Kasnilo otvaranje pojedinih biračkih mjesta, u Banjaluci tenzije sa posmatračima, prekinuto glasanje u Suhači

Srna
Foto: Anadolija

BANjALUKA - Centralna izborna komisija (CIK) BiH saopštila je da su jutros u BiH skoro sva birališta otvorena na vrijeme, dok se na nekoliko biračkih mjesta kasnilo sa otvaranjem zbog tehničkih problema i ona će produžiti svoj rad za period kašnjenja.

U BiH je formirano ukupno 5.759 biračkih mjesta, uključujući 388 mobilnih timova, i to su redovni mobilni timovi.

O posebnim, kovid 19 mobilnim timovima CIK će, kako se navodi, imati informaciju nakon izbora.

Iz CIK-a podsjećaju da je po jedno biračko mjesto formirano u Ambasadi BiH u Beču, Počasnom konzulatu BiH u Gracu, Generalnom konzulatu BiH u Štutgartu, Generalnom konzulatu BiH u Minhenu, Ambasadi BiH u Oslu, Ambasadi BiH u Beogradu i Generalnom konzulatu BiH u Čikagu.

Izbori se održavaju u uslovima epidemije "kovida 19", a poštivanje propisanih epidemioloških mjera, kako se navodi, ne smije biti smetnja za zakonito odvijanje izbornog procesa.

Odziv birača do 11 časova, CIK će saopštiti konferenciji za novinare u 12 časova.

Birališta koja su otvorena na vrijeme, biće zatvorena u 19.00 časova.

Predsjednik Gradske izborne komisije Banjaluka Nada Batinar izjavila je Srni da je kasnilo otvaranje tri biračka mjesta, kao i da postoje određene tenzije sa posmatračima.

- Nadam se da to neće značajno ugroziti izborni proces - rekla je Batinar i pojasnila da su biračka mjesta raspoređena u učionicama sa manjim i većim kapacitetima, a moraju biti ispoštovane epidemiološke mjere kada je riječ o broju prisutnih.

Ona je podsjetila da u ovom gradu pravo glasa ima 192.193 birača, koji će biračko pravo moći da ostvari na 266 redovnih biračkih mjesta, te tri biračka mjesta na kojem glasaju birači u odsustvu i nepotvrđenim glasačkim listićem.

- Imamo deset posebnih mobilnih timova za 335 lica pozitivnih na virus korona. Obrađuju se podaci za još 23 lica koja su prijavljena do deevt časova - rekla je Batinar.

U Banjaluci su formirana i 24 redovna mobilna tima.

Prekinut izborni proces u Suhači

U Novom Gradu prekinut je izborni proces na biračkom mjestu Suhača zbog problema u biračkom odboru, rekao je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije  Ljuban Knežević.

Knežević kaže da su članovi OIK-a jutros nakon otvaranja posjetili ovo biračko mjesto i pratili izborni proces do devet časova.

Prema njegovim riječima, odlučeno je da izborni proces bude prekinut, a OIK će obaviti konsultacije sa Centralnom izbornom komisijom BiH.

Pojasnio je da je na ovom biračkom mjestu bilo problema od jutros i potvrdio da se izborni materijal sa tog birališta nalazi u OIK-u Novi Grad.

- Birački proces je počeo, ali je prekinut zbog neprimjerenog ponašanja predsjednika biračkog odbora. Članovi OIK-a su bili na biračkom mjestu Suhača i ustanovili da ne postoje uslovi da se nastavi izborni proces - rekao je on.

Prema njegovim riječima, izborni materijal je radi bezbjednosti dopremljen u sjedište OIK-a, a članovi biračkog odbora na biračkom mjestu Suhača su dali izjave.

- Nakon što utvrdimo šta se dešavalo i nakon konsulatcija sa CIK-om donijećemo odluku da li će izborni proces na ovom biračkom mjestu biti nastavljen - rekao je on.

Na redovnom biračkom spisku za biračko mjesto Suhača je 570 birača.

Knežević je rekao da se na ostalim biračkim mjestima, 51 redovnom i jednom mjestu za glasanje u odsustvu birački proces odvija bez problema.

Na redovnom biračkom spisku u osnovnoj izbornoj jedinici Novi Grad je 26.558 birača a za glasanje izvan BiH prijavljeno je 565 lica.

Izborni proces prati 459 posmatrača političkih subjekata.

U Doboju kašnjenja do 15 minuta

U Doboju su otvorena sva biračka mjesta za glasanje na lokalnim izborima na kojima građani biraju između 85 političkih subjekata, rečeno je u Gradskoj izbornoj komisiji (GIK).

Predsjednik GIK-a Nenad Paleksić rekao je novinarima da su biračka mjesta otvorena u sedam časova, ali da je u manjem broju bilo do 15 minuta kašnjenja.

On je naveo da je prijavljen problem u nekoliko biračkih mjesta sa posmatračima pojedinih političkih subjekata koji su u velikom broju došli do biračkih mjesta i onemogućili članovima biračkih odbora da počnu normalno da rade.

- Nekoliko njih je ušlo na silu, ne prateći red i instrukcije, pa je morala intervenisati i policija - rekao je Paleksić i naveo da je riječ o biračkim odborima Tekućica, Suvo Polje i Boljanić.

Prema njegovim riječima, Narodni pokret za Banjaluku povukao je svoje članove iz biračkih odbora.

On kaže da je red uspostavljen od sedam časova.

Paleksić je napomenuo da je svim posmatračima dozvoljeno prisustvo, ali da se mora poštovati red i preporučene epidemiološke mjere.

Pravo glasa ima 62.475 glasača, i to 60.681 redovan, 1.303 putem pošte, 160 posredstvom mobilnog tima i 131 na nepotvrđenim listićima, koji će moći da glasaju na 106 redovnih biračkih mjesta, a formirana su dva mobilna tima, te po jedan kovid tim i jedno biračko mjesto za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Paleksić je precizirao da je za glasanje u kovid tim prijavljen 41 glasač.

U Čelincu kašnjenje zbog nestanka struje

Na području opštine Čelinac jedno redovno biračko mjesto u Šahinovićima otvoreno je sa zakašnjenjem, dok je ostalih 26 otvoreno na vrijeme, u sedam časova, rekao je predsjednik Opštinske izborne komisije Čelinac Božidar Savičić.

On je istakao da je do kašnjena u otvaranju biračkog mjesta došlo zbog nestanka električne energije.

Prema njegovim riječima, na 27 redovnih biračkih mjesta pravo glasa ima 15.135 građana, 558 birača su prijavljena za glasanje putem pošte, a angažovana su i tri redovna mobilna tima i jedan posebni mobilni tim za osobe koje su pozitivne na virus korona, lica kojima je određena izolacija ili su hospitalizovana.

Kasnio glasački materijal u Han Pijesku

U opštini Han Pijesak sva biračka mjesta otvorena su na vrijeme, osim jednog u Malom polju, gdje je kasnio glasački materijal, rekla je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) Slavica Golišević.

Ona je navela da je na lokalnim izborima na Han Pijesku ukupno biračko tijelo 3.269 glasača, koji glasaju na devet redovnih biračkih mjesta.

Prema njenim riječima, dva redovna mobilna tima zadužena su za glasanje starih i bolesnih lica i jedan mobilni tim za glasanje 30 birača pozitivnih na virus korona.

Goliševićeva je dodala da su za glasanje poštom prijavljena 72 birača koja glasaju na nepotvrđenim glasačkim listićima.

U opštini Han Pijesak za lokalne izbore prijavljeno je 18 političkih subjekta.

Predsjednik OIK u Bratuncu Ivana Milanović rekla je Srni da su sva birališta u ovoj opštini otvorena na vrijeme, s tim da su na nekim biračkim mjestima došli zamjenici, umjesto članova biračkih odbora.

Milanovićeva je istakla da su na nekim biralištima formirani redovi i stvaraju se gužve zbog epidemioloških mjera, što otežava izborni proces.

U ovoj opštini za današnje izbore registrovano je 18.006 birača od kojih će 3.385 glasati putem pošte, 10.131 na redovnim biračkim mjestima, a ostali na druge predviđene načine.

Izbori se održavaju na 34 redovna biračka mjesta, jednom biralištu za glasanje u odsustvu, a formirana su i tri mobilna tima za omogućavanje glasanja nepokretnim i bolesnim licima, od kojih su dva kovid mobilna tima.

U Bratuncu problem sa poštivanjem epidemioloških mjera

Predsjednik Opštinske izborne komisije u Bratuncu Ivana Milanović rekla je Srni da su sva birališta u ovoj opštini otvorena na vrijeme, s tim da su na nekim biračkim mjestima došli zamjenici, umjesto članova biračkih odbora.

Milanovićeva je istakla da su na nekim biralištima formirani redovi i stvaraju se gužve zbog epidemioloških mjera, što otežava izborni proces.
U ovoj opštini za današnje izbore registrovano je 18.006 birača od kojih će 3.385 glasati putem pošte, 10.131 na redovnim biračkim mjestima, a ostali na druge predviđene načine.

Za izbore je kandidovano 30 političkih subjekata za Skupštinu opštine i tri kandidata za načelnika opštine.
Izbori se održavaju na 34 redovna biračka mjesta, jednom biralištu za glasanje u odsustvu, a formirana su i tri mobilna tima za omogućavanje glasanja nepokretnim i bolesnim licima, od kojih su dva kovid mobilna tima.

Otvaranje biračkog mjesta u Brodu kasnilo zbog brojanja izbornog materijala

Na području opštine Brod na jednom biračakom mjestu evidentirano je kašnjenje otvaranja zbog novog brojanja izbornog materijala, potvrdila je za Srnu predsjednik Opštinske izborne Komisije  Stana Danilović.

- To je biračko mjesto Rit i na tom mjestu glasanje će biti produženo za 13 minuta, koliko se kasnilo sa otvaranjem. Drugi problemi nisu prijavljeni i evidentirani - rekla je Danilovićeva.

Danilovićeva je istakla da biračko pravo građani mogu da ostvare na 25 redovnih biračkih mjesta i jednom za glasanje na nepotvrđenim listićima i u odsustvu.

Pravo glasa na izborima ima 18.685, od kojih 15.257 redovnim putem, u odsustvu 13, lično 1.450, putem pošte 1.850 i putem mobilnih timova 115.

U Brčkom otvaranje nekih birališta kasnilo do 30 minuta

Predsjednik Izborne komisije Brčko distrikta Andrea Mrkonjić rekla je da na području distrikta postoje 142 redovna biračka mjesta, da je na nekoliko njih otvaranje kasnilo pola časa, dok su ostala otvorena na vrijeme.

Mrkonjićeva je rekla novinarima da će rad biračkih mjesta, čije je otvaranje kasnilo, biti produžen za onoliko vremena koliko je kasnilo otvaranje.

Ona je istakla da je angažovano pet redovnih i sedam mobilnih kovid timova.

Mrkonjićeva je napomenula da su određena biračka mjesta premještena na druge lokacije, kao što je slučaj sa biračkim mjestima u Domu kulture, te da su građani imali priliku da se informišu o tome.

- Kada je riječ o biračima koji su kovid pozitivni i hospitalizovani i oni koji su u izolaciji, te kategorije birača imale su mogućnost da 72 časa prije održavanja izbora podnesu zahtjev Izbornoj komisiji da ostvare biračko pravo i glasaju putem kovid mobilnih timova - pojasnila je Mrkonjićeva.

Ona je navela da su oni birači kojima je nakon isteka tog roka dijagnostifikovan kovid 19, kao i oni koji su hospitalizovani ili su stavljeni u izolaciju, imali mogućnost da podnesu zahtjev za glasanje putem mobilnog kovid tima do danas do 9.00 časova.

- Na nadležnoj ustanovi je hoće li dopustiti posebnim kovid timovima da uđu u bolnicu jer norma kaže tim biračima biće omogućeno pravo glasa ukoliko ustanova dopusti da poseban kovid mobilni tim uđe u nadležnu ustanovu - pojasnila je Mrkonjićeva.

Mrkonjićeva je navela da je Izborna komisija distrikta od Kriznog štaba dobila podatak da neće biti omogućeno mobilnim timovima da uđu u prostorije gerijatrijskih ustanova radi zaštite života i ljudi od epidemiološke ugroženosti.

Predsjednik Komisije za biračko mjesto "Centar četiri" Jelica Živak rekla je da to biračko mjesto otvoreno bez problema i na vrijeme u sedam časova.

Živakova je napomenula da se glasanje vrši uz poštovanje svih epidemiološkim mjera zaštite.

Ona je dodala da na tom biračkom mjestu pravo glasa imaju 933 birača.

Pravo glasa na redovnim biračkim mjestima u distriktu ima 86.845 građana, a putem pošte 5.180.

Na području distrikta za učešće na lokalnim izborima prijavljeno je 49 političkih subjekata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana