Dušanka Majkić Učinićemo sve da odbranimo interes srpskog naroda

Svjetlana Tadić
Dušanka Majkić Učinićemo sve da odbranimo interes srpskog naroda

Rad oba doma Parlamentarne skupštine BiH biće efikasniji kada prestanu nasrtaji na ustavno uređenje BiH. Svaki zakonski prijedlog koji ima ustavni osnov zasnovan na Dejtonskom sporazumu, dobiće podršku Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Parlamentu BiH.

Rekla je to u intervjuu "Glasu Srpske" kandidat SNSD-a za Parlamentarnu skupštinu BiH u izbornoj jedinici dva Dušanka Majkić.

* GLAS: Šta očekujete od predstojećih izbora, da li će oni donijeti određene promjene u RS i BiH?

MAJKIĆ: Očekujem da predstojeći izbori potvrde veliku pobjedu SNSD-a. Sigurna sam da će nam građani Republike Srpske dati mandat da nastavimo započeto. Ima još mnogo posla koji moramo da uradimo. Nema promjena na koje poziva Valentin Incko i međunarodna zajednica. Narod na to neće pristati.

* GLAS: Kolika će izlaznost birača biti na ovim izborima?

MAJKIĆ: Očekujem da će izlaznost birača biti prosječna, između 50-60 odsto. Očekujemo da SNSD dobije podršku građana približno u istom procentu od ukupno izašlih na izbore.

* GLAS: Za koja pitanja će te se prvo zalagati ako budete izabrani u Parlament BiH?

MAJKIĆ: Prvi i najvažniji prioritet SNSD-a je očuvanje Dejtonskog sporazuma. To znači da ću se zalagati za očuvanje ustavne pozicije Republike Srpske, ali i vraćanje do sada prenesenih nadležnosti s ciljem utvrđivanja efekata tog prenosa. Boriću se da sve one nadležnosti koje su na bilo koji način oštetile Srpsku, budu vraćene nazad. To važi i za one koje su nametnute nelegitimnim odlukama međunarodne zajednice. To su krupna i teška pitanja koja mogu da ostvare samo velike političke partije.

* GLAS: Šta mislite o radu Parlamenta BiH i šta je potrebno uraditi da bi se lakše postizao konsenzus oko pitanja važnih za BiH?

MAJKIĆ: Rad oba doma Parlamenta BiH biće efikasniji kada prestanu nasrtaji na ustavno uređenje BiH. Svaki zakonski prijedlog koji ima ustavni osnov zasnovan na Dejtonskom sporazumu, dobiće podršku SNSD-a u PS BiH. Političke elite u Sarajevu moraće da prihvate da se ne mogu pod motom evropskih integracija oduzimati nadležnosti entiteta. Dokle god budu mislili da će silom progurati neustavna zakonska rješenja, Parlament BiH neće biti efikasan. Za pitanja konsenzusa između dva entiteta i tri naroda potrebna je međusobna komunikacija, a ne trčanje po stranim ambasadama, uz pokušaj da stranci urade ono što ne činimo međusobno.

* GLAS: Zašto će građani glasati za Vas i SNSD?

MAJKIĆ: Građani će glasati za SNSD zato što je vratio dostojanstvo srpskom narodu, zato što može hrabro i odlučno reći "ne" svima onima koji su protiv Srpske i njenih interesa, zato što svojim programom za budući period ima jasno postavljene ciljeve, ali i znanje kako te ciljeve da ostvari. Vjerujem da će građani Srpske dati podršku i meni, na bazi rezultata rada u prethodnom mandatu. Kao i do sada, učiniću sve u odbrani interesa srpskog naroda u Parlamentu BiH.

Garancije

* GLAS: Kako ćete garantovati građanima da ćete ispuniti obećano?

MAJKIĆ: SNSD je u proteklom periodu uradio više za Republiku Srpsku nego sve ostale partije zajedno od njenog postanka. Tragovi djelovanja SNSD-a vidljivi su na sve strane. Dosadašnji rad SNSD-a je najbolja garancija da će i u budućem periodu ispuniti obećanja data građanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana