DEMOS će pokrenuti pitanje izgradnje mini hidrocentrale na području opštine Kotor Varoš

Srna
DEMOS će pokrenuti pitanje izgradnje mini hidrocentrale na području opštine Kotor Varoš

KOTOR VAROŠ - Nosilac odborničke liste DEMOS-a za Skupštinu opštine Kotor Varoš Đuro Krčić izjavio je danas da će Klub odbornika te stranke u novom sazivu opštinskog parlamenta na prvoj redovnoj sjednici pokrenuti pitanje izgradnje mini hidrocentrale na lokalitetu Stisle.

- Tražićemo da se javno saopšte sve infomacije u vezi sa izgradnjom te centrale, ali i da se nadležne institucije izjasne o tome da li mini hidrocentrala na lokalitetu Stisle predstavlja opasnost za građane Kotor Varoša -rekao je Krčić.

On je istakao da je DEMOS pokrenuo kampanju "Stop izgradnji malih hidrocentrala na kotorvaroškim rijekama".

- Cilj kampanje je zaustaviti uništavanje Vrbanje i njenih pritoka i životinjskog svijeta u rijekama kotorvaroškog kraja. Uvjereni smo da izgradnja mini hidrocentrala donosi korist samo pojedincima i interesnim grupama koje ih grade, dok je korist građana i šire zajednice minorna - rekao je Krčić.

Prema njegovim riječima, najavljena izgradnja mini hidrocentrala u kotorvaroškom kraju nema nikakvo racionalno objašnjenje, jer one učestvuju u ukupnoj proizvodnji električne energije u razmjeru od samo dva do 3,5 odsto.

- Proces planiranja, projektovanja, izgradnje i korišćenja mini hidrocentrala je na štetu životne sredine i protiv interesa lokalnog stanovništva. Nastavak izgradnje tih objekata doveo bi do ozbiljne degradacije životne sredine na brojnim lokacijama u opštini Kotor Varoš, što bi značilo i uskraćivanje prava građanima ove opštine da koriste prirodne vrijednosti koje imaju - naglasio je Krčić.

Prema njegovim riječima, opština Kotor Varoš je bogata čistim planinskim rijekama, koje bi mogle biti ogroman turistički potencijal, a ne poligon za uništavanje.

- Mora se sagledati i analizirati postojeće stanje, zauzeti jedinstven stav i konačno jasno i glasno reći koliku imamo štetu, a koliku korist od mini hidrocentrala. Uvjereni smo da Kotor Varoš od njih ima minornu korist i nemjerljivo veliku štetu. Jer, kada zahvatite vodu iz naših rijeka, pa je vodite nekoliko stotina metara kroz cijevi, pa je propustite kroz turbine i vratite u vodotok, automatski uništavate život, odnosno činite ekocid u tim vodotocima - naglasio je Krčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana