Muhamed Ibrahimbegović: Radončić za FBiH isto što i Dodik za RS

Željka Dobrić
Muhamed Ibrahimbegović: Radončić za FBiH isto što i Dodik za RS

Jedino naša stranka građanima nudi ugovor na dvije godine. Ako sve što smo obećali u tom roku ne ispunimo, raspisaćemo vanredne izbore. Pobjeda Fahrudina Radončića i Milorada Dodika bila bi najbolja za BiH.

Rekao je to u intervjuu za "Glas Srpske" nosilac liste Saveza za bolju budućnost BiH za Predstavnički dom Parlamenta BiH iz izborne jedinice jedan Muhamed Ibrahimbegović.

* GLAS: Kakav uspjeh očekujete na predstojećim izborima i šta će oni donijeti građanima Republike Srpske?

IBRAHIMBEGOVIĆ: Očekujem promjene na bolje i da SNSD pobijedi u Republici Srpskoj, a SBB BiH sa Fahrudinom Radončićem na čelu u FBiH. To bi bilo najbolje za BiH, jer više ne bi dolazilo do svađa između RS i FBiH. Radončić može da izjednači FBiH sa RS u ekonomskom pogledu. On je lider koji treba da naslijedi Aliju Izetbegovića. Mislim da i Bošnjaci traže lidera koji će im biti kao što je Dodik za Republiku Srpsku, a u tome ja prepoznajem Fahrudina Radončića. Za Bošnjake je to trenutno jedino rješenje.

* GLAS: Smatrate li da će u Parlamentu BiH poslije izbora vladati drugačiji odnosi, odnosi dogovora i saradnje, a ne podmetanja i konfrontacija?

IBRAHIMBEGOVIĆ: Dodik i Radončić su pametni lideri i znaju i mogu da izvuku ovu zemlju iz krize. Do sada je Haris Silajdžić opstajao na retorici "ukinuti RS", a ona se ne može ukinuti, jer je upravo on to potpisao u Dejtonu. On još živi na ratnoj retorici da bi ga narod podržavao, a 15 godina ništa BiH dobro nije donio, donio je samo svađu. Radončić će sigurno donijeti dijalog, bolju ekonomiju, veće zapošljavanje.

* GLAS: Mislite li da će građani kazniti na izborima takvu retoriku, svađalačku politiku i nerad?

IBRAHIMBEGOVIĆ: Vrijeme je da ih kazne, ako ih ne kazne, onda ne vidim više smisla u vođenju politike. Ništa nam nisu donijeli, 15 godina su živjeli na donacijama i varali narod. Vrijeme je da u bošnjačkom narodu dođe do promjena.

* GLAS: Kako biste ocijenili protivničke kandidate? Zašto treba glasati za Vas, a na za njih?

IBRAHIMBEGOVIĆ: Jedino naša stranka građanima nudi ugovor na dvije godine. Ako sve što smo obećali u tom roku ne ispunimo, raspisaćemo vanredne izbore. Obećali smo da ćemo zaposliti 100.000 ljudi, obećali smo investicije, da ćemo izgraditi puteve, škole, zdravstvo. Ako to ne ispunimo za dvije godine, povući ćemo se, nećemo narod lagati novih 15 godina.

* GLAS: Zagovornik ste dobre saradnje između tri konstitutivna naroda.

IBRAHIMBEGOVIĆ: BiH je sastavljena iz tri konstitutivna naroda i ostalih i drugačije ne može da funkcioniše nego na osnovu dogovora i saradnje. Program naše stranke bazira se na saradnji i prosperitetu i želji da riješimo beznađe u BiH.

* GLAS: Šta je onda po Vašem mišljenju prvo što bi Parlament BiH trebalo da uradi poslije formiranja?

IBRAHIMBEGOVIĆ: Trebalo bi da budu napravljeni projekti i da se dogovorimo kako da krenemo u izgradnju i podizanje ekonomije. Trebalo bi raditi i na povratku, naći ljudima adekvatne poslove, zbrinuti ih, a ne da samo od njih tražimo glasove za izbore. Dosta je više retorike kao što je ona Silajdžića, mene je kao Bošnjaka sramota to slušati.

RS krasan entitet

* GLAS: Kakve ćete stavove zastupati u Parlamentu BiH što se tiče Srpske i što se tiče saradnje dva entiteta?

IBRAHIMBEGOVIĆ: Živim u RS, rođeni sam Banjalučanin i ponosan sam na to. Banjaluka je moja i normalno je da ću zastupati normalne interese BiH, ali i Republike Srpske. Ne mogu ići protiv entiteta u kojem živim i u kojem sam presrećan. Ovo je krasan entitet i krasan grad i ja ne planiram da idem u Parlament BiH da se svađam, nego da zastupam svoje glasače, da im bude bolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana