Lazar Prodanović: Ojačaćemo veze sa Srbijom

Željka Domazet
Lazar Prodanović: Ojačaćemo veze sa Srbijom

Očuvanje Republike Srpske kao istinskog garanta ravnopravnosti Srba sa drugim narodima u BiH uz izvorne nadležnosti Dejtona i jačanje specijalnih veza sa Srbijom uz visok stepen saradnje u kulturi, obrazovanju, ekonomiji osnova su programa Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Rekao je to u intervjuu "Glasu Srpske" nosilac liste SNSD-a za Predstavnički dom Parlamenta BiH u izbornoj jedinici tri Lazar Prodanović.

* GLAS: Šta očekujete od predstojećih izbora?

PRODANOVIĆ: Očekujem pobjedu SNSD-a na svim nivoima, jer sam uvjeren da su glasači prepoznali stranku koja štiti interese Republike Srpske. To dokazuju činjenice da nijedna nadležnost u mandatu koji već ističe sa RS nije prenesena na nivo BiH zahvaljujući upravo kadrovima SNSD-a. Dakle, očekujem izbor Milorada Dodika za predsjednika Republike Srpske, na poziciji srpskog člana Predsjedništva BiH poslije izbora vidim Nebojšu Radmanovića i apsolutnu većinu poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS, kao i većinu od izabranih poslanika i delegata iz RS u Parlamentu BiH. To je garancija da će se RS sačuvati u svom punom ustavnom kapacitetu i stabilnosti.

* GLAS: A šta birači mogu da očekuju?

PRODANOVIĆ: Sigurnost demokratskog djelovanja i veću afirmaciju RS u BiH i u svijetu. Sa pobjedom SNSD-a stvara se bolja pretpostavka za ekonomski razvoj RS, bolji položaj ugroženih kategorija stanovništva, perspektiva za kulturni, ekonomski i socijalni razvoj.

* GLAS: Zbog čega će se birači odlučiti za Vas i SNSD?

PRODANOVIĆ: Zato što smo odgovorni u ispunjavanju preuzetih obećanja, što smo odlučni da očuvamo interese RS i zadržimo sve njene nadležnosti. Birači znaju da SNSD nije spreman da da sve da bi samo bio vlast. Zato sam uvjeren da će glasati za nas. Moj lični interes jeste da u izgradnji demokratskog društva vratim povjerenje građanima u iskrene namjere političkih predstavnika da štite njihove interese i stvaraju bolji ambijent za život običnih ljudi.

* GLAS: Šta je u osnovi Vašeg programa?

PRODANOVIĆ: Očuvanje RS kao istinskog garanta ravnopravnosti Srba sa drugim narodima u BiH uz izvorne nadležnosti Dejtona i jačanje specijalnih veza sa Srbijom uz visok stepen saradnje u kulturi, obrazovanju, ekonomiji. Zalažem se za kvalitetan obrazovni i zdravstveni sistem dostupan svima, dobro organizovanu javnu upravu, sigurnu socijalnu zaštitu i bolji položaj penzionera. Brži ekonomski razvoj RS uz povećane investicije u oblasti energetike, industrije, poljoprivrede, turizma, razvoj infrastrukture osnova je našeg ekonomskog programa.

* GLAS: Možete li da ispunite obećano?

PRODANOVIĆ: Oni koji su mi do sada ukazivali povjerenje više puta imali su priliku da se uvjere da vodim računa o datim obećanjima u politici u istoj mjeri kako sam to činio u liječenju njih ili članova njihovih porodica i u najtežim uslovima u ratu i poslijeratnom periodu i onda kada sam odlučno i u najtežim vremenima ukazivao na besmislenost djelovanja onih koji su nas doveli u tešku situaciju dovodeći sebe u nezavidan položaj. Prihvatao sam odgovornost da je istina i suočavanje sa stvarnošću važnija od bilo kog ličnog interesa.

Veća izlaznost

* GLAS: Očekujete li da će izlaznost birača biti veća nego na prethodnim izborima?

PRODANOVIĆ: Očekujem veću izlaznost birača i dovoljan broj glasova za pobjedu SNSD-a. Siguran sam da će više od 51 odsto birača koji izađu na izbore glasati za našu stranku. Uvjeren sam da će izlaznost biti veća nego 2006. godine, a u prvom redu očekujem veću izlaznost mladih koji su u SNSD-u prepoznali stranku budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana