Mirko Stojčinović: Poslije izbora SDS će se potpuno raspasti

Slobodan Puhalo
Mirko Stojčinović: Poslije izbora SDS će se potpuno raspasti

Savez za demokratsku Srpsku odlučno se bori za očuvanje Republike Srpske u njenim dejtonskim okvirima, odlučno protiv straha i nasilja, odlučno protiv političkih a za uvođenje radnih sposobnosti, odlučno za davanje većih prava boračkoj populaciji.

Rekao je to u intervjuu "Glasu Srpske" kandidat SzDS-a za Narodnu skupštinu RS u izbornoj jedinici 3 Mirko Stojčinović.

- Poslije izbora će, prije svega, doći do pregrupisavanja političkih snaga, potpunog raspada SDS-a i ulaska u vlast novih partija sa novim, savremenijim i životvornijim idejama i programima - istakao je Stojčinović.

* GLAS: Šta će oktobarski izbori donijeti novo Republici Srpskoj i njenim stanovnicima?

STOJČINOVIĆ: U svakom slučaju, mora doći do velikih promjena u nekoliko osnovnih životnih sfera. Prije svega, doći će do pregrupisavanja političkih snaga, slabljenja SNSD-a, potpunog raspada SDS-a i ulaska u vlast novih partija sa novim, savremenijim i životvornijim idejama i programima, među kojim svakako očekujem veliku ekspanziju i rast SzDS-a sa Draganom Kalinićem na čelu. Raspored budžetskih sredstava mora se vršiti po stvarnim potrebama ekonomskog razvoja RS, a ne prema odnosu političkih snaga. Zatim, treba davati prioritet pri zapošljavanju stvaraocima RS, svim borcima, ratnim vojnim invalidima, porodicama poginulih boraca, a zaustaviti zapošljavanje prema političkoj podobnosti.

* GLAS: Koliko glasova birača očekujete? Očekujete li da će izlaznost birača biti veća nego na prethodnim izborima?

STOJČINOVIĆ: U izbornoj jedinici tri očekujem najmanje deset hiljada glasova. S obzirom na veliki broj novih stranaka, koje u politiku uvode nove ljude, može se očekivati mnogo novih glasača, ali istovremeno mnogi "uljuljani" glasači vodećih partija ne zanimaju se za sudbinu svojih partija, tako da neće izaći na izbore. Moja procjena je da će izlaznost na izborima biti od 50 do 60 odsto.

* GLAS: Kakvi su Vaši protivnici i njihove kampanje?

STOJČINOVIĆ: O protivničkim kandidatima ne može se reći ništa novo. To su isti i uglavnom istrošeni likovi koji godinama sjede u poslaničkim klupama, a nikad nisu progovorili niti će progovoriti u sljedeće četiri godine. U svojim sredinama, mjestima ispred kojih su birani na funkcije, nisu posadili nijedno drvo, niti doprinijeli razvoju svoje sredine. Kampanje koje vode protivničke stranke su veoma "bogate". U izobilju se troše pare poreskih obaveznika, na raznorazne manifestacije.

* GLAS: Zašto da građani glasaju za Vas i SzDS?

STOJČINOVIĆ: Za mene zato što mogu biti sigurni da ih neću slagati, iznevjeriti i izdati. SzDS se odlučno bori za očuvanje RS u njenim dejtonskim okvirima, odlučno protiv straha i nasilja, odlučno protiv političkih a za uvođenje radnih sposobnosti, odlučno za davanje većih prava boračkoj populaciji.

* GLAS: Šta možete da ponudite biračima?

STOJČINOVIĆ: Naš glavni politički cilj je očuvanje Republike Srpske u okvirima Dejtonskog mirovnog sporazuma. Borićemo se za punu demokratsku kontrolu svih nosilaca funkcija vlasti i transparentnost u njihovom radu, suzbijanje svih oblika autokratskog vladanja i zloupotrebe službenog položaja. Bićemo ljuti protivnici nepotizma. Predložićemo donošenje nacionalne strategije i akcionog plana za borbu protiv korupcije i obezbijediti formiranje Agencije za borbu protiv korupcije. Potrebno je izvršiti decentralizaciju i prenos mnogih ovlašćenja i nadležnosti sa centralnih organa vlasti na lokalne zajednice.

Ispunjenje obećanja

* GLAS: Hoćete li moći da ispunite sve to što ste obećali?

STOJČINOVIĆ: Naš je prvi cilj da uđemo u vlast, a to je i prvi dokaz da nam građani vjeruju. Odlučno ćemo se boriti za osnovne ciljeve iz naše izborne platforme koje smo već ranije spomenuli, ali da odmah istaknemo, mi smo protiv svih lažnih obećanja. Građani RS moraju konačno da shvate da ih ne čekaju med i mlijeko kao što to pričaju neki protivnički kandidati. Čeka ih jedna realna stvarnost koja će biti veoma teška, ali ako im vratimo vjeru i nadu, onda ćemo sigurno uspjeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana