Na izborima i PPP osnovana uz podršku premijera Turske

Goran Munaga
Na izborima i PPP osnovana uz podršku premijera Turske

SARAJEVO - Centralna izborna komisija (CIK) BiH ovjerila je učešće na opštim oktobarskim izborima islamskoj političkoj stranci pod nazivom Partija pravog puta (PPP), čija se načela zasnivaju na šerijatu, Kuranu i sunetu i koja je osnovana uz podršku Partije pravde i razvoja premijera Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Osnivač PPP-a je Admir Pozderović, savjetnik ministra obrazovanja i kulture u Vladi Federacije BiH. Pozderović za “Glas Srpske” kaže da ta “partija jeste nastala po uzoru na Erdoganovu, ali da nije njen klasični ogranak”.

- Mi smo imali kontakte sa članovima te partije u Turskoj. Imamo dogovor i njihovu podršku da formiramo ovu partiju u BiH. Ali nismo njihova filijala. Slični smo njima, a oni nas za sada ne finansiraju - tvrdi Pozderović.

Na pitanje da li i njega čudi kako je dobio sudsku dozvolu za registraciju i ovjeru CIK-a za učešće na izborima jer postulati njegove partije podrazumijevaju uplitanje vjere u politiku u sekularnoj zemlji kakva je BiH, uz dodatno kršenje nekih evropskih konvencija, Pozderović tvrdi da “islam i muslimanski vjerski zakon šerijat propagiraju univerzalne vrijednosti koje odgovaraju svim ljudima”.

- Zabrana konzumiranja alkohola i droge svima odgovara, kao i ukidanje kladionica. Korisno je za društvo i samu ženu i to da ona po islamskim pravilima ne može biti predsjednik države ni sudija, i to iz praktičnih razloga - kaže Pozderović.

On dodaje da se prema političkoj platformi PPP zalaže i za redukovanje i ukidanje muzičkog, likovnog i seksualnog vaspitanja kao neprirodnog i štetnog za djecu.

Ističe da “islamsko načelo govori da je bog ljudima zabranio crtanje likova ljudi i životinja, pravljenje kipova i statua”.  

Portparol CIK-a Maksida Pirić kaže da je za ovjeru učešća na izborima, između ostalog, dovoljno da stranka donese rješenje da je registrovana u sudu.

- Mi nemamo mandat da ulazimo u program stranke. CIK ima ovlašćenja da, prema Izbornom zakonu, prati poštovanje pravila ponašanja i da u slučaju njihovog nepoštovanja sankcioniše stanke. A sud treba da provjeri da li stranka, udruženje, partija ispunjavaju uslove i odluči hoće li ih registrovati - kaže Pirićeva.

Savjetnik za informisanje u Osnovnom sudu Banjaluka Miron Bjelovuk kaže da je zadatak suda da provjeri Statut i pogleda koji su ciljevi i program političke partije.

- Ako je to suprotno pravnom sistemu i ustavnom poretku, sud ne dozvoljava registrovanje takve partije. A kad sud to dozvoli, to rješenje prosljeđuje javnom tužilaštvu kao organu koji ima pravo da reaguje u slučaju propagiranja nacionalne, vjerske mržnje, isključivosti, te da traži brisanje takvog subjekta iz registra - kaže Bjelovuk.

On dodaje da Zakon o političkim organizacijama propisuje da se ne mogu osnivati političke organizacije čiji su statutarni ili programski ciljevi usmjereni na ugrožavanje demokratije, narušavanje integriteta zemlje i kršenje Ustava i ustavom zagarantovanih sloboda i prava.

Međutim, očito je da odluke predmetnog sudije ili tužioca u FBiH, kao u slučaju sudskog registrovanja PPP-a, mogu biti i izvan i iznad zakonskih propisa i ustavnih odredaba.

EU

Admir Pozderović kaže da će se PPP “zalagati da BiH uđe u EU sve dok zakoni EU ne budu ugrožavali osnovna načela vjere”.

- Ako mi, na primjer, budemo morali u Parlamentu izglasati zakon o legalizaciji homoseksualnih brakova, onda radije nećemo ići u EU. Kao ni u slučaju kad se od nas traži bilo šta što se kosi sa islamskom vjerom - kaže Pozderović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana