Cvijanović: Čuvaću ustavnu poziciju Srpske; Nešić: Želim da obezbijedim nacionalno jedinstvo

GS
Foto: RTRS

BANjALUKA – U prvom javnom sučeljavanju kandidata za funkciju člana Predsjedništva BiH na Radio televiziji Republike Srpske našli su se kandidat SNSD-a Željka Cvijanović i kandidat DNS-a Nenad Nešić.

Željka Cvijanović je rekla  da će djelovati u skladu sa Ustavom i očuvati ustavnu poziciju Republike Srpske u jednom kompleksnom sistemu.

- Ukoliko ima volje za dogovor, uvijek ću biti dio dogovora, a blokade treba otkloniti - rekla je Cvijanović, dodajući da će u Predsjedništvu BiH štititi interese Republike Srpske.

Ona je istakla da je potrebno dovesti u red spoljnu politiku BiH.

- Raditi u interesu Republike Srpske ostaje glavni prioritet svih nas koji ćemo biti izabrani - poručila je Cvijanović.

Ona je poručila da se moraju voditi jasne politike - prva je politička i odnosi se na zaštitu ustavne pozicije Republike Srpske, a druga na ekonomsko-socijalni aspekt.

- Promovišem politiku mira i stabilnosti i to nije nikakva svađalača politika - rekla je Cvijanović, odgovarajući na navode kandidata DNS-a Nenada Nešića da ona i kandidat SDS-a Mirko Šarović vode istu politiku i, kako je rekao, osim svađa, rasprava i optužbi ne nude ništa drugo.

Kandidat DNS-a Nenad Nešić rekao je u emisiji Srpska bira da želi da obezbijedi nacionalno jedinstvo.

- Borim se protiv crno-bijelog filma koji predstavljaju Željka Cvijanović i Mirko Šarović, jer oni su jedna te ista medalja, samo dvije različite strane - istakao je Nešić.

Nešić je rekao da želi da ide trećim putem, putem DNS-a, koji je, kaže, ogrnut trobojkom, a ne crno-bijelom zastavom.

- Želim da povedem Srpsku ka ekonomskoj stabilnosti, energetskoj stabilnosti, nacionalnoj bezbjednosti - rekao je on.

Istakao je da je RTRS servis svih građana Srpske, a ne jedne političke partije.

- Bez obzira šta jedna politička partija htjela i pokušavala da dokaže. Izražavam žaljenje što Šarović nije ovdje jer smatram da je ovo prava prilika da pokažemo ko smo, šta smo i šta možemo da pružimo Srpskoj - poručio je Nešić.

Nešić je izjavio je da će ukoliko bude izabran na predstojećim izborima braniti interese Republike Srpske i pokušati da dođe do dogovora da se krene naprijed.

- Srpska nema više vremena za čekanje. Nama je mjesto u Evropi i programu žOtvoreni Balkanž, spremni smo na razgovore i dogovore - naglasio je Nešić.

On je rekao da se Srpska brani jedinstvom i da to moraju da obezbijede predsjednik Republike i srpski član Predsjedništva BiH.

Cvijanovićeva je istakla da je potrebno na svaki mogući način otvoriti prostor da institucije BiH postanu servis entitetima na izvršavanju njihovih obaveza kao što je stvaranje boljih uslova za život građana.

“Proteklih godina institucije BiH su često bili kočničari”, rekla je Cvijanovićeva večeras u TV debati na RTRS-u.

Ona je dodala da je važno voditi računa o tome šta je interes Srpske, ali i šta je opšti interes.

Cvijanovićeva je naglasila da sve eventualne blokade treba pokušati otkloniti, a u slučaju štetnih odluka pribjeći mehanizmu zaštite vitalnog nacionalnog interesa o kojem će odlučivati Narodna skupština Srpske.

Cvijanovićeva je rekla da postoje različiti napadi na ustavnu poziciju Srpske, ne samo unutar BiH nego i svijeta, te da je jedna od suštinskih stvari dovesti u red spoljnu politiku BiH, za šta je po Ustavu nadležno Predsjedništvo BiH.

“Spoljna politika se koristila u prethodnom periodu da bi se stvarala lažna slika o prilikama ili neprilikama u okviru BiH da bi se pravio prostor za dominaciju jednih”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je konstatovala da BiH ne uživa ugled u međunarodnim odnosima.

“Ako nemate normalnu unutrašnju politiku ne možete imati ni koherentnu spoljnu politiku. Imali smo situaciju da vam pojedinci bez prethodno propisanog stava samostalno istupaju po svijetu”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je riječ o scenariju u kojem je neko sve zloupotrijebio da bi napravio koncept države u kojem će neko sve odlučivati, a ostali postati manjina.

Cvijanovićeva je dodala da smatra da treba da postoji dogovor, ali ne i da prihvata nametnuta rješenja.

Cvijanovićeva je rekla da mora da postoji dobra volja za dogovorom sve tri strane u Predsjedništvu BiH, ali i ostalim institucijama BiH.

“Ako dogovora nema svako će iskoristiti svoje mogućnosti da se zaštiti mehanizmom koji mu je Ustav dao”, konstatovala je Cvijanovićeva.

Nenad Nešić rekao je večeras da će se ukoliko bude izabran na ovu funkciju boriti za sprovođenje ekonomskog programa ove stranke koji će omogućiti bolje uslove života za sve građane Republike Srpske.

“To znači prosječnu platu od 2.000 KM, prosječnu penziju koja bi iznosila 50 odsto prosječne plate, odnosno 1.000 KM, izgradnju 1.000 stambenih jedinica, za šta bi se mogla iskoristiti sredstva iz budžeta predsjednika Srpske”, rekao je Nešić u izbornoj debati na RTRS-u.

On je naglasio da će se zalagati i za to da 10.000 mladih dobije posao u Republici Srpskoj, kao i za nacionalne plate.

Nešić je istakao da je Republika Srpska energetski stabilna, da ima velike resurse i da je neophodno građanima obezbijediti sigurno grijanje.

On smatra da je veoma važan dijalog sa svima u okruženju, regionu i Evropi, te najavio da će, ukoliko bude izabran, i BiH i Republika Srpska biti dio programa “Otvoreni Balkan”.

Nešić je naglasio da zbog destruktivnog ponašanja bošnjačkih političara BiH danas nije u projektu “Otvoreni Balkan”.

“Bio sam nedavno na sajmu vina u okviru žOtvorenog Bakanaž u Beogradu i tamo sam vidio ljude iz Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore koji žele sa nama da sarađuju”, rekao je Nešić.

Nešić je podsjetio da je za vrijeme njegovog mandata na čelu preduzeća “Putevi Srpske” najviše urađeno na području grada Banjaluka. 


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana