Dragan Kalinić: Tadić ponovo gubi, Dodik i ja rivali

Vedrana Kulaga
Dragan Kalinić: Tadić ponovo gubi, Dodik i ja rivali

Ako pobijedim na izborima, okupiću sve srpske političke stranke koje ulaze u Narodnu skupštinu Republike Srpske i predložiti da biramo vladu, koja će biti koncentrisana oko ključnih nacionalnih, političkih, ekonomskih i socijalnih pitanja, jer nam slijede mjeseci i godine velikih iskušenja i pritisaka na RS.

Rekao je to "Glasu Srpske" kandidat Saveza za demokratsku Srpsku za predsjednika RS Dragan Kalinić.

- Svima je jasno da će se 3. oktobra glavna bitka voditi između Milorada Dodika, Ognjena Tadića i mene. Tačnije - između onoga koji će ponovo izgubiti i Dodika i mene - istakao je Kalinić.

* GLAS: Šta očekujete od predstojećih izbora?

KALINIĆ: Očekujem da će i vlast i opozicija shvatiti da ovako dalje ne može i da nam socijalno ekonomska pitanja moraju biti podjednako važna kao i državna.

* GLAS: Koliko glasova očekujete? Mislite li da će izlaznost birača biti veća nego na prethodnim izborima?

KALINIĆ: S obzirom na to da smo osnovani prije šest mjeseci, da smo uz izbornu platformu morali izgrađivati i stranačku infrastrukturu i da smo, uprkos tome, uspjeli do birača da proslijedimo osnovne političke poruke iz naše izborne platforme, očekujemo dovoljan broj glasova za ulazak u NSRS. Nisam siguran da će izlaznost birača biti veća nego na prethodnim izborima, jer je ogromna apatija u narodu. Birači su razočarani u velike partije, a male su potpuno razjedinjene.

* GLAS: Šta će izbori donijeti stanovnicima Republike Srpske?

KALINIĆ: Nadam se izvjesnoj prekompoziciji političkih snaga, koja bi u iduće četiri godine donijela promjene nabolje za Republiku Srpsku, a prije svega, za život običnog čovjeka.

* GLAS: Šta ćete prvo da uradite ako pobijedite na izborima?

KALINIĆ: Okupiću sve srpske političke stranke koje idu u NSRS i predložiti da biramo vladu, koja će biti koncentrisana oko ključnih nacionalnih, političkih, ekonomskih i socijalnih pitanja, jer nam slijede mjeseci i godine velikih iskušenja i pritisaka na RS. Odmah ću početi da koristim sva ovlašćenja, koja mi pripadaju po Ustavu RS, a ona su u ovom trenutku dovoljna da u startu svima stavim do znanja da će mi integritet i zaštita pozicije Srpske, koju joj daje Dejtonski sporazum, biti prioritet svih prioriteta.

* GLAS: Šta mislite o konkurenciji?

KALINIĆ: Ima mnogo protivkandidata i zaista je teško dokučiti razloge zbog kojih su se neki kandidovali, ali, demokratija i izborna pravila to omogućavaju. Međutim, svima je jasno da će se glavna bitka voditi između Milorada Dodika, Ognjena Tadića i mene. Tačnije - između onoga koji će ponovo izgubiti i Dodika i mene, koji smo se smjenjivali u međusobnom pobjeđivanju proteklih 15 godina, otkako se u miru održavaju višestranački izbori. Iz moga ugla, kampanja je bila začuđujuće čista i korektna.

* GLAS: Zašto glasati baš za Vas?

KALINIĆ: Zato što iza mene stoji dugogodišnje iskustvo u državnim poslovima i vještina upravljanja političkim procesima, a sve to biće i te kako potrebno u idućim teškim vremenima. Za moju stranku, iako je nova na političkoj sceni, vrijedi glasati jer se nedvosmisleno bori za rješavanje egzistencijalnih problema običnog čovjeka, kako bismo živjeli kao sav normalan svijet.

* GLAS: Šta nudite kada je riječ o politici i ekonomiji?

KALINIĆ: To je borba za rješavanje teškog socijalnog i ekonomskog stanja, kroz promjenu strukture privrede, oslanjanjem na mala i srednja preduzeća, ali i kroz uvođenje velikih privrednih sistema u funkciju razvoja države, a ne samo kroz ubiranja profita, kroz drugačiju politiku investiranja, kako bi se stvorila nova radna mjesta za nezaposlenu omladinu, demobilisane borce i drugo. Obračunaćemo se sa korupcijom i kriminalom, što podrazumijeva reviziju privatizacije i oduzimanje nelegalno stečene imovine.

Sankcije

* GLAS: Kako ćete garantovati građanima da ćete ako pobijedite ispuniti obećanja?

KALINIĆ: Sazrelo je vrijeme da se i u periodu između izbora uspostavi zakonski mehanizam kontrole i sankcija nad predstavnicima političkih stranaka, koje su dobile mandat građana, a ne ispunjavaju obaveze iz svog izbornog programa. E tu ćemo sa zadovoljstvom primijeniti iskustva evropskih parlamenata, a mi iz Saveza za demokratsku Srpsku se toga ne plašimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana