Dodik: Sigurne skupštinske većine u Banjaluci i Bijeljini, SPS nije potpisala koalicioni sporazum

GS
Dodik: Sigurne skupštinske većine u Banjaluci i Bijeljini, SPS nije potpisala koalicioni sporazum

BANjALUKA - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će SNSD sa koalicionim partnerima formirati većinu u Banjaluci i Bijeljini.

Istakao je da je potpisan koalicioni sporazum o formiranju većine u Skupštini grada Banjaluka i da će danas biti potpisan sporazum o skupštinskoj većini u Bijeljini.

Precizirao je da su sporazum za Banjaluku potpisali SNSD, Ujedinjena Srpska, Demos, Gradski odbor DNS-a i Socijalistička partija.

-  Socijalistička partija Srpske (SPS) to nije učinila i, ukoliko ga ne prihvati, njihovi kadrovi će biti smijenjeni sa funkcija – naglasio je Dodik.
Kazao je da se jutros čuo sa predsjednikom SPS-a Goranom Selakom.

- Pitao sam Selaka da li je spreman da potpiše, on je rekao da jeste, i na kraju javio da ne želi da potpiše. Koalicioni partneri će sada odlučiti šta će biti s njima. Ako većina bude za to da se sačeka Selakov potpis sačekaćemo, a ako ne bude tako sve će biti riješeno za 24 časa - pojasnio je Dodik.

U članu jedan Sporazuma o formiranju skupštinske većine u Banjaluci navodi se koje su ga stranke potpisale, dok se u članu dva ističe da će stranke potpisnice imati učešće u vlasti shodno izbornom kapacitetu.

Članom tri se potvrđuje privrženost nastavku daljeg političkog koalicionog djelovanja u Banjaluci, kao i ostalim opštinama u Srpskoj i spremnost da se u skupštinske većine prihvate i drugi odbornici.

- Od 31 odbornika imaćemo 24 u skupštinskoj većini u Bijeljini, a u Banjaluci oko 20 odbornika. To su neprikosnovene skupštinske većine i cilj nam je da nastavimo sprovođenje koalicione politike, jer je najbolja - rekao je Dodik.

Dodao je da će na izvršnom nivou  vjerovatno imati određene probleme, ali da će naći načina za nesmetano funkcionisanje.

On je napomenuo da ne stoji priča o tome da mu je potrebna dvotrećinska većina u Narodnoj skupštini kako bi branio Srpsku, jer će je, kako je naveo, braniti u svakom slučaju, te da je potrebno da narod zna ko radi protiv Srpske i da je dosta ucjenjivanja.

Dodik je ponovio da je SNSD ostvario dobar izborni rezultat koji je pokvario gubitak Banjaluke.

- Mi smo se konsolidovali i pregrupisali. Imamo 41 opštinu sigurnu, a vjerovatno ćemo imati 45 opština, kad dodamo one koji su dobili naši koalicioni partneri Ujedinjena Srpska i Demos to govori o 48 opština od 63 u čemu je dominantna uloga SNSD-a - kaže Dodik.

On je naveo da je koalicija, koju predvodi SNSD, osvojila oko 70 odsto glasova u Banjaluci.

- Jedan od najboljih gradonačelnika u istoriji grada je Igor Radojičić i to će pokazati vrijeme. Vjerovatno ćemo imati određene probleme na izvršnom nivou u Banjaluci, ali ćemo izmjenom dokumenata naći način da ovladamo elementima upravljanja - naveo je Dodik.

On je istakao da su izbori bili pošteni i da je važno što postoji legitiman demokratski proces u Srpskoj.

- U tom pogledu ćemo nastaviti da promovišemo vrijednosti Republike Srpske. Jasno je da je u Doboju neprikosnovena uloga SNSD-a, dok vidimo ozbiljan pad SDS-a u Banjaluci - rekao je Dodik i dodao da će biti konsolidovan SNSD u Banjaluci i da je povjerenik Gradskog odbora stranke.

On je čestitao svim članovima SNSD-a izbor za načelnike i gradonačelnike, te ocijenio da je ova politička partija potvrdila snagu na lokalnim izborima.

Prema njegovim riječima, skupštinskoj većini u Banjaluci je stalo da grad funkcioniše, dok se očekuje da budući gradonačelnik Draško Stanivuković ispuni predizborna obećanja, među kojima je i besplatan javni prevoz koji će biti podržan.

- Želimo da sačuvamo dobar imidž Banjaluke. Imenovaćemo sve funkcionere u Banjaluci, a promijenićemo zakone i statut kako bi sve bilo u nadležnosti Skupštine grada. Prljava kampanja opozicije u Banjaluci je zagadila odnose da nijedan prijedlog gradonačelnika neće biti podržan - kaže Dodik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana