Marko Pavić: Koalicija SNSD, DNS i SP osvojiće većinu glasova

Snežana Tasić
Marko Pavić: Koalicija SNSD, DNS i SP osvojiće većinu glasova

Demokratski narodni savez ušao je u kampanju za predstojeće izbore sa optimizmom da će na oktobarskim izborima obezbijediti daleko veće učešće u vlasti nego do sada, a da će koalicija SNSD, DNS i SP osvojiti sasvim komotnu većinu.

Istakao je to u intervjuu "Glasu Srpske" nosilac liste DNS-a za Narodnu skupštinu RS u izbornoj jedinici 1 Marko Pavić.

- DNS treba samo da zadrži onaj broj glasača koje je imao na prethodnim lokalnim izborima, a mi računamo da ćemo dobiti i više - rekao je Pavić.

* GLAS: Šta za DNS znače predstojeći izbori?

PAVIĆ: DNS je ušao u kampanju za predstojeće izbore sa optimizmom da će na oktobarskim izborima obezbijediti daleko veće učešće u vlasti nego do sada, a da će koalicija SNSD, DNS i SP osvojiti sasvim komotnu većinu. Smatram da je deset poslanika optimum koje će DNS postići na ovim izborima, iako povjerenje građana svakim danom raste, te da će naša koalicija poslije izbora biti još čvršća i da će voditi Srpsku i narod BiH ka dobru, evroatlantskim integracijama i svemu onome što bude služilo građanima.

* GLAS: Smatrate li da će se na ovim izborima povećati broj onih koji će glasati? Koliko će se birača, prema Vašim prognozama, opredijeliti za vašu partiju?

PAVIĆ: Bez obzira na to što rejting naše stranke raste i to što smo, možda, jedna od rijetkih partija koja izvršava svoja predizborna obećanja, pred nama je period kada ćemo birače morati da ubijedimo da je na izbore potrebno izaći, ako ne zbog njih i nas samih, onda zbog budućnosti naše djece. Teško je predvidjeti kakva će biti izlaznost, jer čak ni masovnost predizbornih skupova pogotovo pri kraju kampanje nisu garant da će se svi odazvati i dati svoj glas za neku od političkih opcija. Jedan od ključnih zadataka jeste da uvjerimo glasače da je krajnje vrijeme da počnu da kreiraju svoju budućnost, a ne da se tog svog osnovnog demokratskog prava olako odriču. DNS treba samo da zadrži onaj broj glasača koje je imao na prethodnim lokalnim izborima, a mi računamo da ćemo dobiti i više.

* GLAS: Zašto da građani glasaju za Vas?

PAVIĆ: DNS je stranka koja poslije deset godina postojanja s ponosom može reći da je iznikla iz naroda i da služi narodu, te da je stranka koja čvrsto stoji na zemlji sa jasnom i ponosnom prošlošću i sa još jasnijom vizijom budućnosti. Postali smo respektabilan faktor u političkom životu RS i BiH, upravo jer je DNS održao riječ koju je građanima dao prije deset godina, obećavši da će osnovati narodnu stranku koja će biti na braniku Dejtonskog mirovnog sporazuma i RS. Istovremeno, i mi u DNS-u međusobno smo se obavezali da ćemo služiti narodu i tu riječ smo održali, tako da će ova stranka ako pobijedi biti u službi naroda i štititi Dejton i RS.

* GLAS: Šta DNS u svom programu nudi glasačima?

PAVIĆ: Orijentacija DNS-a je ka punom nacionalnom, kulturnom, ekonomskom i duhovnom jedinstvu srpskog naroda u svim segmentima života u BiH, uvažavajući i pravo svakog konstitutivnog naroda i manjinskih naroda u BiH da svoj kulturni, ali i svaki drugi, identitet izgrađuju u skladu sa svojim vjerskim, kulturnim, prosvjetnim, istorijskim i svakim drugim nasljeđem u vrijednosnom smislu. Na ekonomskom planu DNS se zalaže za socijalnu pravdu i brigu za stare i nemoćne, a za privatnu svojinu i tržišnu privredu kao najefikasniji oblik vlasništva. Prvi i osnovni cilj nam je hitno zaustavljanje privredne stagnacije.

Prosperitet

* GLAS: Šta će izbori značiti za stanovnike Srpske?

PAVIĆ: S obzirom na to da se i naš region, kao i veći dio ostatka svijeta nalazi u dubokoj ekonomskoj krizi čiji se prestanak tek stidljivo nazire, očekujem da će predstojeći izbori građanima donijeti temelje jedne politički zrele i moralno osviješćene opcije koja će sa okončanjem krize znati, odnosno imati dovoljno snage i resursa da ih povede ka prosperitetu i evropskim integracijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana