazile umjetničke galerije, zanatske radionice i ugostiteljski objekti, te ističu da je potrebno podržati i ubrzati rekonstrukciju i proširenje Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana