Forum žena GO PDP-a u Doboju pokrenuo inicijativu da žene ne plaćaju participaciju za preventivne preglede

Srna
Foto: Srna

DOBOJ- Forum žena Gradskog odbora PDP-a u Doboju pokrenuo je danas inicijativu da žene evidentirane u Zavodu za zapošljavanje budu oslobođene od plaćanja zdravstvene participacije od 30 KM za ultrazvučni i mamografski pregled, kao i papa nalaz, u cilju prevencije o oboljenja od karcinoma dojke.

Iz Foruma ove stranke poručuju da će inicijativa da se u lokalnom budžetu napravi stavka za takva lica, biti predočena Gradskoj upravi Doboja i da danas o tome razgovaraju sa građanima.

Kandidat PDP-a za odbornika u Skupštini grada Doboj Olivera Nedić rekla je novinarima da je iznos participacije od 30 KM za sva tri pregleda većini nezaposlenih žena i dalje nepriuštiv, zbog čega ih odgađaju i ugrožavaju zdravlje.

Ona je poručila da ove preventivne zdravstvene usluge moraju da se sistemski riješe, da nema privilegovanih sugrađanki već da se pregledima obuhvate sve žene, kao i da se preventivni pregledi rade češće tokom godine.

Kandidat Anđelika Peulić navodi da je neophodno spustiti preporučenu starosnu dob za preventivne preglede od karcinoma dojke zbog porasta ovog oboljenja kod mladih žena.

Kandidat Milijana Gajić, kao bivši onkološki pacijent, pozvala je žene da redovno vrše preglede s obzirom na to da joj je karcinom utvrđen na preventivnom pregledu kada je imala 3O godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana