Mirko Kojić: Izbori od suštinskog značaja za opstanak RS

Dejan Jovičić
Mirko Kojić: Izbori od suštinskog značaja za opstanak RS

Predstojeći opšti izbori u oktobru od suštinskog su značaja za opstanak Republike Srpske i očuvanje njenog teritorijalnog integriteta i ustavnosti.

Rekao je to u intervjuu "Glasu Srpske" nosilac kandidatske liste Saveza nezavisnih socijaldemokrata za Narodnu skupštinu RS u izbornoj jedinici 1 Mirko Kojić.

- Stanovnicima je u ovom trenutku najpotrebnija finansijska sigurnost i izlazak iz ekonomske krize - istakao je Kojić.

* GLAS: Šta očekujete od predstojećih izbora?

KOJIĆ: Ovi izbori su od suštinskog značaja za opstanak Republike Srpske i očuvanje njenog teritorijalnog integriteta i ustavnosti. Mislim da su građani prepoznali napore koje je SNSD učinio da bi sačuvao prava koja smo stekli Dejtonskim mirovnim sporazumom i zato sam siguran da će javnost još jednom podržati naše lidere koji su imali dovoljno čvrstine, hrabrosti i odlučnosti da odole svim pritiscima. Uprkos nastojanju svjetskih moćnika, Srpska će i dalje postojati kao jedan od dva ravnopravna entiteta u BiH.

* GLAS: Koliko glasova birača očekujete? Očekujete li da će izlaznost birača biti veća nego na prethodnim izborima?

KOJIĆ: Vjerujem da ću dobiti snažnu podršku svih članova i simpatizera SNSD-a, kako u izbornoj jedinici 1, tako i u drugim krajevima naše zemlje. Volio bih da mi povjerenje ukažu i građani koji nisu politički opredijeljeni. Očekujem da se građani u što većem broju odazovu 3. oktobra i iskoriste svoje pravo glasa, iako mislim da će izlaznost birača biti na nivou prethodnih izbora. Ljudi još uvijek smatraju da nemaju dovoljno uticaja na donošenje odluka. Takav stav moramo promijeniti i pokazati da je RS izgrađena na demokratskim načelima i da SNSD svoju politiku zasniva na principima odgovornosti, transparentnosti i participativnosti.

* GLAS: Kakve promjene poslije izbora stanovnici RS mogu da očekuju?

KOJIĆ: Njima je u ovom trenutku najpotrebnija finansijska sigurnost i izlazak iz ekonomske krize, koja je nastala kao produkt zapadnih zemalja. Zato ćemo da obezbijedimo socijalnu stabilnost svih kategorija stanovništva, a poseban akcenat ćemo staviti na penzionere, višečlane i socijalno ugrožene porodice i djecu poginulih boraca. Nastavićemo i trend izgradnje infrastrukturnih objekata i privlačenja inostranih ulagača i donatora radi izgradnje novih proizvodnih kapaciteta i zapošljavanja radnika. Uz to je neophodna i kvalitetna politika školovanja i stipendiranja koju ćemo sprovoditi istovremeno sa reformama u obrazovnom sistemu. Najbitnije od svega je da će građani dobiti stabilnu, ekonomski održivu i evropski orijentisanu Republiku Srpsku.

* GLAS: Zašto da građani glasaju baš za Vas?

KOJIĆ: Kao načelnik opštine Srbac uspio sam da privučem značajna ulaganja u ovu malu i srednje razvijenu opštinu. Za prvih godinu i po svog mandata, dok je vlast na nivou Republike držao SDS, u Srbac je uloženo svega 200 hiljada maraka, a godišnji budžet nije bio veći od tri miliona maraka. Za manje od četiri godine, uz podršku premijera RS i lidera SNSD-a Milorada Dodika, u infrastrukturni i ekonomski razvoj Srpca investirano je oko 40 miliona maraka, a budžet opštine sada je oko 5,5 miliona maraka. Srbac je tako postao grad jasnih perspektiva, zanimljiv i privlačan investitorima i međunarodnim donatorima, jasno i odlučno orijentisan i otvoren prema Evropi i svijetu. To je isključiva zasluga SNSD-a koji je bio inicijator donošenja Razvojnog programa RS, u okviru koga je do sada plasirano više od 500 miliona maraka za razvoj svih lokalnih zajednica. Što je najvažnije, ovaj program nije smanjio bruto društveni proizvod uprkos ekonomskoj krizi. Naši kadrovi imaju dovoljno hrabrosti i odlučnosti da ovakav trend i dalje nastave. Zato sam siguran da će RS pod vođstvom SNSD-a u budućnosti pokazati da je još uvijek ekonomski jači i stabilniji dio BiH.

Protivnički kandidati

* GLAS: Kako biste ocijenili protivničke kandidate i njihove kampanje?

KOJIĆ: U osnovi njihove kampanje je rušenje Milorada Dodika i SNSD-a i to je jedini politički i ekonomski program oko koga je opozicija ujedinjena, a to je put koji RS vodi u propast. Strašno je kakvim se sve sredstvima služe pojedini kandidati. Moj stav je isti kao i na prethodnim izborima, a to je fer i poštena kampanja u kojoj neću medijski blatiti političke protivnike. Zato pozivam javno i druge političke opcije da u svojim nastupima budu civilizovani i dostojanstveni. Svojim protivkandidatima želim mnogo sreće na predstojećim izborima, ali ipak mislim da će narod presuditi u korist SNSD-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana