Davor Šešić, kandidat SP-a za poslanika u Narodnoj skupštini RS: Srpske nema bez ljudi

PR
Davor Šešić, kandidat SP-a za poslanika u Narodnoj skupštini RS: Srpske nema bez ljudi

BANjALUKA - Jasno je da Republike Srpske nema bez ljudi. Glavni izazov pred budućim rukovodstvom Srpske biće jačanje ekonomije, unapređenje poslovnog ambijenta, otvaranje novih radnih mjesta te povećanje plata.

Rekao je ovo Davor Šešić, kandidat Socijalističke partije RS za Narodnu skupštinu Srpske, te dodao da samo jača privreda znači više novca u budućnosti što je jedini garant da se narod Srpske opredijeli za život u njoj, gdje mu je i mjesto.

GLAS: Tokom kampanje ste se zalagali da se svi relevantni politički subjekti usaglase šta je to nacionalni interes RS. Po čemu se to razlikuje od ranijih poziva nekih drugih političara?

ŠEŠIĆ: Drugi su govorili o jedinstvu, ja govorim o nacionalnom interesu RS i tzv. crvenim linijama kao što su ustavno uređenje i teritorijalni integritet. Jasno je da nije moguće političko jedinstvo u Republici Srpskoj jer je velika podjela između vlasti i opozicije, ali sam siguran da je moguće usaglasiti nacionalni interes, jer su se svi opredijelili za jačanje Republike Srpske.

GLAS: Govorili ste i o jačanju saradnje RS sa Srbijom.

ŠEŠIĆ: Jedan od načina jačanja Republike Srpske jeste podizanje institucionalne i vaninstitucionalne saradnje sa Srbijom na najviši nivo. Takođe, s obzirom na to da Srbija posljednjih 10 godina bilježi jak ekonomski razvoj siguran sam da bismo mogli iskoristiti njihova iskustva i zakonska rješenja kako bismo poboljšali i unaprijedili privredu Republike Srpske.

GLAS: Šta je sa pitanjem položaja boraca?

ŠEŠIĆ: Ponosan sam na činjenicu da sam bio pokretač inicijative koja je dovela do posebne sjednice NSRS, kojom se problematika boraca aktuelizovala i razmatrala na nivou na kojem ona to i zaslužuje. Iako sada svi pričaju o borcima, jer smo u predizbornoj kampanji, ja sam to činio godinama, u kontinuitetu, ne želeći da se te kategorije zloupotrebljavaju. Riječ je o vrlo kompleksnoj temi koja će biti aktuelna dok god je boraca.

Ne postoje jednostavna i brza rješenja, s obzirom na to da je mnogo boračkih potkategorija i svako ko nudi jednostavna rješenja ne poznaje ovu problematiku i njom se bavi površno i štetno. Zbog informacija sa kojima sam upoznat nastaviću da radim na poboljšanju njihovog statusa i biću im pouzdan partner, dok će mnogi pitanje položaja boraca zaboraviti čim se kampanja završi.

GLAS: Šta će biti fokus Vašeg djelovanja ako osvojite još jedan mandat?

ŠEŠIĆ: Globalna kriza zadavaće teme kojima ćemo se baviti, a kako sada stoje stvari glavni izazov pored jačanja privrede biće kako obezbijediti ljudima sigurnost u pogledu hrane i energetike. Biće neophodno preduzeti dodatne mjere kako bi se pomoglo našim poljoprivrednicima da se lakše bave proizvodnjom hrane. Što se mene lično tiče, nastaviću da vodim realnu politiku bez populizma. Želim da naglasim da neću mijenjati svoj način djelovanja te da sigurno neću iznevjeriti birače. Nikoga sa političke scene neću štedjeti kritike, kao što nisam ni do sada. Ne planiram „prespavati“ mandat, nego nastaviti biti aktivan, konstruktivan, uvijek dostupan ljudima te se maksimalno zalagati da oni budu riješeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana