Knjiga "Volja naroda" predstavljena u Beču

GS
Foto: RTRS

BEČ- U Beču je večeras održana promocija knjige "Volja naroda" na kojoj su učestvovali priređivač knjige Milan Ljepojević i recenzent Franc Sošnja.

Knjiga "Volja naroda" predstavlja zbornik mnogobrojnih govora, besjeda i javnih obraćanja srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, te svjedoči o njegovim aktivnostima od septembra 2020. godine do aprila 2021. godine.

Ovom prilikom, priređivač knjige Milan Ljepojević je rekao da je ova knjiga svjedočanstvo o jednom vremenu, ali i o kontinuitetu politike usmjerene na odbranu, očuvanje i razvoj Republike Srpske.

Kako je poručeno na promociji, knjiga predstavlja analizu društveno-političkih kretanja i odnosa u Republici Srpskoj, BiH, regionu, Evropi i svijetu, a osnovna poruka je poziv na jedinstvo u zaštiti interesa Republike Srpske uz uvažavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i principa međunarodnog prava.

- Riječ je o petoj knjizi Milorada Dodika. U ovoj knjizi su sabrani njegovi mnogobrojni govori, obraćanja u Narodnoj skupštini i građanima u lokalnim zajednicama širom Srpske, ali i obraćanje u Savjetu bezbjednosti UN koje je pokazalo da se glas Republike Srpske čuje i poštuje u međunarodnim okvirima. Poruka knjige je da je neophodno da se dosljedno zastupaju interesi Republike Srpske i njenih institucija u okviru BiH, ali i na međunarodnom nivou, da se izazovi rješavaju mirnim putem, kroz dijalog i međusobno ubažavanje, te da se poštuje međunarodno pravo i Opšti okvirni sporazum za mir u BiH - Dejtonski sporazum - rekao je Ljepojević.

Recenzent Franc Sošnja je rekao da se u knjizi "Volja naroda" mogu prepoznati ključni stavovi kojima se zastupaju interesi Republike Srpske u okviru BiH, ali i na međunarodnom planu.

- Značajan segment predstavlja jačanje ideje nacionalnog jedinstva, koje nije usmjereno protiv drugih naroda, ali je važno kako bi se Republika Srpska mogla oduprijeti brojnim međunarodnim pritiscima koji se dešavaju - rekao je Sošnja.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović je izrazio zadovoljstvo što je promocija, nakon predstavljanja u Republici Srpskoj i Srbiji, organizovana u glavnom gradu Austrije.

- Namjera nam je bila da promociju knjige organizujemo tokom prošle godine, neposredno nakon predstavljanja u Banjaluci. Nažalost, zbog ograničenja prouzrokovanih pandemijom virusa korona i mjera koje su bile na snazi u Austriji u tom periodu, bili smo prinuđeni da odgodimo promociju u Beču. U svakom slučaju, zadovoljstvo je da smo uspjeli da se okupimo večeras kako bismo predstavili ovu knjigu koja svojim porukama daje doprinos jačanju ideje zajedništva što je veoma važno i za mnogobrojnu srpsku zajednicu u Austriji - rekao je Filipović.

Promociji, organizovanoj uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Austriji, prisustvovali su brojni ugledni predstavnici srpske zajednice u Beču među kojima su bili ambasador Republike Srbije u Republici Austriji Nebojša Rodić, ambasador BiH pri OEBS-u Siniša Bencun i predsjednik Zajednice srpskih klubova u Beču Luka Marković, a ovom prilikom je predstavljeno i zbirno izdanje koje čini komplet od pet knjiga srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koje su objavljene tokom prethodnih godina.

(RTRS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana