Igor Radojičić: SNSD nastavlja politiku odbrane pozicije Srpske

Vanja Štrbac
Igor Radojičić: SNSD nastavlja politiku odbrane pozicije Srpske

Konstanta našeg političkog djelovanja bio je veoma tvrd stav u odbrani pozicije Republike Srpske i veoma decentralizovanog uređenja BiH i to ćemo i nastaviti.

Rekao je to u intervjuu "Glasu Srpske" nosilac liste Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za Narodnu skupštinu Republike Srpske u izbornoj jedinici 2 Igor Radojičić.

- SNSD je u posljednje četiri godine uradio mnogo toga što može da pokaže i očekuje uvjerljivu pobjedu - istakao je Radojičić.

* GLAS: Kakva očekivanja SNSD ima od oktobarskih izbora?

RADOJIČIĆ: SNSD očekuje uvjerljivu pobjedu. Cilj nam je da naša dva pojedinačna kandidata za predsjednika RS Milorad Dodik i za srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović odnesu pobjedu, da u NSRS imamo većinu, da za Parlament BiH imamo pola mjesta iz RS i da u FBiH budemo parlamentarna stranka i barem u tri kantona.

* GLAS: Koliko glasova mislite da ćete dobiti?

RADOJIČIĆ: Kada je riječ o NSRS, tu bi naš cilj bio oko 250.000 glasova. Što se tiče FBiH, kvantum glasača koji glasaju za SNSD izuzetno je mali. Godinama je odziv manje-više na istom nivou, oko 50 odsto, ali ove godine možda bude nešto više. Mislim da je ozbiljno pitanje biračkih spiskova, jer ima mnogo ljudi koji ne žive ovdje, tako da je ukupna izlaznost sigurno više od tih 50 odsto.

* GLAS: Šta će biti prioriteti SNSD-a ako pobijedi?

RADOJIČIĆ: Mnogo je toga pred SNSD-om. Formalno gledano, u RS treba formirati stabilnu vladu i to veoma brzo, jer nam dolaze do kraja godine usvajanja budžeta i razvojnih ekonomskih politika. Na nivou BiH trebaće voditi veoma duge pregovore sa potencijalnim partnerima, jer nesumnjivo postoje ogromne razlike. Niz oblasti, poput inostrane politike, su katastrofalne, pa i taj problem treba riješiti.

* GLAS: Čime ćete privući glasove?

RADOJIČIĆ: SNSD je u ove četiri godine uradio mnogo toga što može da pokaže, a najbitnija je tvrda odbrana ustavne pozicije. To će biti i politika u iduće četiri godine, ta politika tvrde odbrane pozicije Republike Srpske. S druge strane, period do 2006. godine, sa drugim vlastima, bio je obilježen značajnim gubitkom nadležnosti RS. Birači to mogu da prepoznaju.

* GLAS: Šta je u osnovi programa Vaše stranke?

RADOJIČIĆ: U političkom smislu, neka konstanta našeg političkog djelovanja bio je veoma tvrd stav u odbrani pozicije RS i veoma decentralizovanog uređenja BiH. U ekonomskom smislu, pokrenuli smo razvojni program, uz nekoliko krupnih projekata, sa nažalost negativnom okolnošću da nas je u protekle dvije godine zahvatila globalna ekonomska kriza. Imamo veoma mnogo projekata i urađenih i započetih poslova, i to je koncept koji nastavljamo. Za ove četiri godine imali smo najveće investicije u posljednjih nekoliko decenija u školstvu i zdravstvu.

Nejaka opozicija

* GLAS: Kakve su šanse protivničkih kandidata?

RADOJIČIĆ: Ovo je kampanja dosta nejake opozicije. Kampanja je počela još prošle godine i bilo je primjetno da je opozicija u kampanju krenula neobično rano. Ja sam u izbornim procesima od 1996. godine i nikada kampanja nije krenula godinu prije zvaničnih izbora. Opozicija je u međuvremenu izgubila snagu, energiju i koncept takozvane ujedinjene opozicije. Uz dužno poštovanje svih koji učestvuju u političkoj borbi, mislim da se opozicija nije ni idejama ni kandidatima nametnula javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana