Dodik, Mićić: Rekonstruisana Dašnica udahnula novu energiju Bijeljini

GS
Dodik, Mićić: Rekonstruisana Dašnica udahnula novu energiju Bijeljini

BIJELjINA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić zvanično su predali na upotrebu rekonstruisani kanal Dašnica u gradu, u čije je uređenje uloženo gotovo pet miliona maraka.

Duž obale je uređena staza za pješake i bicikliste, zasađen drvored, uređene su i 23 galerije sa klupama za odmor, obnovljene ograde na šest mostova, a sve je osvijetljeno led-rasvjetom.

Uređenje kanala jedan je od projekata za koji je Mićić ranije istakao da je primjer dobre saradnje lokalne vlasti i Vlade Republike Srpske na koji je najviše ponosan i koji građanima obezbjeđuje urbani prostor za šetnju i rekreaciju, ali je istovremeno značajan za zaštitu životne sredine i zaštitu Semberije od poplava.

Postojeće dimenzije i oblik površina je zadržan, a pristup ovom prostoru prilagođen je potrebama lica sa invaliditetom.

Srpski član Predsjedništva BiH sa gradonačelnikom Bijeljine posjetiće i Dom zdravlja u ovom gradu koji u uslovima epidemije virusa korona radi sa četiri kovid ambulante.

Direktor Doma zdravlja Danijela Đukin rekla je Srni da je ta zdravstvena ustanova od Civilne zašite Republike Srpske dobila i dva kontejnera, u jednom će biti potpuno odvojena kovid laboratorija, a drugi je predviđen za petu kovid ambulantu, ako bude bilo potrebno.

Ona je dodala da su u Dom zdravlja primljeni i novi ljekari i medicinske sestre koji su bili na Birou za zapošljavanje.

“Kovid bolnici u Banji Dvorovi Dom zdravlja je dao četiri ljekara i šest medicinskih sestara koji su već bili obučeni za rad u kovidu jer je naš sistem očuvan, a primili smo pet ljekara i 11 medicinskih sestara, sve koji su bili na Birou za zapošljavanje”, navela je Đukinova.

 

Dodik i  Mićić predali na upotrebu rekonstruisani Trg kralja Petra Prvog Karađorđevića

Dodik i  Mićić su takođe predali danas na upotrebu rekonstruisani Trg kralja Petra Prvog Karađorđevića u ovom gradu.

Obnova je obuhvatila sve trenutno asfaltirane površine – plato oko spomenika borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu i parkovske staze.

Pristup ovom prostoru prilagođen je potrebama osoba sa invaliditetom.

Osim uređenja pješačkih površina, na Trgu su postavljeni stubovi sa LED rasvjetom, nove klupe, kante za otpatke, stubići za ograničavanje parkiranja i ostali urbani mobilijar, a instalirani su i punjači za električne automobile.

Radovi su od kraja septembra izvođeni etapno, da bi se u što manjoj mjeri ometalo kretanje pješaka.

 

Sokolskom domu vraćen sjaj

Dodik i Mićić svečano su danas otvorili obnovljenu zgradu Sokolskog doma u ovom gradu kojoj su vraćeni stari sjaj i funkcionalnost.
Zgrada Sokolskog doma, koja je objekat pod zaštitom države, biće sjedište najmlađeg pozorišta Republike Srpske "Semberija" i svjetski proslavljenog Hora "Srbadija".

Zgrada Sokolskog doma u Bijeljini izgrađena je 1929. godine u neovizantijskom ili srpsko-vizantijskom stilu.

Sokolski dom u Bijeljini je uglovnica u centru grada, u Ulici Kneza Ive od Semberije, a sagrađen je tridesetih godina prošlog vijeka, kada su u gotovo svim većim gradovima tadašnje Kraljevine Jugoslavije građene zgrade sokolara – vitezova sporta, ali i nacionalnog jačanja i otpora svakoj okupaciji.

Projekat za izgradnju uradio je poznati srpski arhitekta Momir Korunović, predvodnik nacionalnog stila, koji je u periodu između dva svjetska rata širom jugoslovenskih prostora izgradio više od 80 objekata različitih namjena, pretežno crkava, spomen-obilježja, sokolskih domova i pošta.

"Inspirisan srednjovjekovnim srpsko-vizantijskim sakralnim neimarstvom, tradicionalnom moravskom kućom sa lukovima, tekovinama art nuvoa, romantičarskog ekspresionizma, češkog rondo-kubizma i art dekoa, oformio je sinkretičku, prepoznatljivo autorsku varijantu nacionalnog stila", rekla je ranije Srni bijeljinski arhitekta Ljubinka Stević.

Ona navodi da je zgrada Sokolskog doma u Bijeljini upravo građena u nacionalnom stilu - neovizantijskom ili srpsko-vizantijskom.

Prema riječima Stevićeve, u dokumentu "Analiza postojećeg stanja i revizija valorizacije kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa grada Bijeljina" iz 2002. godine, koji je urađen u Zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, Sokolski dom valorizovan je kao objekat spomeničkih vrijednosti.

Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika 2019. godine proglašen je nacionalnim spomenikom, koji uživaju najviši stepen zaštite u Republici Srpskoj.

Nalazi se na parceli površine 1.143 metra kvadratna koja je u posjedu grada.

Bijeljinska Direkcija za izgradnju i razvoj grada uradila je kompletan glavni projekat rekonstrukcije, sanacije i adaptacije Sokolskog doma kojim su obuhvaćeni radovi na uređenju fasade i unutrašnjosti objekta, kao i zamjena instalacija vodovoda i kanalizacije, elektro-instalacija, grijanja i ventilacije.


Uspješno vođenje grada i saradnja sa Vladom Srpske jačaju Bijeljinu

Dodik je naveo su uspješno vođenje grada na čijem je čelu Mićo Mićić i ostvarena saradnja sa Vladom Republike Srpske omogućili investiranje od 700 do 800 miliona maraka u razvoj i jačanje Bijeljine proteklih desetak godina, kao strateški važnog grada za Srpsku.
"Bijeljina će, kao jedan od strateški važnih centara u Republici Srpskoj, dobiti infrastrukturu koju zaslužuje ovakav grad, to je prije svega auto-put, komunikacije, gasifikacija koja je već urađena zahvaljujući naporima Gradske uprave i omogućiće da se na ovom prostoru izradi i termoelektrana na gas. Sve su to stvari koje moramo zajedno da radimo", rekao je Dodik novinarima.

On je naveo da tome treba dodati i uređenje korita rijeka u Semberiji, kao i značajan novac uložen u podršku poljoprivrednim proizvođačima, ocjenjujući da to govori o tome na koji način Bijeljina participira u Vladi Republike Srpske.

"Kada sve saberete, u prethodnih desetak godina u Bijeljinu je uloženo između 700 i 800 miliona maraka iz javnih fondova Republike Srpske i budžeta grada", rekao je Dodik i poručio da je Bijeljina grad nade i boljeg života za sve koji u njoj žive.

Dodik je istakao da će to obezbijediti način na koji se sada zajednički radi i na koji namjeravaju da se radi ubuduće.

Nakon svečane predaje na upotrebu rekonstruisanog kanala Dašnica u Bijeljini, u čije je uređenje uloženo gotovo pet miliona maraka, on je rekao da je ponosan što je taj projekat urađen i ocijenio da je grad dobio jedno od najuređenijih šetališta uz obalu u Republici Srpskoj.

"Veliki je uspjeh dati ovo na korištenje građanima Bijeljine, kao dio projekata koji su rezultat sinergije gradske i republičke vlasti i dobar primjer kako možemo da se okupimo oko važnih projekata i korištenja resursa u gradovima i Republici Srpskoj", poručio je Dodik.

Srpski član Predsjedniptva je istakao da je Bijeljina po snazi drugi grad u Republici Srpskoj, sa intenzivnim privrednim razvojem i da uređuje svu infrastrukturu na najbolji način.

"Bijeljina je dobar grad za život gdje, zahvaljujući uspješnom vođenju Miće Mićića i saradnji sa Vladom Republike Srpske, rješavamo kapitalne stvari, a u budućnosti želimo da završimo i auto-put, aktivnosti na tom planu su intenzivne, rješavaju se imovinsko pravni odnosi i to će u najskorijem vremenu početi da se radi", najavio je Dodik

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana