Kalninić: Izbori veoma značajni, 15. novembra masovno se okupiti "za Republiku Srpsku"

Srna
Kalninić: Izbori veoma značajni, 15. novembra masovno se okupiti "za Republiku Srpsku"

BANjALUKA - Bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić ocijenio je da se još od potpisivanja Dejtonskog sporazuma lokalni izbori nisu održavali u složenijoj ekonomskoj i zdravstvenoj situaciji kao što je ova sadašnja, kao i da u takvim okolnostima republička i lokalna vlast, gdje je predvodi SNSD, ipak, uspijeva da se nosi sa aktuelnim ekonomskim izazovima.

Kalinić je naglasio da republička vlast pokreće nove projekte i drži pod kontrolom složenu epidemiološku situaciju, uprkos limitiranim kapacitetima, i prostornim i kadrovskim.

- Naravno, uvijek ima razloga za opravdane kritike pojedinih poteza na republičkom i lokalnom nivou, ali kada vidimo kako se mnogo moćnije zemlje iz okruženja nose sa sličnim problemima onda samo iz usta ostrašćenih opozicionih politikanata mogu izaći zlurade izjave o ekonomskoj, zdravstvenoj i svakoj drugoj apokalipsi u Republici Srpskoj - istakao je Kalinić.

On je u izjavi za Srnu naglasio da su ovi lokalni izbori, s obzirom na epidemiološku situaciju, više od uobičajene borbe političkih partija za bolje lokalne infrastrukturne i druge projekte i da se kroz to omogući bolji život običnih ljudi.

- Jednoga dana, siguran sam, proći će i ove nevolje, ali očekujem da će u narednim godinama brojne međunarodne okolnosti, kao i odranije poznati 'krojači naše sudbine' itekako nastojati da utiču na budućnost Srpske, ali i BiH. Ovo nijedan birač u našoj zemlji 15. novembra ne bi trebalo da smetne sa uma. I zbog toga je veoma važno da konačni izborni rezultat na lokalnom nivou osigura i u budućnosti funkcionalnu sinergiju lokalne i republičke vlasti - rekao je Kalinić.

On smatra da bi birači i zbog toga trebalo da podrže one stranke koje su spremne da sačuvaju nacionalni integritet, obezbijede ekonomsku samoodrživost i tako osiguraju još izvjesniju budućnost Republike Srpske.

- Skeptičan sam da je sadašnja opozicija, sa onim što nudi, u stanju da to obezbijedi. Zato je najbolja odbrana pred raznim neizvjesnostima koje očekuju Srpsku, ali i naš narod na cijelom ovom turbulentnom području da nas se što više tog bitnog 15. novembra "okupi za Republiku Srpsku" - poručio je Kalinić.

On smatra da se masovnim izlaskom na ove izbore, čuvajući svoje i zdravlje drugih, ne ispunjava samo građansku obaveza, niti se bori za opstanak svoje lokalne zajednice.

- Izabravši političku opciju okupljenu oko SNSD-a očuvaćemo integritet Republike Srpske i uspjeti da je odbranimo od sasvim izvjesnih opasnosti spolja i iznutra u budućnosti. Zato je potrebno da našim glasanjem pokažemo da nismo ravnodušni naspram konačnog ishoda ovih izbora. I još nešto, ništa manje važno, jeste da ovo nije prvi, a nadam se ni posljednji put da će na ispitu biti i nešto što se zove srpska sabornost - istakao je Kalinić.

Koliko god bilo antagonizma u borbi za vlast u lokalnim samoupravama, ukazao je Kalinić, ne smije se dozvoliti da se te unutrašnje razmirice prenesu na izbore u Mostaru i Srebrenici.

- Uništićemo tako istorijsku šansu za Srbe u ova dva važna grada. Pokušajmo bar tu da budemo iznad našeg vjekovnog prokletstva - srpske nesloge -zaključio je Kalinić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana