Lučić: Zaštititi kulturno-istorijsko nasljeđe Srba

Srna
Lučić: Zaštititi kulturno-istorijsko nasljeđe Srba

ISTOČNO SARAJEVO - Kandidat SDS-a za gradonačelnika Istočnog Sarajeva Miroslav Lučić podržao je izgradnju Arheološkog parka u opštini Istočna Ilidža i sve slične projekte u drugim opštinama koji imaju za cilj zaštitu i očuvanje kulturno-istorijskog nasljeđa Srba na ovim prostorima.

Lučić je rekao da je područje Istočnog Sarajeva prebogato kulturno-istorijskim nasljeđem, kao što su crkva iz 10. vijeka, ostaci nekropola, stećci i ostaci starih građevina, saopšteno je iz Gradskog odbora SDS-a Istočno Sarajevo.

- Mnogo je toga što naš narod još ne poznaje, a u vezi je sa našim kulturno-istorijskim nasljeđem na području Istočnog Sarajeva. Na prostoru Teferiča postojale su građevine koje je naš narod koristio u prošlim vijekovima, a za ovo područje karakteristično je naselje Kotorac, koje se nekada zvalo Katera. Tu su i Crkvice, ostaci mosta preko rijeke Tilave, ostaci nekropola, kao i najveći stećak u BiH, stećak kneza Pavla Radinovića - istakao je Lučić.

Lučić, koji trenutno obavlja funkciju predsjednika Skupštine grada Istočno Sarajevo, podsjetio je da na Glasinačkom polju, ali i na Palama, postoji veliki broj stećaka, odnosno, nekropola.

On je naglasio da će ukoliko bude izabran za gradonačelnika podržati svaki projekat u opštinama grada Istočno Sarajevo koji se odnosi na zaštitu srpskog kulturno-istorijskog nasljeđa.

- Moramo upoznati i poštovati svoju prošlost, da bismo mogli da gradimo prosperitetnu budućnost za nove generacije - poručio je Lučić.

Lučić je, u društvu načelnika opštine Istočna Ilidža Marinka Božovića, posjetio nekoliko lokaliteta na kojima se nalaze ostaci nekadašnjih građevina, nekropole i stećci, koji dokazuju postojanje Srba na području današnjeg Istočnog Sarajeva vijekovima unazad, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana