Izabrana 23 kandidata nacionalnih manjina

Srna
Foto: Arhiva

SARAJEVO- Na lokalnim izborima u BiH ove godine učestvovalo je 197 pripadnika nacionalnih manjina, od kojih su izabrana 23 kandidata, podaci su Savjeta nacionalnih manjina BiH.

Savjet nacionalnih manjina BiH usvojio je informaciju o izboru predstavnika nacionalnih manjina u opštinskim, odnosno gradskim vijećima na lokalnim izborima u BiH 2020. godine čiji je podnosilac Nedžad Jusić.

Jusić je rekao da su od 23 izabrana, 10 nezavisni kandidati, devet predstavnici političkih stranaka i četiri kandidata koji su predstavnici grupe građana.

Prema iznesenim podacima, za predstavnike nacionalnih manjina glasalo je oko 8.000 glasača, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Uz ovu informaciju, članovi Savjeta nacionalnih manjina BiH usvojili su zaključak da na narednoj sjednici formulišu prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, u dijelu koji se odnosi na izbor pripadnika nacionalnih manjina na svim nivoima vlasti.

Usvojen je i zaključak da od Odbora za Rome bude zatražena informacija o odzivu romske populacije na lokalnim izborima.

K znanju su primljeni dopis Savjeta nacionalnih manjina Republike Srpske i dopis Jusufa Jusufovića.

U vezi sa Jusufovićevim dopisom, odlučeno je da se odgovori podnosiocu dopisa na način da se on obrati predstavnicima lokalne vlasti i uputi na Izborni zakon BiH.

Članovi Savjeta prihvatili su Nacrt plana rada Savjeta nacionalnih manjina BiH za 2021. godinu i odlučili da o ovom dokumentu raspravljaju i na sljedećoj sjednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana