Mladen Ivanić: PDP očekuje najbolji rezultat od osnivanja

Vanja Štrbac
Mladen Ivanić: PDP očekuje najbolji rezultat od osnivanja

Opozicija kaže da se stvari moraju raditi potpuno drugačije, da se sa mnogo više odgovornosti treba pristupiti trošenju javnih sredstava i da se umjesto u nepotrebne, iracionalne i skupe projekte u vremenu krize, sav raspoloživi novac mora usmjeriti ka zapošljavanju i stimulisanju novih radnih mjesta.

Rekao je to u intervjuu za "Glas Srpske" kandidat koalicije "Zajedno za Srpsku" za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

* GLAS: Kakav ishod izbora očekujete?

IVANIĆ: PDP očekuje da će imati najbolji rezultat od svog osnivanja. To znači da sigurno u Narodnoj skupštini RS nećemo imati manje od 11 narodnih poslanika. Očekujem da pobijedim, a vjerujemo i da će koalicija "Zajedno za Srpsku" i njen kandidat za predsjednika RS Ognjen Tadić takođe pobijediti. PDP neće imati manje od 14 odsto glasova.

* GLAS: Šta će donijeti ovi izbori građanima RS?

IVANIĆ: Ovi izbori donose nove ljude, jer dosadašnja opcija nije ništa ponudila. Nema autoputeva, nema termocentrala, nema aerodroma niti novih radnih mjesta. Nema ničega što je obećano. Opozicija kaže da se stvari moraju raditi potpuno drugačije, da se sa mnogo više odgovornosti treba pristupiti trošenju javnih sredstava i da se umjesto u nepotrebne, iracionalne i skupe projekte u vremenu krize sav raspoloživi novac mora usmjeriti ka zapošljavanju i stimulisanju novih radnih mjesta.

* GLAS: Kako biste ocijenili protivničke kandidate?

IVANIĆ: Što se tiče Nebojše Radmanovića, mislim da je on osoba koja je četiri godine provela ne radeći ništa i da je omogućio da Haris Silajdžić radi šta hoće, da se prema BiH ponaša kao da je to njegova "prćija". Dozvolio mu je i da govori pred UN šta hoće, da pred međunarodnim institucijama nastupa kako hoće, ne obazirući se ni na koga. Mislim da je to posljedica neaktivnosti srpskog člana Predsjedništva.

* GLAS: Zašto da građani glasaju za Vas i PDP?

IVANIĆ: Prvi razlog je taj što imam diplomatsko iskustvo, koje nijedan od aktuelnih srpskih političara nema. Drugi, zato što mogu potpuno komotno i normalno da govorim i strane jezike, a treći razlog je što sam već nekoliko godina u pregovorima sa ključnim bošnjačkim i hrvatskim političarima i što je autoritet koji nosim na međunarodnoj sceni neuporedivo veći od onoga koji ima aktuelni član Predsjedništva. A za PDP građani treba da glasaju jer smo se pokazali kao partija kojoj nije stalo do vlasti. Kada smo vidjeli da ne možemo realizovati svoj program, mi smo napustili vlast. Jedina smo partija koja je dva puta dobrovoljno napuštala vlast.

* GLAS: Na šta ćete se bazirati ako Vam građani ukažu povjerenje?

IVANIĆ: Prva stvar koju bih napravio bila bi da se usvoji koncept stimulacije zapošljavanja. Po našem mišljenju, za demobilisane borce, ljude koji su 20 i više godina bez posla, jedini mehanizam u kojem se može stimulisati njihovo zapošljavanje je plaćanje poreza i doprinosa za te kategorije. Borci prve kategorije, nezaposleni, sa 25 godina i više staža, njihovo penziono i zdravstveno osiguranje trebalo bi da budu plaćani iz budžeta.

Računi

* GLAS: Kako ćete garantovati građanima da ćete ispuniti obećano, ako pobijedite?

IVANIĆ: Garantovaćemo kadrovima i stalnom kontrolom naših programa. Pozvaćemo građane da ako nešto ne ispunimo više nikada ne glasaju za nas. Ali onaj dio koji smo obećali i uradićemo. Nikada nisam obećavao ni aerodrome ni autoputeve ni nikakva čuda. Iza sebe nikada nismo ostavljali dugove, samo čiste račune i ispunjene obaveze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana